Λιγούρες στην εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να τρώει η έγκυος

  • Υπάρχουν οι λιγούρες ή είναι δικαιολογία;
  • Οι λιγούρες αντικατοπτρίζουν την έλλειψη θρεπτικών συστατικών;
  • Ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγετε για να αντιμετωπίσετε τις λιγούρες;
  • Τι μπορείτε να τρώτε για να αντιμετωπίσετε τις λιγούρες χωρίς να οδηγηθείτε σε αύξηση του βάρους σας πέρα από το συνιστώμενο;

 

Ευσταθία Παπαδά
Λιγούρες στην εγκυμοσύνη: Τι μπορεί να τρώει η έγκυος

Οι λιγούρες κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης, η προτίμηση σε συγκεκριμένες τροφές και οι αποστροφές για άλλες τροφές είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο. Κι ενώ προσπαθείτε να προσέξετε την ποιότητα της διατροφής σας, πολλές φορές οι λιγούρες θα σας οδηγήσουν σε «τσιμπολόγημα» τροφών που μπορεί να είναι πλούσιες σε ζάχαρη, λίπος και αλάτι.

Υπάρχουν οι λιγούρες ή είναι δικαιολογία;

Οι επιστήμονες έχουν προσπαθήσει να ρίξουν φως στην αιτία της εμφάνισής τους και μία πιθανή εξήγηση που δίνεται συνήθως για τις λιγούρες είναι οι ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η αύξηση της χοριακής γοναδοτροπίνης που συμβαίνει κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στην όρεξη και την επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα. Άλλος παράγοντας που μπορεί να συμβάλει στις λιγούρες είναι η αυξημένη ευαισθησία στην όσφρηση και τη γεύση, της οποίας η αιτία παραμένει άγνωστη.

egimosini kai ligoures1

Οι λιγούρες αντικατοπτρίζουν την έλλειψη θρεπτικών συστατικών;

Σχετικά με τις λιγούρες έχει διατυπωθεί και η υπόθεση ότι μπορεί να προκαλούνται λόγω της έλλειψης θρεπτικών συστατικών. Για παράδειγμα, αν αναζητάτε περισσότερη σοκολάτα, μπορεί ο οργανισμός σας να χρειάζεται μαγνήσιο. Αν επιθυμείτε κόκκινο κρέας μπορεί να χρειάζεστε πρωτεΐνη και σίδηρο. Ωστόσο, η υπόθεση αυτή δεν επιβεβαιώνεται επιστημονικά.

Ποιες τροφές είναι καλό να αποφεύγετε για να αντιμετωπίσετε τις λιγούρες;

Αν οι λιγούρες σας οδηγούν στην κατανάλωση λιπαρών και πλούσιων σε ζάχαρη και αλάτι τροφίμων, τότε είναι πιθανό να επιδράσουν αρνητικά και στην αύξηση του βάρους σας. Άλλωστε τα τρόφιμα που μπορεί να λιγουρεύεται συχνότερα μία έγκυος σύμφωνα με ερευνητικά δεδομένα είναι η σοκολάτα, τα πατατάκια, το παγωτό, οι πίκλες, και η πίτσα δηλαδή τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, αλάτι και λίπος. Καθώς όμως η υπερβολική αύξηση του βάρους κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι επιζήμια τόσο για τη μητέρα όσο και το έμβρυο, είναι σημαντικό να προσπαθήσετε να ελέγξετε τις λιγούρες με όσο πιο υγιεινό τρόπο μπορείτε.

ligoures stin egimosini1

Τι μπορείτε να τρώτε για να αντιμετωπίσετε τις λιγούρες χωρίς να οδηγηθείτε σε αύξηση του βάρους σας πέρα από το συνιστώμενο;

Δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες για την αντιμετώπισή τους, ωστόσο οι τακτικές που μπορείτε να εφαρμόσετε είναι είτε η κατανάλωση μίας μικρής ποσότητας από την επιθυμητή τροφή, αλλά περισσότερο η προτίμηση υγιεινών εκδοχών των τροφών που επιθυμείτε σε ελεγχόμενες ποσότητες.

Δείτε παρακάτω μερικές εναλλακτικές για να αντιμετωπίσετε τις λιγούρες:

ligoures1

Επίσης μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση θρεπτικών σνακ ανάμεσα στα κυρίως γεύματα, δηλαδή το δεκατιανό και το απογευματινό, μπορούν να σας βοηθήσουν έτσι ώστε να ελέγχετε καλύτερα την αίσθηση της πείνας και τα επίπεδα του σακχάρου και να αποφύγετε τις έντονες λιγούρες. Δείτε παρακάτω μερικές ιδέες για θρεπτικά σνακ.

  • Γιαούρτι χαμηλών λιπαρών με φρέσκα φρούτα ή δημητριακά ολικής άλεσης. Το snack αυτό συνδυάζει τις πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και το ασβέστιο του γιαουρτιού, με τις βιταμίνες και τις φυτικές ίνες των φρούτων και των δημητριακών ολικής άλεσης.
  • Φρέσκα και αποξηραμένα φρούτα. Έχετε πάντα διαθέσιμα φρούτα της προτίμησής σας που αποτελούν ένα γρήγορο snack πλούσιο σε βιταμίνες. Τα φρούτα δε χρειάζονται καμία προετοιμασία και μπορείτε να τα έχετε πάντα στην τσάντα σας όταν βρίσκεστε εκτός του σπιτιού.
  • Σπιτικές μπάρες δημητριακών. Μπορείτε να βρείτε πολλές συνταγές με διαφορετικούς συνδυασμούς δημητριακών, ξηρών καρπών και φρούτων. Επιλέξτε τη συνταγή που σας αρέσει και θα έχετε ένα γλυκό snack που θα σας γεμίσει με αντιοξειδωτικά συστατικά και βιταμίνες, χωρίς να σας φορτώσει με περιττές θερμίδες.
  • 2-3 crackers ολικής άλεσης με τυρί χαμηλών λιπαρών. Αν προτιμάτε κάτι αλμυρό, αυτό το snack συνδυάζει το ασβέστιο του τυριού με τα οφέλη των προϊόντων ολικής άλεσης. Αποφύγετε τα μαλακά ώριμα τυριά που δεν έχουν υποστεί παστερίωση.

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved