Τρία θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη γονιμότητα

Προσπαθείς να μείνεις έγκυος; Αυτά τα θρεπτικά συστατικά δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σου.

Τρία θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη γονιμότητα

Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική καθ' όλη τη διάρκεια ζωής ενός ατόμου, πόσο μάλλον σε πιο ιδιαίτερες περιόδους όπως είναι αυτή της εγκυμοσύνης, του θηλασμού ή και της σύλληψης.

Εάν προσπαθείς να μείνεις έγκυος, για να αυξήσεις τις πιθανότητες σύλληψης αλλά και της υγιούς εγκυμοσύνης μετέπειτα, θα πρέπει να συμπεριλάβεις στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά. Τρία από αυτά ωστόσο είναι τα πιο σημαντικά.

Φολικό οξύ

Η επαρκής πρόσληψη φολικού οξέους είναι σημαντική τόσο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, όσο και πριν. Το φολικό οξύ ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β. Είναι γνωστό και ως βιταμίνη Β9 και παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία και την καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Σύμφωνα με έρευνες, η ανεπάρκεια σε φολικό οξύ τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης ή και πριν, αυξάνει τον κίνδυνο για γενετικές ανωμαλίες

Τροφές πλούσιες σε φολικό οξύ είναι το σπανάκι, το μπρόκολο, το αβοκάντο και τα όσπρια.

Σίδηρος

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερο ενισχύεται η άποψη ότι ο σίδηρος ενισχύει τη γονιμότητα. Σύμφωνα με έρευνες, οι γυναίκες που παίρνουν συμπληρώματα σιδήρου έχουν μειωμένες πιθανότητες υπογονιμότητας σε σχέση με αυτές που δεν παίρνουν.

Επιπλέον, ο σίδηρος είναι ένα από τα πιο απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, συνεπώς όσο πιο νωρίς εντάξει στη διατροφή σου τροφές πλούσιες σε σίδηρο τόσο το καλύτερο. Αυτές είναι το σπανάκι, οι φακές, το κόκκινο κρέας, το αυγό και οι ξηροί καρποί.

Διαβάστε επίσης: Σίδηρος & εγκυμοσύνη: Γιατί είναι απαραίτητος και ποια θεωρείται επαρκής ποσότητα;

Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

Ο οργανισμός NHS Choices, ο οποίος υπάγεται στο Βρετανικό Υπουργείο Υγείας συνιστά στις γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν να τρώνε δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την ημέρα. Τα λιπαρά ψάρια όπως και οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα τα οποία θεωρούνται ότι ενισχύουν τη γονιμότητα. Πώς; Βελτιώνουν την ποιότητα των ωαρίων, συμβάλλουν στη ρύθμιση της έμμηνου ρύσης και αυξάνουν τη ροή του αίματος στη μήτρα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved