Πόσο συχνά πρέπει να τρώει αυγό το παιδί;

Παγκόσμια Ημέρα Αυγού: Το αυγό είναι η πιο εύκολη, χορταστική και οικονομική λύση για γρήγορο φαγητό για όλη την οικογένεια.

Πόσο συχνά πρέπει να τρώει αυγό το παιδί;

Καθώς όμως έχει ενοχοποιηθεί για αύξηση της χοληστερόλης, οι γονείς είναι επιφυλακτικοί ως προς την κατανάλωσή του από τα παιδιά.Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες έρευνες αναδεικνύουν την διατροφική αξία του αυγού και τα οφέλη που παρέχει στον οργανισμό.

Αρκεί να αναφέρουμε ότι ένα μεγάλο αυγό έχει 70 θερμίδες και παρέχει διάφορες ποσότητες από 13 ουσίες, όπως βιταμίνη D, σίδηρο, ψευδάργυρο, λουτεΐνη, ζεαξανθίνη και χολίνη. Περιέχει επίσης 6 γρ. υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη και αντιοξειδωτικά!

Θρεπτικά συστατικά αυγού

Τα θρεπτικά συστατικά-κλειδιά που βρίσκονται στα αυγά, όπως η βιταμίνη D, η βιταμίνη Β12, το φυλλικό οξύ και το σελήνιο, έχουν συσχετιστεί με την πρόληψη χρόνιων καταστάσεων, όπως η καρδιακή νόσος, η αυξημένη αρτηριακή πίεση, η έκπτωση της γνωσιακής λειτουργίας και συγγενείς ανωμαλίες. Επίσης, το αυγό είναι πολύ καλή πηγή σιδήρου, ειδικά για τα παιδιά που έχουν αναιμία. Ο σίδηρος βελτιώνει την πνευματική απόδοση, την μνήμη των μαθητών και προλαμβάνει τα μαθησιακά προβλήματα. Ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα αν το αυγό συνδυαστεί με χυμό φρούτων ή λαχανικών.

Η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρεία συστήνει την συχνή κατανάλωση αυγών από τα παιδιά προκειμένου να ενισχύουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

bigstock 200732452

Κατανάλωση αυγού

Ως λογική ποσότητα θεωρείται η κατανάλωση 3 έως 5 αυγών την εβδομάδα με εξαίρεση τα παχύσαρκα ή υπέρβαρα παιδιά διότι η συχνή κατανάλωση αυγού μπορεί να ανεβάσει το λιπιδαιμικό του προφίλ λόγω χοληστερίνης.

Σύμφωνα μάλιστα με αμερικανική έρευνα του Πανεπιστημίου Ουάσιγκτον στο Σεντ Λούις, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Pediatrics" της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας τα μικρά παιδιά που τρώνε ένα αυγό κάθε μέρα, αναπτύσσονται περισσότερο σε σχέση με όσα δεν τρώνε καθόλου.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που έτρωγαν αυγά, ήταν ψηλότερα και είχαν μεγαλύτερο βάρος. Η πιθανότητα το παιδί να έχει καθυστερημένη ανάπτυξη και να είναι λιποβαρές, ήταν μειωμένη κατά 47% και 74% αντίστοιχα.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αυγό μεταξύ άλλων:

  • Αποτελεί μία καλή πηγή σιδήρου, ειδικά για τα παιδιά που έχουν αναιμία. Μάλιστα, ο σίδηρος απορροφάται καλύτερα αν το αυγό συνδυαστεί με χυμό φρούτων ή λαχανικών.
  • Συμβάλλει στην πρόληψη της σιδηροπενικής αναιμίας.
  • Βοηθάει στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου και στις πνευματικές λειτουργίες, λόγω της λεκιθίνης που περιέχει.
  • Περιέχει τις πιο σημαντικές βιταμίνες όπως: Α (πολύτιμη για τα μάτια), D (για τα οστά), Ε (για την άμυνα), ομάδα Β (για το νευρικό σύστημα), φυλικό οξύ για τις αναιμίες κ.ά
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved