Ξηροί καρποί και μωρά: Πότε να φάνε και οφέλη

Πότε και πώς θα δώσετε ξηρούς καρπούς στο παιδί.

Ξηροί καρποί και μωρά: Πότε να φάνε και οφέλη
Bigstock

Οι ξηροί καρποί σε μορφή πουρέ ή σε σκόνη μπορεί να είναι μια νόστιμη και θρεπτική διατροφική προσθήκη στα γεύματα των μωρών.

Μόλις το μωρό σας μπει στις στερεές τροφές μπορείτε να σκεφτείτε την προσθήκη ξηρών καρπών στη διατροφή του. Οι ξηροί καρποί μπορούν να ωφελήσουν τη γενική υγεία των μωρών προσφέροντας πολλά απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και υγιή λίπη. Επιπλέον, η προσθήκη μερικών ξηρών καρπών σε ένα απλό γεύμα (όπως γιαούρτι) θα μπορούσε να βελτιώσει την υφή και τη γεύση του.

Οι ξηροί καρποί είναι ένα από τα πιο γνωστά φυσικά τρόφιμα που οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν για να ενισχύσουν την υγεία και το ανοσοποιητικό τους. Ωστόσο, επειδή είναι πιθανό αλλεργιογόνο, μπορεί να έχετε κάποιες ανησυχίες για το εάν μπορείτε ή όχι να δώσετε μερικούς στο μικρό σας.

Μάθετε παρακάτω τα οφέλη στην υγεία των μωρών, τις παρενέργειες, τη σωστή ηλικία που μπορούν να τους καταναλώσουν και με ποιους τρόπους.

Είναι ασφαλείς οι ξηροί καρποί στα μωρά;

Οι ξηροί καρποί συνήθως είναι ασφαλείς για τα μωρά όταν σερβίρονται με τρόπους κατάλληλους για την ηλικία τους. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις αλλεργίες που προκαλούν σε μερικούς ανθρώπους, οι ειδικοί προτείνουν στους γονείς να συμβουλευτούν έναν παιδίατρο πριν εισάγουν τους ξηρούς καρπούς στο διατροφολόγιο των μωρών τους. Βρέφη τα οποία παρουσιάζουν αλλεργικά συμπτώματα ή οικογενειακό ιστορικό αλλεργιών ίσως χρειαστεί να καθυστερήσουν την εισαγωγή. Μερικοί από τους ξηρούς καρπούς που μπορούν οι γονείς να δώσουν στα μωρά τους είναι τα κάσιους, τα καρύδια, τα αμύγδαλα, τα φουντούκια, τα φιστίκια Αιγίνης και τα πεκάν.

Πότε να συστήσετε τους ξηρούς καρπούς στα μωρά;

Σε αντίθεση με την προηγούμενη σύστασή της, η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) συνιστά την εισαγωγή δυνητικά αλλεργιογόνων τροφίμων σε μωρά ηλικίας μεταξύ τεσσάρων και έξι μηνών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έγκαιρη εισαγωγή πιθανώς αλλεργιογόνων τροφίμων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των τροφικών αλλεργιών. Εάν δεν είστε σίγουρες για την εισαγωγή των ξηρών καρπών στη διατροφή του μωρού σας ζητήστε τη γνώμη του παιδιάτρου σας.

Τρόποι εισαγωγής των ξηρών καρπών στα μωρά ανά ηλικία

Από την στιγμή που θα πάρετε την έγκριση του παιδιάτρου σας μπορείτε να προσθέσετε τους ξηρούς καρπούς στα γεύματα του μωρού σας. Για τα μικρά μωρά που μόλις άρχισαν να τρώνε στερεά, επιλέξτε ξηρούς καρπούς σε σκόνη την οποία μπορείτε να προσθέσετε στο γάλα τους ή στα κέικ ή τα pancakes που θα φτιάξετε για αυτά.

Εναλλακτικά, μπορείτε να προσθέσετε τους αλεσμένους ξηρούς καρπούς σε έναν πουρέ. Μπορείτε επίσης να διαλέξετε και τα βούτυρα ξηρών καρπών τα οποία μπορείτε να αλείψετε σε φέτες ψωμιού. Αποφύγετε τις γεμάτες κουταλιές βουτύρων ή τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς (ή και τους ολόκληρους), καθώς αποτελούν πιθανούς κινδύνους πνιγμού.

Τα διατροφικά οφέλη των ξηρών καρπών για μωρά

Οι ξηροί καρποί περιέχουν θρεπτικά συστατικά που μπορούν να βοηθούν στην ανάπτυξη του μωρού. Ακολουθούν ορισμένα από αυτά τα οφέλη.

Οι ξηροί καρποί:

  • έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ενέργεια
  • περιέχουν ζωτικά θρεπτικά συστατικά
  • προσφέρουν υγιεινές φυτικές πρωτεΐνες και φυτικές ίνες
  • έχουν βιοενεργά ή βιοδραστικά συστατικά όπως καροτενοειδή, πολυφαινόλες και φλαβονοειδή

πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved