Πότε να εισάγετε αυγό, φυστικοβούτυρο και άλλα κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα σε ένα μωρό

Πότε και πώς να εισάγετε αυγό, φυστικοβούτυρο και άλλα κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα στη διατροφή του μωρού σας. Οδηγίες για ασφαλή εισαγωγή, πρόληψη αλλεργιών και αποφυγή κινδύνου πνιγμού.

Μαργαρίτα Νικολάου
Πότε να εισάγετε αυγό, φυστικοβούτυρο και άλλα κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα σε ένα μωρό
Bigstock

Πολλοί γονείς έχουν ερωτήσεις και ανησυχίες σχετικά με το πότε μπορούν να εισάγουν με ασφάλεια τρόφιμα όπως αυγό και φυστικοβούτυρο στη διατροφή του παιδιού τους. Αν και αυτά τα τρόφιμα είναι κοινά στη διατροφή των ΗΠΑ, είναι επίσης από αυτά που πιο συχνά προκαλούν αλλεργικές αντιδράσεις.

Τρέχουσες οδηγίες για την εισαγωγή πιθανών αλλεργιογόνων τροφών στα μωρά από την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία

moro-diatrofi.jpg

Για πολλά χρόνια, οι ειδικοί πίστευαν ότι ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη αλλεργίας στα φιστίκια ήταν να αποφεύγονται τα προϊόντα φιστικιού στα πρώτα χρόνια της ζωής. Την εποχή εκείνη θεωρούσαν ότι η καθυστέρηση της εισαγωγής θα μπορούσε να αποτρέψει την ανάπτυξη άλλων αλλεργικών καταστάσεων, ειδικά του εκζέματος . Ωστόσο, νεότερες έρευνες δεν βρήκαν κανένα όφελος από την καθυστέρηση της εισαγωγής αλλεργιογόνων τροφών.

Αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και παιδιά: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Στην πραγματικότητα, οι νεότερες αυτές έρευνες δείχνουν ότι: Μόλις το μωρό σας είναι έτοιμο να ξεκινήσει στερεές τροφές, μπορεί να είναι χρήσιμο να αρχίσετε να προσφέρετε μικρές ποσότητες τροφών που είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες.

Νωρίς εισαγωγή φιστικιών, μακροχρόνια πρόληψη αλλεργίας

Το 2015, μια σημαντική μελέτη διαπίστωσε ότι η νωρίς εισαγωγή φιστικιών—με συνεχή, τακτική κατανάλωση—προστατεύει τα βρέφη υψηλού κινδύνου από αλλεργία στα φιστίκια (όσα έχουν σοβαρό έκζεμα ή αλλεργία στο αυγό). Πρόσφατα, μια μελέτη παρακολούθησης της ίδιας ομάδας παιδιών έδειξε μακροχρόνια προστασία. Μελέτες έχουν επίσης βρει προστατευτικά αποτελέσματα με την πρώιμη εισαγωγή αυγών, καθώς και κατάλληλων για βρέφη μορφών γαλακτοκομικών, όπως το γάλα αγελάδας σε φόρμουλα.

Πώς να ξεκινήσετε να δίνετε αλλεργιογόνες τροφές στο μωρό σας

Τα μωρά λαμβάνουν όλη τη θρεπτική αξία που χρειάζονται από το μητρικό γάλα , τη φόρμουλα ή έναν συνδυασμό και των δύο μέχρι περίπου τους 6 μήνες. Τότε είναι συνήθως έτοιμα να δοκιμάσουν τα πρώτα τους κομμάτια στερεάς τροφής.

Όταν το μωρό σας είναι έτοιμο, ορίστε μερικές συμβουλές για την εισαγωγή στερεών τροφών με γνώμονα τις αλλεργίες:

Ξεκινήστε με λίγα τρόφιμα χαμηλού κινδύνου αλλεργίας—π.χ. βρεφικά δημητριακά, πουρές μπανάνας ή δαμάσκηνου.

Δίνετε ένα νέο τρόφιμο κάθε φορά και περιμένετε τουλάχιστον μια μέρα πριν ξεκινήσετε άλλο.

Μετά από κάθε νέο τρόφιμο, παρατηρήστε τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις όπως διάρροια , εξάνθημα ή εμετό . Αν εμφανιστούν, σταματήστε το νέο τρόφιμο και συμβουλευτείτε τον παιδίατρο.

Αν το μωρό σας αντέχει τις πρώτες τροφές και δεν υπάρχει λόγος να θεωρηθεί ότι διατρέχει αυξημένο κίνδυνο αλλεργίας, μπορείτε να ξεκινήσετε να εισάγετε τα πιο αλλεργιογόνα τρόφιμα. Αυτά περιλαμβάνουν κοινά τρόφιμα όπως αυγό, προϊόντα ξηρών καρπών , γιαούρτι ή άλλα γαλακτοκομικά, σιτάρι, σουσάμι , σόγια, ψάρι και θαλασσινά. Ιδανικά, τα προϊόντα που περιέχουν φυστίκι πρέπει να εισάγονται από 4 έως 6 μήνες. Οι μελέτες δείχνουν ότι η καθυστέρηση αυξάνει τον κίνδυνο ανάπτυξης αλλεργίας.

Νέες οδηγίες για την πρόληψη της τροφικής αλλεργίας στα παιδιά

Ξεκινήστε με μικρές ποσότητες. Αν το μωρό δεν εμφανίσει σημάδια δυσανεξίας ή αλλεργικά συμπτώματα, η ποσότητα μπορεί σταδιακά να αυξηθεί.

Στη συνέχεια, διατηρήστε αυτά τα τρόφιμα στη διατροφή σε κατάλληλες για την ηλικία μερίδες (π.χ. 2 κουταλάκια φυστικοβούτυρο, βούτυρα ξηρών καρπών όπως κάσιους και ταχίνι σουσαμιού, περίπου 1/3 καλά μαγειρεμένου αυγού—scramble ή βρασμένο).

Προσφέρετε αυτά—και όλα τα τρόφιμα—μόνο σε μορφές και υφές κατάλληλες για βρέφη. Για παράδειγμα, ενώ το πλήρες αγελαδινό γάλα δεν συνιστάται πριν από τον 1ο χρόνο, μπορείτε να εισάγετε επεξεργασμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως πλήρες γιαούρτι ή ελληνικό γιαούρτι αναμεμιγμένο με φρούτο που το μωρό έχει ήδη δοκιμάσει.

Αν το μωρό έχει ή είχε σοβαρό, επίμονο έκζεμα ή άμεση αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε τρόφιμο—ιδιαίτερα σε υψηλά αλλεργιογόνα τρόφιμα όπως το αυγό—θεωρείται «υψηλού κινδύνου για αλλεργία στα φιστίκια». Πρέπει να συμβουλευτείτε πρώτα τον παιδίατρο για το πώς και πότε να εισάγετε αυτά τα τροφίμα.

Πώς να αποτρέψετε πνιγμό κατά την εισαγωγή στερεών τροφών

moro-ntomata.jpg

Μην δίνετε ολόκληρα φυστίκια ή ξηρούς καρπούς σε μωρά ή μικρά παιδιά—είναι κίνδυνος πνιγμού.

Σε μορφή ολόκληρη ή ημικατεργασμένη, μπορούν να φράξουν τους αεραγωγούς και η εισπνοή μπορεί να προκαλέσει σοβαρή και πιθανώς θανατηφόρα χημική πνευμονία.

Αποφύγετε ολόκληρα φυστίκια μέχρι το παιδί να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να τα μασάει καλά (συνήθως τουλάχιστον 4 ετών).

Για να εισάγετε φυστίκι σε βρέφος, μια ασφαλής μέθοδος είναι η ανάμειξη μικρής ποσότητας φυστικοβούτυρου σε δημητριακά, πουρέ φρούτου ή γιαούρτι. Διαλύοντας το φυστικοβούτυρο σε μητρικό γάλα ή φόρμουλα και δίνοντάς το με κουτάλι είναι επίσης καλή επιλογή.

9 επικίνδυνες τροφές που μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό και που όλοι οι γονείς πρέπει να προσέχουν

Σημαντικό να θυμάστε

Η ετοιμότητα κάθε παιδιού για στερεές τροφές εξαρτάται από τον δικό του ρυθμό ανάπτυξης.

Μόλις είναι έτοιμο, συνήθως γύρω στους 6 μήνες, δεν υπάρχει απόδειξη ότι η καθυστέρηση της εισαγωγής αλλεργιογόνων τροφών όπως αυγό, φυστίκι, γαλακτοκομικά και σουσάμι αποτρέπει αλλεργίες.

Μην διστάσετε να μιλήσετε με τον παιδίατρο αν έχετε ερωτήσεις για τη διατροφή του μωρού σας.

Σημείωση: Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) συνιστά αποκλειστικό θηλασμό ως μοναδική πηγή θρέψης για περίπου τους πρώτους 6 μήνες. Όταν προσθέτετε στερεές τροφές στη διατροφή του μωρού σας, συνεχίστε το θηλασμό όσο εσείς και το μωρό επιθυμείτε, για 2 χρόνια ή και περισσότερο. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρο σχετικά με συμπληρώματα βιταμίνης D και σιδήρου κατά τον πρώτο χρόνο.

Πηγή: American Academy of Pediatrics Section on Allergy and Immunology
HealthyChildren.org

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved