Αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και παιδιά: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τα συμπτώματα της αλλεργίας στους ξηρούς καρπούς μπορεί να είναι ευδιάκριτα ή και όχι.

Αλλεργία στους ξηρούς καρπούς και παιδιά: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Bigstock

Οι ξηροί καρποί ανήκουν στις δέκα πιο αλλεργιογόνες τροφές και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τη dr Stephanie Leeds παιδοαλλεργιολόγο στο Yale New Haven Children's Hospital, τις περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις στα παιδιά προκαλούν τα φιστίκια. Οποιοσδήποτε ξηρός καρπός μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση, εξηγεί, αλλά ορισμένοι ξηροί καρποί είναι πιο πιθανό να το κάνουν, όπως είναι επίσης τα καρύδια και τα κάσιους.

Σε πόση ώρα εμφανίζεται η αλλεργική αντίδραση σε ένα παιδί;

Κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις είναι άμεσες, ενώ άλλες εμφανίζονται σταδιακά. «Τυπικά, μια τυπική τροφική αλλεργική αντίδραση συμβαίνει μέσα σε λίγα λεπτά έως δύο ώρες μετά την έκθεση», εξηγεί η dr Leeds στο Very Well Family.

«Ο χρόνος της αλλεργικής αντίδρασης του παιδιού τις περισσότερες φορές σχετίζεται με το πόσο σοβαρή είναι η αντίδραση» εξηγεί η dr. Tiffany J. Owens , αλλεργιολόγος και ανοσολόγος.

«Οι πιο ανησυχητικές αντιδράσεις είναι αυτές που συμβαίνουν σχεδόν αμέσως, όπως μέσα σε λίγα λεπτά έως και μία ώρα» συμπληρώνει.

karudia-ofeli-paidia.jpg

Συμπτώματα αλλεργιών σε ξηρούς καρπούς

Τα συμπτώματα διαφέρουν από παιδί σε παιδί και μπορεί να εξαρτώνται από τον τύπο του ξηρού καρπού, αλλά και τη σοβαρότητα της αλλεργίας. Ακόμη και μια πολύ μικρή ποσότητα αλλεργιογόνου μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα. Σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine, το 1/44.000 ενός πυρήνα φυστικιού μπορεί να προκαλέσει αντίδραση σε ένα αλλεργικό άτομο.

Τα συμπτώματα αλλεργίας συμβαίνουν λόγω υπερβολικής αντίδρασης στο ανοσοποιητικό σύστημα ενός παιδιού. Το σώμα του παιδιού βλέπει την πρωτεΐνη των ξηρών καρπών ως εισβολέα και απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες ισταμίνης για να καταπολεμήσει την απειλή. Οι υπερβολικές ποσότητες ισταμίνης είναι αυτές που προκαλούν τα ενδεικτικά συμπτώματα των τροφικών αλλεργιών.

Η παιδίατρος dr Wendy Sue Swanson αναφέρει στο Very Well Family ότι τα πιο κοινά συμπτώματα αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς σε βρέφη και νήπια είναι η κνίδωση και ο έμετος. Τα μεγαλύτερα παιδιά είναι πιθανό να έχουν περισσότερα συμπτώματα, όπως πρήξιμο, συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή και αναφυλαξία.

Άλλα κοινά συμπτώματα αλλεργίας στους ξηρούς καρπούς είναι η καταρροή, ο βήχας και το φτέρνισμα, αναφέρει η dr Leeds.

Κάποιες φορές, τα συμπτώματα μπορεί να μην είναι τόσο ευδιάκριτα.

«Οι πόνοι στο στομάχι ή η υπνηλία σε παιδιά που δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν ή να περιγράψουν τα συμπτώματά τους μπορεί να αγνοηθούν», λέει η dr Owens.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved