Πόνοι ωορρηξίας όταν προσπαθείτε να συλλάβετε: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Τι προκαλεί πόνο κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας, πόσο διαρκεί και πώς επηρεάζει τις πιθανότητες σύλληψης.

Νίκη Παπανικολάου
Πόνοι ωορρηξίας όταν προσπαθείτε να συλλάβετε: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Ο πόνος στην ωορρηξία,γνωστός και ως mittelschmerz (που στα γερμανικά σημαίνει «μέσος πόνος»), εμφανίζεται στο μέσο του εμμηνορροϊκού κύκλου όταν η ωοθήκη απελευθερώνει ένα ωάριο.

«Μόνο το 20% των γυναικών με ωορρηξία θα αισθανθούν αυτού του είδους τον πόνο. Οι περισσότερες θα τον νιώσουν μόνο περιστασιακά αλλά ορισμένες σε κάθε κύκλο», εξηγεί η Katharine O'Connell White, MD, αντιπρόεδρος στο τμήμα μαιευτικής στο Ιατρικό Κέντρο της Βοστώνης στο thebump.com.

Μπορεί να διαρκέσει ώρες ή και μέρες και είναι πιο ήπιος από αυτόν της περιόδου.

Πόνοι ωορρηξίας: αίτια

Όσο για το τι προκαλεί τον πόνο στις ωοθήκες κατά την ωορρηξία, οι γιατροί δεν μπορούν να προσδιορίσουν με ακρίβεια τα αίτια.

«Ο πόνος μπορεί να σχετίζεται με το ωάριο που διαπερνά το τοίχωμα της ωοθήκης το οποίο απελευθερώνει μια μικρή ποσότητα υγρού ή αίματος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχει ερεθισμός στην επένδυση της μήτρας εξ ου και ο πόνος», εξηγεί η Katharine O'Connell White. Επίσης,οι συσπάσεις των σαλπίγγων αλλά και οι μυϊκές συσπάσεις ενδεχομένως να ευθύνονται για τους πόνους ωορρηξίας.

Συνήθως θα μπορείτε να διακρίνετε τον πόνο της ωορρηξίας από αυτόν άλλων καταστάσεων επειδή εμφανίζεται είτε στην αριστερή είτε στη δεξιά πλευρά της λεκάνης σας. «Εάν έχετε ωορρηξία από την αριστερή σας ωοθήκη, θα νιώσετε μια κράμπα χαμηλά στην κοιλιά της συγκεκριμένης πλευράς, και μπορεί να αισθάνεστε πόνο σε διαφορετική πλευρά κάθε μήνα, εάν οι ωοθήκες σας εκτελούν εναλλάξ απελευθέρωση ωαρίου», τονίζει η Katharine O'Connell White.

Και πάλι, μπορεί να μην αισθάνεστε καθόλου πόνο κατά την ωορρηξία κάτι που είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό.

krampes-periodou.jpg

Κράμπες κατά τη σύλληψη

Η διαφορά μεταξύ κράμπες ωορρηξίας και κράμπες εμφύτευσης είναι θέμα …χρόνου. Όπως εξηγεί η γιατρός, οι κράμπες ωορρηξίας συμβαίνουν περίπου 14 ημέρες πριν ξεκινήσει η περίοδός σας που θα ήταν η 14η ημέρα εάν ο κύκλος σας είναι 28 ημέρες. Αλλά τις κράμπες εμφύτευσης - όταν ένα γονιμοποιημένο ωάριο, που ταξιδεύει από τη σάλπιγγα, τρυπώνει στην επένδυση της μήτρας—θα τις νιώσετε περίπου μια εβδομάδα αργότερα, συνήθως γύρω 20η έως 22η ημέρα, εάν ο κύκλος σας είναι 28 ημερών.

Η έρευνα δείχνει ότι ο πόνος της ωορρηξίας μπορεί να γίνει αισθητός την ίδια ημέρα που κορυφώνεται η ωχρινοτρόπος ορμόνη (LH).

Οι γυναίκες θα πρέπει επίσης να δώσουν προσοχή στις αλλαγές στην τραχηλική βλέννα τους, τη λίμπιντο και τη βασική θερμοκρασία του σώματος (BBT) για να μπορέσουν να προσδιορίσουν τις πιο γόνιμες ημέρες τους.

Μπορεί η ωορρηξία να προκαλέσει άλλους τύπους πόνου;

Είναι πολύ πιθανό να νιώσετε πόνο σε άλλα μέρη του σώματός σας κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας. Οι πιο συνηθισμένοι είναι οι εξής:

  • Πόνος στο στήθος και στη θηλή
  • Πόνος στην πλάτη
  • Επώδυνο σεξ κατά την ωορρηξία.
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved