Γυναικεία γονιμότητα και διατροφή: Ποιες τροφές την ενισχύουν

Γυναικεία γονιμότητα και διατροφή: Ποιες τροφές την ενισχύουν

Η υγιεινή διατροφή, η σωματική άσκηση και η διατήρηση του σωστού σωματικού βάρους παίζουν σημαντικό ρόλο στην αύξηση της γονιμότητας μιας γυναίκας.

Εάν λοιπόν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος, είναι σημαντικό να κάντε μια υγιεινή διατροφή, πλούσια σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά.

Η σωστή διατροφή αυξάνει τη γονιμότητα μιας γυναίκας

Τα προβλήματα υπογονιμότητας γίνονται όλο και πιο συχνά. Η καθιστική ζωή και η και η διατροφή είναι παράγοντες που έχουν άμεση επίδραση στη λειτουργία του αναπαραγωγικού συστήματος. Άλλοι παράγοντες που πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη είναι το άγχος και οι αυξημένες τοξίνες.

gonimotita kai diatrofi

Κατανάλωση μακροθρεπτικών συστατικών

Υδατάνθρακες

Ο τύπος υδατανθράκων που καταναλώνετε καθώς και η ποσότητα μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητά σας. Έρευνα έδειξε ότι μετά από μια διατροφή που είναι πλούσια σε τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο μπορεί να βοηθήσει στην αύξηση της γονιμότητας μιας γυναίκας. Αυτή η βελτίωση σχετίζεται με την ωορρηξία μέσω της βελτίωσης της ευαισθησίας μιας γυναίκας στην ινσουλίνη.

Πρωτεΐνες

Όσον αφορά τις πρωτεΐνες, σύμφωνα με στοιχεία, η αντικατάσταση των ζωικών πρωτεϊνών με φυτικές πρωτεΐνες βελτιώνει την ωορρηξία. Σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό περιοδικό μαιευτικής και γυναικολογίας , οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο κίνδυνος υπογονιμότητας λόγω ανωορρηξίας μειώθηκε σε περισσότερο από το 50% των γυναικών που ακολουθούσαν δίαιτα όπου το 5% της συνολικής τους ενέργειας προερχόταν από φυτικές πρωτεΐνες.

Λιπαρά

Όσον αφορά τα λίπη, έχουν αρνητική επίδραση στη γονιμότητα. Τα τρανς λιπαρά αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη και έτσι αυξάνουν τον κίνδυνο εναλλαγών στην ωορρηξία μιας γυναίκας. Ωστόσο, τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά τείνουν να έχουν θετική επίδραση στη γονιμότητα.

enisxusi gonimotitas

Ο ρόλος των βιταμινών και μετάλλων

Φολικό οξύ και βιταμίνη Β12

Οι βιταμίνες της ομάδας Β είναι απαραίτητες όταν πρόκειται για κυτταρική διαίρεση και για την πρόληψη πιθανών προβλημάτων νευρικού σωλήνα στα μωρά. Επομένως, θα πρέπει να αυξήσετε την πρόσληψή τους καταναλώνοντας μαγιά μπύρας, πράσινα φυλλώδη λαχανικά (chard, σπανάκι κ.λπ.), όσπρια, ξηρούς καρπούς, εμπλουτισμένα δημητριακά, κ.λπ.

Βιταμίνη Α και καροτίνες

Αυτή η βιταμίνη και οι πρόδρομες ουσίες είναι απαραίτητες για τη σωστή λειτουργία διαφόρων βλεννογόνων στο σώμα. Μεταξύ αυτών, η βλεννογόνος μεμβράνη της μήτρας όπου πρέπει να εμφυτευτεί το γονιμοποιημένο ωάριο. Ταυτόχρονα, αυτές οι βιταμίνες επηρεάζουν επίσης τον εμμηνορροϊκό κύκλο και την ανάπτυξη του πλακούντα. Τις εν λόγω καροτίνες και την Βιταμίνη Α, τις βρίσκετε σε κόκκινα και πορτοκαλί χρώματα φρούτα και λαχανικά.

Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D σχετίζεται με τη διατήρηση του αποθέματος των ωοθηκών επειδή συμβάλλει στη σύνθεση της αντι-Μυλεριανής ορμόνης. Στις γυναίκες, η έλλειψη βιταμίνης D μπορεί να προκαλέσει αντίσταση στην ινσουλίνη και ινομυώματα. Εκτός από την πρόσληψή της από τον ήλιο, αυτή η βιταμίνη βρίσκεται επίσης σε πηγές τροφίμων όπως κρόκους αυγών, γαλακτοκομικά προϊόντα και λιπαρά ψάρια, κυρίως.

gonimotita

Περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα που παίζουν ρόλο στη γονιμότητα

Βιταμίνη Ε

Η βιταμίνη Ε είναι θεμελιώδης για την αναπαραγωγή λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων της. Επιπλέον, διευκολύνει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Ταυτόχρονα, η βιταμίνη Ε είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και τη λειτουργία του πλακούντα. Βρίσκεται σε φυτικά έλαια και ξηρούς καρπούς.

Σίδηρος

Ο σίδηρος ευνοεί την ωορρηξία και βοηθά στην εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. Επιπλέον, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών στην αρχή της εγκυμοσύνης. Είναι επίσης θεμελιώδης για την ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του εμβρύου. Τα τρόφιμα που περιέχουν σίδηρο είναι το κρέας, τα ψάρια, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, τα αυγά και τα λαχανικά όπως το σπανάκι, τα σπαράγγια και τα πράσινα φασόλια .

Ψευδάργυρος

Αυτό το μέταλλο παίζει ρόλο τόσο στην ωορρηξία όσο και στη γονιμοποίηση. Και, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία ανωμαλιών, συμπεριλαμβανομένης της αποβολής. Ως αντιοξειδωτικό, μπορεί να βοηθήσει στην καθυστέρηση της κυτταρικής και ωοθυλακικής γήρανσης, αυξάνοντας έτσι τη γονιμότητα μιας γυναίκας. Μπορείτε να τον βρείτε στο χοιρινό, το ρύζι ολικής αλέσεως, τη μαύρη σοκολάτα κ.λπ.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved