Εγκυμοσύνη και διατροφή: 5+1 οφέλη του αβοκάντο

Το αβοκάντο εντάσσεται στην κατηγορία των superfoods και αξίζει μία θέση στη διατροφή σας την περίοδο της εγκυμοσύνης.

Άλκηστις Κοϊνάκη
Εγκυμοσύνη και διατροφή: 5+1 οφέλη του αβοκάντο
Bigstock

Τα αβοκάντο είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, «καλά» λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, συστατικά απαραίτητα για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επίσης, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως βασικό υλικό σε συνταγές για γλυκά και αλμυρά σνακ, να τα προσθέσετε στη σαλάτα ή να τα φάτε σκέτα με λίγο λεμόνι και πιπέρι, ετοιμάζοντας ένα υγιεινό σνακ σε δύο μόνο λεπτά.

Οι λόγοι για να εντάξετε στη διατροφή σας τα αβοκάντο είναι περισσότεροι από ένας.

Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες

Μισό αβοκάντο έχει 7 γραμμάρια φυτικές ίνες, ποσότητα που αντίστοιχη στο 25% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας. Οι φυτικές ίνες είναι πολύτιμες για τη συνολική υγεία του οργανισμού την περίοδο της εγκυμοσύνης και η επαρκής πρόσληψή τους μειώνει τον κίνδυνο προεκλαμψίας και διαβήτη κύησης.

Είναι πηγή «καλών» λιπαρών

Τα «καλά» λιπαρά ενισχύουν την καρδιαγγειακή υγεία, ρυθμίζουν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και παρατείνουν την αίσθηση κορεσμού μετά από ένα γεύμα. Έρευνες επίσης αναφέρουν ότι η αυξημένη κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά, όπως αυτά που περιέχει το αβοκάντο, βελτιώνουν την ποιότητα του ύπνου, μπορούν συνεπώς να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της αϋπνίας στην εγκυμοσύνη.

Περιέχουν μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία

Την περίοδο της εγκυμοσύνης ο οργανισμός χρειάζεται περισσότερο φολικό οξύ, μαγνήσιο και βιταμίνη C. Και τα τρία αυτά θρεπτικά συστατικά εντοπίζονται στο αβοκάντο για αυτό και θεωρείται μία σούπερ τροφή.

Διατηρεί την αρτηριακή πίεση σταθερή

Το αβοκάντο είναι καλή πηγή μαγνησίου και καλίου, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Στην εγκυμοσύνη, η επαρκής πρόσληψη καλίου μειώνει τον κίνδυνο υπέρτασης εγκυμοσύνης, αναφέρει έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2013, στην οποία συμμετείχαν 263 έγκυες.

avocado-trofes-gia-apwleia-varoys.jpg

Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά

Τα αντιοξειδωτικά είναι πολύτιμα συστατικά που προστατεύουν από την βλάβη των κυττάρων και ενισχύουν την υγεία του οργανισμού με ποικίλους τρόπους. Τα αβοκάντο περιέχουν συγκεκριμένα λουτεΐνη, ένα αντιοξειδωτικό που προάγει την υγεία των ματιών και την εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης περιέχουν ζεαξανθίνη, β-καροτίνη και βιταμίνη C, τα οποία επίσης θεωρούνται ευεργετικά αντιοξειδωτικά.

Σας κρατούν χορτάτες

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε καλά λιπαρά και φυτικές ίνες, τα αβοκάντο ενισχύουν την αίσθηση κορεσμού μετά από ένα γεύμα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved