Τα οφέλη του σουσαμιού στην υγεία των παιδιών (vid)

+ μια λαχταριστή συνταγή για να απολαύσουν τα παιδιά σας το σουσάμι.

Τα οφέλη του σουσαμιού στην υγεία των παιδιών (vid)

Πριν λίγες μέρες αναφέραμε γιατί θα πρέπει να εντάξετε στη διατροφή των παιδιών σας το ταχίνι και σήμερα αποφασίσαμε να δούμε αναλυτικά τα οφέλη του σουσαμιού στην υγεία των παιδιών.

Το σουσάμι είναι μια καλή πηγή ασβεστίου, έχει ακόρεστα λίπη, προστατεύει το ήπαρ, βοηθά στην ταχύτερη επούλωση πληγών, έχει καλά αντιοξειδωτικά, παρέχει ενέργεια και είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Γιατί τα παιδιά σας χρειάζονται τις πρωτεΐνες;

  • Δημιουργούν και επισκευάζουν τον ανθρώπινο ιστό
  • Δημιουργούν αντισώματα και καταπολεμούν τις λοιμώξεις
  • Δίνούν ενέργεια
  • Σχηματίζουν ένζυμα και ορμόνες
sousami sta paidia 2

Λίγα λόγια για το σουσάμι και την ιστορία του

Το σουσάμι είναι ένα από τα παλαιότερα και πιο γνωστά ελαιοδοτικά καλλιεργούμενα φυτά στον κόσμο. Είχε καλλιεργηθεί πριν από περίπου 3000 χρόνια στις τροπικές και ερημικές περιοχές της Μέσης Ανατολικής Ασίας και της γειτονικής Ευρώπης. Υπάρχουν πολλά σχετικά είδη του σουσαμιού, αλλά η καλλιέργεια του αυτού καθαυτού σουσαμιού, πιστεύεται ότι προέρχεται από την Ινδία και εξαπλώνεται σε άλλα μέρη της Ασίας.

Οι σπόροι σουσαμιού είναι πολύ μικροί με ωοειδές σχήμα. Το χρώμα των σπόρων μπορεί να κυμαίνεται από χρυσό, καφέ, κόκκινο, γκρι και μαύρο. Ο λόγος που το σουσάμι ήταν και εξακολουθεί να είναι δημοφιλές, είναι η περιεκτικότητα σε έλαιο. Έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε λάδι από οποιονδήποτε άλλο γνωστό σπόρο.

Το όνομα σουσάμι προέρχεται από την δική μας ελληνική λέξη Σήσαμον.

Θρεπτική αξία του σουσαμιού

sousami ofeli sta paidia

Το κύριο συστατικό των σπόρων είναι το μη πτητικό έλαιο που περιέχουν σε ποσοστό 44% έως 60%. Το σησαμέλαιο έχει αξιοσημείωτη σταθερότητα και είναι ανθεκτικό στην οξείδωση και στο τάγγισμα ενώ η σύνθεση του είναι ιδανική (40% ελαϊκό οξύ, 45% λινολεϊκό οξύ). Ο πλακούντας που απομένει μετά την παραλαβή του λαδιού είναι πολύ θρεπτικός (42% πρωτεϊνη), τόσο χάρη στην ποιότητα των αμινοξέων που περιέχει (υψηλή περιεκτικότητα μεθιονίνης) όσο και χάρη στα ανόργανα στοιχεία του (ασβέστιο και φώσφορος). Τέλος το σουσάμι περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Βιταμίνη Ε, σίδηρο, σελήνιο, πολυακόρεστα λιπαρά οξέα , μηδενική χοληστερόλη και φυσικά αντιοξειδωτικά όπως λιγνάνια.

Μπορεί να φάει σπόρους σουσαμιού ένα μωρό;

Υπάρχουν δύο λόγοι που θα πρέπει να αποφύγετε το σουσάμι στη βρεφική ηλικία. Ένας λόγος είναι ότι οι σπόροι σουσαμιού είναι τόσο μικροί που θα ήταν δύσκολο ένα βρέφος να τους μασήσει. Γι' αυτό και μόνο θα ήταν καλύτερο να μη δίνετε σουσάμι σε αρκετά μικρά παιδιά.

Ο άλλος λόγος είναι ότι οι σπόροι σουσαμιού μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες και, ως εκ τούτου, συνιστάται να μη δίνετε σουσάμι στο μωρό σας έως ότου γίνει 1 έτους.

Τα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να καταναλώνουν άφοβα το σουσάμι.

sousami sta paidia 1

Φτιάξτε νόστιμα παστέλια για παιδιά

Ένας από τους πιο νόστιμους τρόπους για να απολαύσουν τα παιδιά σας το σουσάμι, εκτός από το κουλούρι Θεσσαλονίκης, το ψωμί και τα κουλουράκια, είναι τα μικρά τραγανά και γλυκά παστελάκια.

Αντί να τα τα αγοράσετε προτιμήστε να τα φτιάξετε στο σπίτι.

Υλικά:

  • 1 κούπα σουσάμι
  • 1/3 κούπας μέλι
  • 1/4 κούπας ζάχαρη

Δείτε πώς θα τα φτιάξετε στο βίντεο που ακολουθεί:



πηγές: wikipedia / superhealthykids.com /parentinghealthybabies.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved