Πώς θα αντιμετωπίσετε με υγιεινές εναλλακτικές τις λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πολλές γυναίκες εμφανίζουν προτιμήσεις και αποστροφές για συγκεκριμένα τρόφιμα.

Ευσταθία Παπαδά
Πώς θα αντιμετωπίσετε με υγιεινές εναλλακτικές τις λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

Αν και το φαινόμενο αυτό είναι πολύ συχνό δεν υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που να έχουν διερευνήσει την αιτία με αποτέλεσμα να μην είναι απολύτως κατανοητό.

Πότε εμφανίζονται οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη και συνήθως ποια είναι τα πιο δημοφιλή τρόφιμα;

Η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα είναι συνήθως παρούσα στις αρχές τις εγκυμοσύνης, μεγιστοποιείται κατά το δεύτερο τρίμηνο και συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό. Τα τρόφιμα τα οποία αναφέρονται συχνότερα από τις γυναίκες είναι το γρήγορο έτοιμο φαγητό, γλυκά και αλμυρά σνακ, όπως σοκολάτες, πατατάκια, παγωτό αλλά και το τυρί, τα τουρσιά και τα φρούτα. Οι γυναίκες αναφέρουν ότι οι λιγούρες δεν σχετίζονται πάντα με το αίσθημα της πείνας, αλλά τις περιγράφουν ως πολύ έντονες επιθυμίες στις οποίες δεν μπορούν να αντισταθούν.

ligoures stin oikogeneia

Γιατί εμφανίζονται οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη;

Δεν είναι πλήρως γνωστό γιατί εμφανίζεται η επιθυμία για συγκεκριμένα τρόφιμα. Η πιο δημοφιλής εξήγηση είναι οι ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αν και τα υπάρχοντα επιστημονικά στοιχεία δεν επαρκούν για να την τεκμηριώσουν. Οι λιγούρες δεν είναι πιθανό να εμφανίζονται λόγω των αυξημένων ενεργειακών αναγκών, καθώς εμφανίζονται συνήθως στην αρχή της εγκυμοσύνης που οι ενεργειακές ανάγκες δεν έχουν αυξηθεί ακόμα. Οι γυναίκες ωστόσο αναφέρουν συχνά αλλαγές στην αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης που γίνονται πιο ευαίσθητες και αλλάζουν την επιθυμία για την πρόσληψη τροφής.

Πώς θα διαχειριστούμε τις λιγούρες με υγιεινό τρόπο;

Γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό τόσο για τη μητέρα όσο και για το μωρό η πρόσληψη βάρους κατά την εγκυμοσύνη να είναι ελεγχόμενη. Ωστόσο οι λιγούρες στην εγκυμοσύνη σχετίζονται με αυξημένη πρόσληψη βάρους λόγω της επιθυμίας για τροφές που είναι πλούσιες σε ζάχαρη, λίπος, αλάτι και θερμίδες. Έτσι λοιπόν είναι σημαντικό να μπορούμε να ικανοποιούμε την επιθυμία για συγκεκριμένες τροφές αλλά με υγιεινές εναλλακτικές. Η επιθυμία για γλυκό μπορεί για παράδειγμα να ικανοποιηθεί με φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή με λίγη μαύρη σοκολάτα. Δείτε και τον παρακάτω πίνακα που θα σας βοηθήσει να επιλέγετε πιο υγιεινές εναλλακτικές.

pinakas gia egimosini

Δρ Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc, PhD
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Βιβλιογραφία
• Blau LE et al. Women's Experience and Understanding of Food Cravings in Pregnancy: A Qualitative Study in Women Receiving Prenatal Care at the University of North Carolina-Chapel Hill. J Acad Nutr Diet. 2020;120(5):815-824.
https://www.nutrition.org.uk/healthyliving/nutritionforpregnancy/concerns.html?start=4

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved