Κινόα: Οκτώ λόγοι που την κάνουν σούπερ τροφή

Η διατροφική αξία και τα οφέλη της κινόας για τον οργανισμό.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Κινόα: Οκτώ λόγοι που την κάνουν σούπερ τροφή
Bigstock

Η στροφή στην υγιεινή διατροφή είναι τάση τα τελευταία χρόνια και η κινόα θεωρείται μία από τις πιο δημοφιλείς σούπερ τροφές.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, μέταλλα, ωστόσο, έχει αγαπηθεί και γιατί είναι εύκολη στο μαγείρεμα και μπορεί να αξιοποιηθεί σε συνταγές για σνακ, φαγητά και πρωινά.

Η διατροφή αξία

Έρευνα του 2022 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients υπογραμμίζει την υψηλή περιεκτικότητα της κινόας σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αμινοξέα και πρωτεΐνη.

Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη κινόα έχει:

  • Θερμίδες: 222 kcal
  • Υδατάνθρακες: 39 γραμμάρια
  • Φυτικές ίνες: 5 γραμμάρια
  • Σάκχαρα: 2 γραμμάρια
  • Πρωτεΐνη: 8 γραμμάρια
  • Συνολικά λιπαρά: 4 γραμμάρια
  • Νάτριο: 13 mg
kinoa.jpg

Περιέχει επίσης μαγνήσιο, φολικό οξύ, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο και βιταμίνη Β1.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε φυτικές ίνες, θεωρείται ότι ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου. Επίσης, ο συνδυασμός φυτικών ινών και πρωτεΐνης παρατείνει την αίσθηση κορεσμού και έτσι ένα γεύμα με κινόα μπορεί να σας κρατήσει χορτάτους για ώρα.

Και αυτό είναι μόνο ένα από τα οφέλη.

Τα οφέλη της κινόας

Αντικαρκινικές ιδιότητες. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2021 στο περιοδικό Food Frontiers αναφέρει ότι τα βιοενεργά συστατικά της κινόας, όπως οι φαινολικές ενώσεις, οι πολυσακχαρίτες και οι σαπωνίνες, ενδέχεται να έχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση. Μελέτες αναφέρουν ότι αυτά τα συστατικά μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία της υγείας των κυττάρων και στην πρόσληψη ορισμένων τύπου καρκίνου.

Μειώνει τις φλεγμονές. Η κινόα περιέχει επίσης φλαβονοειδή, τα οποία μαζί με τις πολυφαινόλες βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από την οξειδωτική βλάβη και στη μείωση των φλεγμονών.

Βοηθά στη ρύθμιση του ζαχάρου. Μικρή έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients έδειξε ότι η συστηματική κατανάλωση γλυκόζης για διάστημα 4 εβδομάδων είχε σαν αποτέλεσμα τα μειωμένα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα και μικρή απώλεια βάρους. Αυτό οφείλεται σε έναν βαθμό στον συνδυασμό φυτικών ινών και πρωτεΐνης, ο οποίος μειώνει τον γλυκαιμικό δείκτη της τροφής.

Μειώνει τη χοληστερίνη. Η κινόα περιέχει ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και φυτικές ίνες, συστατικά που ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία και μειώνουν την «κακή» χολιστερόλη.

Είναι κατάλληλη για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη. Σύμφωνα με έρευνα του 2020, οι σπόροι κινόα περιέχουν μία πρωτεΐνη χωρίς γλουτένη με άφθονα αμινοξέα, είναι συνεπώς κατάλληλη για όσους έχουν δυσανεξία στη γουτένη ή πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Προλαμβάνει την αναιμία. Συμπτώματα της αναιμίας είναι η έντονη κόπωση, η ζαλάδα κι η αναιμία. Η κινόα είναι καλή πηγή σιδήρου και ειδικά για όσους ακολουθούν μία vegan ή χορτοφαγική διατροφή, η κινόα είναι μία τροφή που θα τους εξασφαλίσει την επαρκή πρόσληψη σιδήρου.

*Με πληροφορίες από eatingwell.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved