Θηλασμός: Νέα έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη για τα πρόωρα μωρά

Νέα έρευνα αναδεικνύει τα σημαντικά οφέλη που έχει ο θηλασμός για την εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών.

Θηλασμός: Νέα έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη για τα πρόωρα μωρά
Bigstock

Η νέα έρευνα πραγματοποιήθηκε από το Brigham και το Women’s Hospital και συγκαταλέγεται στις πολλές μελέτες που αναδεικνύουν τα οφέλη που έχει ο θηλασμός για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού. Πιο συγκεκριμένα, η νέα μελέτη έδειξε ότι τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα και που θηλάζουν για μεγαλύτερο διάστημα κατά τη διάρκεια και μετά την παραμονή τους στην Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις στο μέλλον, υψηλότερο IQ και λιγότερα συμπτώματα Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Η έρευνα διήρκησε επτά χρόνια και συμμετείχαν παιδιά που είχαν γεννηθεί πρόωρα και παρακολουθούνταν όλο αυτό το διάστημα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα παιδιά που έχουν γεννηθεί πρόωρα έχουν περισσότερες πιθανότητες χαμηλότερων επιδόσεων στα μαθηματικά, στην ανάγνωση, ενώ πιο πιθανό είναι να εμφανίσουν συμπτώματα ΔΕΠΥ. Ωστόσο, οι μελετητές υποστηρίζουν ότι μια παρέμβαση τις πρώτες εβδομάδες και τους μήνες της ζωής ενός πρόωρου βρέφους μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα τα επόμενα χρόνια. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο JAMA Network Open μερικές εβδομάδες πριν.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι πιθανά υπάρχουν μακροπρόθεσμα νευροαναπτυξιακά οφέλη από την κατανάλωση του μητρικού γάλακτος για τα πρόωρα βρέφη» αναφέρει η Mandy Brown Belfort, μία από τους συγγραφείς της έρευνας.

Θηλασμός και προωρότητα: Η μέθοδος και οι λεπτομέρειες της έρευνας

Η Belfort και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα νευροαναπτυξιακά αποτελέσματα για 586 βρέφη που γεννήθηκαν πριν τις 33 εβδομάδες κύησης. Τα παιδιά αξιολογήθηκαν στην ηλικία των 7 ετών σε σχέση με την τις ακαδημαϊκές επιδόσεις, τον δείκτη νοημοσύνης, τα συμπτώματα ΔΕΠΥ και τη συμπεριφορά, ενώ παράλληλα εξετάστηκαν τα δεδομένα σχετικά με την ποσότητα του μητρικού γάλακτος που κατανάλωναν κάθε μέρα.

Συνολικά, η ομάδα διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη μητρικού γάλακτος συσχετίστηκε με υψηλότερο IQ απόδοσης και υψηλότερες βαθμολογίες ανάγνωσης και μαθηματικών. Οι γονείς ανέφεραν επίσης λιγότερα συμπτώματα ΔΕΠΥ για τα παιδιά που κατανάλωναν περισσότερο μητρικό γάλα κατά τη βρεφική ηλικία. Η διάρκεια της μητρικής πρόσληψης γάλακτος) συσχετίστηκε επίσης με υψηλότερες βαθμολογίες ανάγνωσης, ορθογραφίας και μαθηματικών.

thilasmos proorotita.jpg

Θηλασμός: Τα οφέλη για την εγκεφαλική ανάπτυξη του μωρού

Εκτός από την παραπάνω έρευνα, υπάρχουν πολλές ακόμα που δείχνουν ότι υπάρχει διαφορά στην εγκεφαλική ανάπτυξη των παιδιών που θήλασαν κατά τη βρεφική του ηλικία και αυτών που τρέφονταν από ξένο γάλα. Αυτή η διαφορά μπορεί να οφείλεται στην σωματική επαφή που συνεπάγεται ο θηλασμός, στην επαφή με τα μάτια, καθώς και στην περιεκτικότητα του μητρικού γάλακτος σε θρεπτικά συστατικά.

Διάφορες μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι τα μωρά που θηλάζουν έχουν υψηλότερες βαθμολογίες νοημοσύνης και είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν προβλήματα συμπεριφοράς και μαθησιακές δυσκολίες μεγαλώνοντας.

Με πληροφορίες από sciencedaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved