Ηλιόσποροι στη εγκυμοσύνη: Τα σημαντικά οφέλη και οι κίνδυνοι

Ποια είναι τα οφέλη από τη κατανάλωση ηλιόσπορων στην εγκυμοσύνη.

Ηλιόσποροι στη εγκυμοσύνη: Τα σημαντικά οφέλη και οι κίνδυνοι
Bigstock

Οι ηλιόσποροι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αποτελέσουν ένα υγιεινό, θρεπτικό σνακ.

Είναι πλούσιοι σε θρεπτικά συστατικά που βοηθούν την ανάπτυξη του μωρού και μειώνουν τον κίνδυνο αναπτυξιακών διαταραχών. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητά τους σε κάλιο συμβάλει στη διατήρηση του επιπέδου της αρτηριακής σας πίεσης.

Επίσης, περιέχουν σχεδόν 90% βιταμίνες, φυτοχημικά, πρωτεΐνες, μέταλλα, αντιοξειδωτικά και πολυακόρεστα λίπη.

ksiroi-karpoi-ekgymosyni.jpg

Ειδικότερα:

  • Η βιταμίνη Ε που περιέχεται στους ηλιόσπορους δρα ως αντιοξειδωτικό και προστατεύει το σώμα σας από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Σας προστατεύει επίσης από θρόμβους αίματος στα αγγεία.
  • Ο φώσφορος και τα μέταλλα που βρίσκονται στον ηλιόσπορο βοηθούν την ανάπτυξη των οστών του εμβρύου.
  • Η υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο βοηθά όπως είπαμε, στη ρύθμιση της ισορροπίας του νατρίου στο σώμα σας και κατ΄επέκταση στη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης σε σταθερά επίπεδα.
  • Τα φυτοχημικά στους ηλιόσπορους βελτιώνουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα που εξασθενεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνοντας την ικανότητα του σώματος να αποδεχτεί το αναπτυσσόμενο έμβρυο.
  • Οι ηλιόσποροι είναι μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος και διαφόρων μετάλλων όπως ο σίδηρος, το ασβέστιο, ο ψευδάργυρος, το σελήνιο και ο χαλκός.

Το φυλλικό οξύ βοηθά στο σχηματισμό ερυθρών αιμοσφαιρίων και μεταφέρει οξυγόνο από τους πνεύμονες στα διάφορα μέρη του σώματός σας.

Δεδομένου ότι οι ημερήσιες ανάγκες σας σε φυλλικό οξύ αυξάνονται κατά την εγκυμοσύνη, οι ηλιόσποροι μπορούν να είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη διατροφή σας .

Η λήψη φυλλικού οξέος από τη γυναίκα πριν από τη σύλληψη αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο έχει συνδεθεί με μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης συγγενών ανωμαλιών (ανωμαλιών, οι οποίες είναι εμφανείς ήδη από τη γέννηση) στην ανάπτυξη του κεντρικού νευρικού συστήματος του μωρού και συγκεκριμένα δισχιδούς ράχης και ανεγκεφαλίας.

xiroi-karpoi-kardia.jpg

Κίνδυνοι από την κατανάλωση ηλιόσπορων

Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων ηλιόσπορων μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα του φωσφόρου αυξάνοντας τον κίνδυνο νεφρικής βλάβης.

Επίσης μπορεί να υποφέρετε από οξεία τοξικότητα του σεληνίου που οδηγεί σε ευερεθιστότητα και κούραση.

Η υπερβολική ποσότητα ηλιόσπορων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις ενώ είναι πιθανόν να παρατηρήσετε ότι τα νύχια σας είναι εύθραυστα και τα μαλλιά σας αδύναμα.

Να θυμάστε ότι:

Το κλειδί για ένα υγιές μωρό είναι μια ισορροπημένη διατροφή κατά την εγκυμοσύνη. Για να τα καταφέρετε δεν χρειάζεται να στερηθείτε απλά να έχετε ένα μέτρο. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας καθοδηγήσει για το τι πρέπει να τρώτε και τι όχι κατά τη διάρκεια της κύησης.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved