Οκτώ υγιεινά γλυκά σνακ για τις λιγούρες της εγκυμοσύνης (εικόνες)

Οκτώ υγιεινά γλυκά σνακ για τις λιγούρες της εγκυμοσύνης (εικόνες)

Επιτρέπονται τα γλυκά στην εγκυμοσύνη;

Οι λιγούρες, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την εγκυμοσύνη, δημιουργούν έντονα την επιθυμία για γλυκό και δυστυχώς ένα δεν είναι πάντα αρκετό.

Γνωρίζετε ότι οι υδατάνθρακες, τα φρούτα και τα λαχανικά θεωρούνται από τις πιο σημαντικές κατηγορίες τροφών. Για αυτό και πρέπει να αποτελούν τη βάση των γευμάτων σας και να συνδυάζονται με αμυλούχες και πρωτεϊνούχες τροφές.

glika snak stin egkimosini 2

Τα έλαια, τα λίπη και τα γλυκά, πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο. Το μυστικό λοιπόν είναι αυτό. Όλα με μέτρο. Σύμφωνα με το γυναικολόγο του Μothersblog κ. Μενέλαο Λυγνό, «μπορείτε να απολαύσετε κι εσείς κάποιο γλυκό, το μάτι όμως πρέπει πάντα να κοιτάζει και προς τη ζυγαριά, διότι η πρόσληψη υπερβολικού βάρους στην εγκυμοσύνη μετατρέπει μια κατάσταση φυσιολογική, όπως είναι η κύηση, σε κατάσταση παθολογική».

Επίσης, κάποιες γυναίκες, εμφανίζουν αυξημένο σάκχαρο στο αίμα, κοινώς έχουν διαβήτη κύησης. Συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος το 30 με 50% των γυναικών αυτών να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2 πέντε χρόνια μετά τον τοκετό.

Οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης είναι:

 • Οι άνω των 25 και ιδιαίτερα των 35 χρόνων.
 • Οι παχύσαρκες ή υπέρβαρες προ κύησης( έχουν 4πλάσιο κίνδυνο , ενώ σε αυτές με Δείκτη Μάζας Σώματος >40 είναι 9πλάσιος!).
 • Αυτές που παίρνουν υπερβολικά πολλά κιλά.
 • Με ιστορικό προηγούμενης κύησης με διαβήτη (σ΄ αυτές ο κίνδυνος αυξάνεται σε 30-80% σε επόμενη κύηση).
 • Με ιστορικό κύησης με νεογνό άνω των 4 κιλών.
 • Με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.
 • Με οικογενειακό ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη (γονείς ή αδέλφια).

Λιγούρες όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η αιτία της εμφάνισης της λιγούρας στην εγκυμοσύνη δεν έχει ακόμα εντοπιστεί. Εντούτοις έχουν διατυπωθεί διάφορες υποθέσεις. Καταρχήν ενδέχεται οι ορμόνες της κύησης να μεταβάλλουν με τη δράση τους στους γευστικούς κάλυκες της γλώσσας και του οσφρητικού βλεννογόνου της ρινός, τον τρόπο, που η γυναίκα αντιλαμβάνεται τις διάφορες γεύσεις και μυρωδιές. Έτσι μυρωδιές και γεύσεις, που πριν της ήταν δυσάρεστες ή αδιάφορες, να γίνονται αντιληπτές πλέον ως ευχάριστες ή επιθυμητές. Φυσικά ισχύει και το αντίθετο, με αποτέλεσμα γευστικά και οσφρητικά ερεθίσματα, που πριν ήταν θελκτικά, να της προκαλούν κατά τη διάρκεια της κύησης αποστροφή.

glika snak stin egkimosini 4

Έχει διατυπωθεί και η υπόθεση, πως οι διάφορες λιγούρες ενδέχεται να αντικατοπτρίζουν τις ανάγκες του οργανισμού για διάφορα θρεπτικά στοιχεία, που ενδεχομένως λείπουν από τη διατροφή. Συνεπώς η ακαταμάχητη όρεξη για τηγανιτές πατάτες, ίσως να υποκρύπτει έλλειψη νατρίου ή καλίου, ενώ η επιθυμία για παγωτό ή κρέμα γάλακτος, να συνδέεται με έλλειψη ασβεστίου ή την ανάγκη για λήψη επιπλέον λίπους.

Η θεωρία της σύνδεσης της λιγούρας με υποφώσκουσες ανάγκες του σώματός σας σε θρεπτικά συστατικά δεν τυγχάνει καθολικής αποδοχής. Πολλοί ερευνητές εξαίρουν τη σημασία του ψυχολογικού παράγοντα στην εμφάνιση των ορέξεων αυτών κατά τη διάρκεια της κύησης.

Άλλωστε οι αμφισβητίες της υπόθεσης αυτής διατυπώνουν την εύλογη απορία, γιατί κάποια γυναίκα, που έχει ανάγκη πρωτεϊνών δεν επιθυμεί ποτέ φακές ή σαρδέλες, αμφότερα πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, αλλά συνήθως μοσχάρι ή μπέικον. Ίσως τα μηνύματα σχετικά με την ορθή διατροφή, των οποίων μια γυναίκα γίνεται λήπτρια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, να οδηγούν σε ένα είδος υπερβολής. Για παράδειγμα, αν ο ιατρός συστήσει μεγαλύτερη κατανάλωση γαλακτοκομικών, τότε η γυναίκα ενδέχεται να επιδοθεί σε μια υπερβολική κατανάλωση των τροφών αυτών.

Επίσης φαίνεται, πως η έγκυος επηρεάζεται και από ιστορίες, που ακούει από τον περίγυρό της. Έτσι, αν έχει εκτεθεί σε διηγήσεις για φίλες, γνωστές ή για γυναίκες του ευρύτερου κοινωνικού της κύκλου, οι οποίες είχαν «περίεργες» λιγούρες στην εγκυμοσύνη, ίσως να επηρεαστεί και η ίδια, ειδικά τώρα που η ψυχολογία της είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη, και να εμφανίσει ανάλογες «ορέξεις».

Ακόμα και αυτή καθαυτή η αναμονή εμφάνισης λιγούρων κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως προκύπτει από ανεκδοτολογικές ιστορίες, ίσως καθιστά τη γυναίκα πιο επιρρεπή στην εκδήλωση τέτοιας συμπεριφοράς στην εγκυμοσύνη. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε, πως συχνά η εκδήλωση υπέρμετρης επιθυμίας για διάφορες τροφές, ίσως να αποτελεί και την έκφραση του άγχους, που η κάθε γυναίκα αισθάνεται κατά τη διάρκεια της κύησης.

8 συνταγές για υγιεινά γλυκά σνακ που μπορείτε να φάτε στην εγκυμοσύνη σας

Αν οι λιγούρες που έχετε στην εγκυμοσύνη σας κάνουν αν θέλετε κάτι γλυκό, δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε να φτιάξετε τα παρακάτω γλυκά σνακ. Είναι υγιεινά και όλα νόστιμα.

Εάν η επιθυμία σας για γλυκό είναι μεγάλη, προτιμήστε:

Γιαούρτι με εσπεριδοειδή

glika snak stin egkimosini 10

Δοκιμάστε να φάτε ένα ελαφρύ γιαούρτι που θα έχετε ανακατέψει με λίγο πορτοκάλι ή ακόμη και γκρέιπφρουτ ή μανταρίνια.

Ένα κομμάτι κέικ

glika snak stin egkimosini 9

Όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο άρθρο το κέικ πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο στην εγκυμοσύνη. Γι' αυτό ένα κομμάτι σπιτικό κέικ σαν αυτό, αρκεί για να αντιμετωπίσετε τη λιγούρα σας.

Ψημένα φρούτα

glika snak stin egkimosini 8

Βάλτε στον φούρνο σας, αχλάδια, μήλα ή ροδάκινα (εξαρτάται την εποχικότητα του κάθε φρούτου) και ψήστε τα.

Μαύρη σοκολάτα με μπανάνα

mpanana me sokolata

Ακόμη ένα απίθανο σνακ που μπορείτε να απολαύσετε είναι μια μισή μπανάνα, που θα έχετε βουτήξει σε μαύρη (75%) σοκολάτα. Αν θέλετε μπορείτε να πασπαλίσετε 1 κ.τ.σ. τριμμένα ψημένα αμύγδαλα ή φουντούκια.

Μους Αβοκάντο

glika snak stin egkimosini 1

Μπορεί να την το έχετε ακούσει ποτέ ξανά, όμως η μους αβοκάντο είναι το κάτι άλλο και πάνω από όλα υγιεινή. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να τη φτιάξετε.

Σοκολατένιες ελιές

glika snak stin egkimosini 7

Θέλετε να φάτε κάτι γλυκό; 10 σοκολατένιες ελίτσες, δηλαδή αμύγδαλα καλυμμένα με μαύρη σοκολάτα αρκούν για να αντιμετωπίσετε τη λιγούρα για κάτι γλυκό.

Σπιτικό ποπ κορν με κακάο

glika snak stin egkimosini 6

Το ποπ κορν είναι απολαυστικό όχι μόνο επειδή είναι φτωχό σε θερμίδες αλλά επειδή είναι χορταστικό, χάρη στην υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες. Πασπαλίστε λίγο άγλυκο κακάο σε μη βουτυρωμένο σπιτικό ποπ κορν και μετατρέψτε το σε γλυκό, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη για σοκολάτα. Αν θέλετε μπορείτε να το συνοδεύσετε με μερικά φιστίκια και έτσι θα έχετε λάβει και πρωτεΐνη, που ο οργανισμός χρειάζεται κατά την κύηση.

Μπισκότα με βρόμη, πουρέ μήλου και σταφίδες

glika snak stin egkimosini 5

Ένα από τα καλύτερα σνακ είναι αυτά εδώ τα μπισκότα. Υγιεινά, χορταστικά και θρεπτικά. Θα χρειαστείτε:

 • 1 κούπα πουρέ μήλου
 • 1 1/2 κούπες βρόμη
 • 1 κούπα αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 • 1 κ.τ.γ κανέλα
 • 1 κ.τ.γ μαγειρική σόδα
 • 1/4 κ.τ.γ αλάτι
 • 1 κούπα σταφίδες
 • 1/2 κούπα ψιλοκομμένους χουρμάδες
 • 2 αβγά
 • 1/2 κούπα λάδι καρύδας
 • 1 βανίλια

Πώς θα τα φτιάξετε

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατέψτε όλα τα υλικά.

Με ένα κουταλάκι βάλτε τα μπισκότα στο ταψί (βάλτε λαδόκολλα στον πάτο)

Ψήστε για 9-11 λεπτά μέχρι να έχουν ένα χρυσό χρώμα.

Αφήστε τα να κρυώσουν επάνω στη λαδόκολλα και τέλος βάλτε τα σε ένα γυάλινο μπολ. Ανά μερίδα έχουν 120 θερμίδες, 5 γραμμάρια λιπαρά, 1 γραμμάριο αδιάλυτες φυτικές ίνες, 2 γραμμάρια πρωτεΐνης, 84 mg νάτριο, 12 mg κάλιο και 1 mg σίδηρο.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved