Υπογονιμότητα: Πέντε κοινοί μύθοι

Τελικά τι δεν φταίει;

Υπογονιμότητα: Πέντε κοινοί μύθοι
Bigstock

Πιθανότατα να έχετε ακούσει αρκετούς μύθους σχετικά με την υπογονιμότητα. Υπάρχουν πέντε «αστικοί» μύθοι, οι οποίοι κρίνονται ως κοινές αιτίες, αλλά ευτυχώς έχουν καταρριφθεί:

1. Το άγχος

Σχεδόν κάθε ζευγάρι αντιμετωπίζει άγχος στη ζωή του. Οι περίοδοι υψηλού στρες μπορεί σίγουρα να αποτελέσουν εμπόδιο. Επιστημονικά, ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν υπάρχει αιτιώδης μηχανισμός μεταξύ στρες και υπογονιμότητας. Επιπλέον, το τελευταίο πράγμα που θέλει να ακούσει μια γυναίκα είναι: «Είσαι πολύ αγχωμένη... Απλά χαλάρωσε και θα συμβεί».

2. Συγκεκριμένες τροφές

Δεν υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που να έχουν συνδεθεί άμεσα με την υπογονιμότητα. Σε γενικές γραμμές, μια ισορροπημένη διατροφή είναι γενικά ωφέλιμη για την υγεία.

3. Η ηλικία των γυναικών, όσο είναι κάτω των 35 ετών

Η μείωση της γονιμότητας αρχίζει να ξεκινά καθώς μια γυναίκα διανύει τα 20 και γίνεται σταδιακά πιο απότομη στα μέσα των 30. Μάλιστα, μετά τα 45 η πιθανότητα μιας επιτυχημένης σύλληψης φαίνεται να είναι εξαιρετικά χαμηλή.

4. Η ανδρική γονιμότητα δεν μειώνεται με την ηλικία

Αν και οι άνδρες έχουν την πολυτέλεια να παράγουν νέο σπέρμα σε τακτική βάση, η ποιότητα του σπέρματος τους μειώνεται με το πέρας της ηλικίας. Υπάρχει επίσης μεγαλύτερος κατακερματισμός του DNA που παρατηρείται στο σπέρμα όσο περνούν τα χρόνια.

5. Η υπογονιμότητα είναι κυρίως γυναικείο ζήτημα

Η υπογονιμότητα επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες. Μεταξύ όλων των ζευγαριών που αναζητούν βοήθεια, περίπου τα μισά από αυτά έχουν «εμπόδιο» ανδρικού παράγοντα.

Πηγή:nm.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved