Ο σίδηρος στη διατροφή του παιδιού

Γιατί είναι σημαντικός ο σίδηρος για την ανάπτυξη των παιδιών και σε ποιες τροφές βρίσκεται. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Ο σίδηρος στη διατροφή του παιδιού
Bigstock

Τα ποσοστά της ανεπάρκειας σιδήρου σε παιδιά δεν είναι το ίδιο υψηλά με μερικές δεκαετίες πριν. Ωστόσο, η έλλειψη σιδήρου και η αναιμία εξακολουθεί να αποτελεί ένα από τα κοινά διατροφικά προβλήματα στη νηπιακή και παιδική ηλικία και οι ειδικοί αναδεικνύουν τη σημασία του σιδήρου για την ανάπτυξη των παιδιών.

Γιατί χρειάζονται τον σίδηρο τα παιδιά;

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που παρέχει οξυγόνο στο αίμα και της μυοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης που αποθηκεύει οξυγόνο στους μυς. Επηρεάζει, επίσης, την ανάπτυξη του εγκεφάλου, την παραγωγή ορμονών και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Πόσο σίδηρο χρειάζεται ένα παιδί;

Σύμφωνα με το Babycenter:

  • Τα παιδιά ηλικίας 1-3 ετών χρειάζονται 7 mg την ημέρα
  • Τα παιδιά ηλικίας 4-8 ετών 10 mg την ημέρα

Ο σίδηρος στη διατροφή του βρέφους

Τους πρώτους μήνες το μωρό παίρνει την ποσότητα σιδήρου που χρειάζεται από το μητρικό γάλα ή από το εμπλουτισμένο με σίδηρο γάλα φόρμουλας. Εξαίρεση αποτελούν τα μωρά που έχουν γεννηθεί πρόωρα ή έχουν ήδη αναιμία. Η διαχείριση αυτών των περιπτώσεων είναι διαφορετική.

Στην ηλικία των 4 με 6 μηνών, τα παιδιά ξεκινούν να χρειάζονται περισσότερο σίδηρο και τότε είναι που σταδιακά εισάγονται σταδιακά οι στερεές τροφές στη διατροφή τους.

Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο

Τροφές πού θεωρούνται καλές πηγές σιδήρου είναι:

  • φασόλια
  • κοτόπουλο και η γαλοπούλα
  • αποξηραμένα φρούτα όπως οι σταφίδες και οι χουρμάδες
  • κρόκος του αυγού
  • λαχανικά όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια, το μπρόκολο και το kale
  • κόκκινο κρέας
  • ξηροί καρποί
  • θαλασσινά

Facts για τις τροφές με υψηλής περιεκτικότητα σε σίδηρο

  • Το σώμα απορροφά πιο δύσκολα τον μη-αιμικό σίδηρο ο οποίος υπάρχει στα όσπρια, τα λαχανικά και τα δημητριακά από ότι τον αιμικό σίδηρο που υπάρχει σε ζωικές τροφές όπως το κόκκινο κρέας, τα πουλερικά και τα ψάρια. Ωστόσο, συνδυάζοντας ζωικές και φυτικές τροφές αυξάνετε την απορρόφηση του σιδήρου που προέρχεται από φυτικές τροφές.
  • Από ανεπάρκεια σιδήρου κινδυνεύουν περισσότερο τα νήπια και μεγαλύτερα παιδιά που πίνουν πολύ γάλα και ακολουθούν μία δίαιτα χαμηλή σε σίδηρο και βιταμίνη C.
  • Η βιταμίνη C βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου για αυτό και προτείνεται ο συνδυασμός εσπεριδοειδών φρούτων με τροφές που είναι πλούσιες σε σίδηρο.

Με πληροφορίες από Verywellfamily.com, babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved