Ποιες τροφές αυξάνουν την γονιμότητα

Μπορεί η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών να ενισχύσει πραγματικά τη γονιμότητα; Η απάντηση είναι ναι.

Ποιες τροφές αυξάνουν την γονιμότητα
Bigstock

Είναι σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν υπάρχουν μαγικές τροφές που οδηγούν στην εγκυμοσύνη αλλά οι επιλογές που κάνετε στο τι θα καταναλώσετε και ο τρόπος ζωής έχουν αντίκτυπο στην αναπαραγωγική υγεία τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών.

Το τι τρώτε σε συνδιασμό με άλλους εξωτερικούς παράγοντες όπως ο τρόπος ζωής και τα επίπεδα στρες, μπορούν να ενισχύσουν ή να αποδυναμώσουν τη γονιμότητα μέσω του αντίκτυπού τους στο έντερο, στη ροή του αίματος αλλά και στα επίπεδα ορμονών.

Μερικές τροφές που είναι καλό να εντάξετε στη διατροφή σας

Όσπρια

Τα φασόλια και οι φακές έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πρωτεΐνη, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ωορρηξίας. Μελέτες έχουν δείξει ότι η αντικατάσταση της ζωικής πρωτεΐνης με φυτικές πηγές πρωτεΐνης μπορεί να μειώσει πιθανότητες υπογονιμότητας. Και τα δύο αυτά όσπρια είναι επίσης μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, ενός ζωτικού συστατικού που βοηθά στη σύλληψη και βοηθά στην υγιή ανάπτυξη των εμβρύων.

Ηλιόσποροι

Η κατανάλωση ηλιόσπορων είναι ένας εύκολος τρόπος για να βοηθήσετε στη διατήρηση των σωστών επιπέδων σπέρματος χωρίς να κάνετε τεράστιες διατροφικές αλλαγές. Οι ψημένοι, ανάλατοι πυρήνες ηλιόσπορων είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, ένα απαραίτητο θρεπτικό συστατικό που αυξάνει τον αριθμό και την κινητικότητα των σπερματοζωαρίων. Οι ηλιόσποροι προσφέρουν, επίσης, σημαντική ποσότητα ψευδάργυρου, φυλλικού οξέος και σελήνιο - τα οποία είναι ισχυρά θρεπτικά συστατικά γονιμότητας με αστρικά οφέλη.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι γεμάτα βιταμίνη Κ, κάλιο και φυλλικό οξύ που βοηθά στην απορρόφηση βιταμινών, στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και σε πολλά ακόμα! Εμπεριέχουν, επιπλέον, μονοακόρεστα λίπη (υγιεινά λίπη) που προσφέρουν απαραίτητες διαιτητικές ίνες και φυλλικό οξύ, τα οποία γνωρίζουμε ότι είναι ζωτικής σημασίας κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.

Κινόα

Η κινόα είναι ένα καταπληκτικό δημητριακό ολικής αλέσεως όχι μόνο επειδή δεν έχει υδατάνθρακες, αλλά είναι μια τέλεια πηγή πρωτεΐνης και ψευδάργυρου.Μάλιστα, η κινόα σας δίνει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα που προσφέρουν τα προϊόντα κρέατος χωρίς δυνητικά επιβλαβή πρόσθετα.

Γιαούρτι

Οι λιπαρές τροφές είναι εξαιρετικές για την ενίσχυση της γονιμότητας. Το γιαούρτι και το τυρί περιέχουν ασβέστιο, προβιοτικά και βιταμίνη D, τα οποία βοηθούν στη βελτίωση της ωορρηξίας. Επίσης, η άφθονη ποσότητα πρωτεΐνης από κάθε τρόφιμο, ενισχύει τις πιθανότητές για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη.

Σπαράγγια

Η κατανάλωση ενός φλιτζανιού από βραστά σπαράγγια θα σας προσφέρει πάνω από το 60% της ημερήσιας συνιστώμενης αξίας φολικού οξέος, θα συμπληρώσει την ημερήσια τιμή βιταμίνης Κ και θα ενισχύσει την αναπαραγωγική σας υγεία. Τα σπαράγγια εμπεριέχουν σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου και σεληνίου, επομένως αφορούν και τους άντρες!

Καρύδια

Τα καρύδια είναι γεμάτα με ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα που βοηθούν στην διατήρηση υγιών εγκεφαλικών λειτουργιών και στην ρύθμιση των ορμονών. Άνδρες που τρώνε καρύδια σε τακτική βάση βελτιώνουν την υγεία του σπέρματος με αποτελέσματα όπως καλύτερη κινητικότητα και ποσότητα.

Κρόκος αυγού

Οι περισσότεροι άνθρωποι «απορρίπτουν» τον κρόκο του αυγού για να μειώσουν τις θερμίδες, αλλά οι κρόκοι περιέχουν βιταμίνη Β και απαραίτητα ωμέγα-3. Ο κρόκος περιέχει φολικό οξύ που βοηθά το σώμα να δημιουργήσει ερυθρά αιμοσφαίρια και συνάμα βοηθά στη διατήρηση της ανάπτυξης του εμβρύου μετά τη σύλληψη.

Πηγή: laurelfertility

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved