Γιατί η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται όσο αυτή μεγαλώνει;

Γιατί η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται όσο αυτή μεγαλώνει;

Πώς αλλάζει η γονιμότητα της γυναίκας καθώς μεγαλώνει; 

Γιατί η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται όσο αυτή μεγαλώνει;

Ως γονιμότητα ορίζεται η ικανότητα, που έχει ένα άτομο – μία γυναίκα στην προκειμένη περίπτωση – να αποκτήσει απογόνους.

Τις τελευταίες δεκαετίες οι εξελίξεις στον τομέα της υποβοηθουμένης αναπαραγωγής είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Ξεκινώντας από τα φάρμακα, που προκαλούν ωορρηξία, το πρώτο εκ των οποίων εγκρίθηκε από τον αμερικανικό οργανισμό FDA, για ευρεία χρήση το 1967, προχωρώντας στο 1978, οπότε και γεννήθηκε η Louise Brown, το πρώτο «μωρό του σωλήνα», όπως αποκαλούντο τότε τα μωρά, που προήλθαν από εξωσωματική γονιμοποίηση.

Βέβαια, οι εξελίξεις στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή δεν σταμάτησαν εκεί και τα πρωτόκολλα, που σήμερα χρησιμοποιούμε έχουν σαφώς λιγότερες παρενέργειες και υψηλότερες πιθανότητες επιτυχίας. Έτσι σήμερα υπάρχουν πολλές επιλογές στο «οπλοστάσιό», που μας επιτρέπουν να βοηθήσουμε μία γυναίκα – ή πιο σωστά, ένα ζευγάρι – να αποκτήσει παιδί. Οι επιλογές αυτές ξεκινούν από την απλή παρακολούθηση της ωορρηξίας με υπερηχογράφημα, περνούν από τη σπερματέγχυση και φθάνουν στην εξωσωματική, η οποία ενίοτε «συμπληρώνεται» από ακόμα πιο εξελιγμένες τεχνικές, όπως είναι ο προεμφυτευτικός γενετικός έλεγχος των εμβρύων.

Συνεπώς, σήμερα – μπορεί με ασφάλεια να πει κανείς – ότι χάρη στις εξελίξεις αυτές, γυναίκες, οι οποίες σε άλλες εποχές θα θεωρούνταν «υπογόνιμες», σήμερα ένεκα των μέσων, που έχουμε στη διάθεσή μας, αντιμετωπίζονται ως άτομα με μειωμένη γονιμότητα μεν, αλλά «γόνιμα» δε, αφού είναι δυνατόν να αποκτήσουν παιδί.

Πάντως η γονιμότητα της γυναίκας μειώνεται, όσο αυτή μεγαλώνει, ενώ αντίστοιχα μειώνονται και οι πιθανότητες επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης.

ginomotita kai ilikia1

Ποιοι είναι οι μηχανισμοί πίσω από την πτώση της γονιμότητας της γυναίκας με την ηλικία της;

Δύο είναι οι θεωρητικοί μηχανισμοί, οι οποίοι σχετίζονται με την πτώση της γονιμότητας της γυναίκας και αμφότεροι αφορούν τις ωοθήκες:

• η πτώση της ποιότητας των ωαρίων με την ηλικία
• η πτώση του αριθμού των ωαρίων με την ηλικία

Πώς η ηλικία της γυναίκας συνδέεται με την πτώση της ποιότητας των ωαρίων;

H γυναίκα παράγει νέα ωάρια μόνον ως έμβρυο. Τα ωάρια αυτά βρίσκονται «αποθηκευμένα» στις ωοθήκες της. Τα αποθηκευμένα αυτά ωάρια «διατηρούνται» σε μία «ανώριμη» κατάσταση.

Στη γέννησή της η γυναίκα έχει περίπου 1.000.000 ανώριμα ωάρια αποθηκευμένα στις ωοθήκες της και αυτά είναι και τα μόνα ωάρια, που θα έχει ποτέ προς γονιμοποίηση. Αντίθετα με ό,τι συμβαίνει με άλλα κύτταρα, όπως είναι αυτά του αίματος ή του δέρματος, δεν είναι δυνατόν να παραχθούν νέα ανώριμα ωάρια. Επομένως, η ηλικία των ωαρίων «συμβαδίζει» με την ηλικία της γυναίκας.

Από μελέτες φαίνεται, πως το 25% με 40% των ωαρίων, που είναι αποθηκευμένα στις ωοθήκες έχουν ανωμαλίες στο γενετικό τους υλικό (το DNA τους δηλαδή). Το ποσοστό των ωαρίων, που φέρουν τέτοιου είδους ανωμαλίες όμως, αυξάνεται σημαντικά, όσο η ηλικία της γυναίκας προχωρά. Έχει μάλιστα υπολογιστεί, πως το ποσοστό των ωαρίων, που φέρουν ανωμαλίες στο γενετικό τους υλικό φθάνει και το 75% αυτών, που βρίσκονται αποθηκευμένα στις ωοθήκες, όταν η γυναίκα έχει φθάσει την ηλικία των 45 ετών.

Δεν γνωρίζουμε επ’ ακριβώς σε ποιους παράγοντες οφείλεται η αύξηση αυτή. Ίσως τα εναπομείναντα ωάρια να έχουν εκτεθεί για μεγαλύτερο διάστημα σε βλαπτικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες. Ίσως πάλι τα «καλύτερα» ωάρια, που δεν έχουν ανωμαλίες στο γενετικό τους υλικό, να τείνουν να «αντιδρούν» καλύτερα και τους μηχανισμούς, που προωθούν την ωρίμανση των ωαρίων και για το λόγο αυτό να «παίρνουν» τρόπον τινά «σειρά» νωρίτερα και στο τέλος να μένουν τα «χαμηλότερης ποιότητας» ωάρια…

gonimotita kai ilikia

Πώς η ηλικία της γυναίκας συνδέεται με την πτώση του αριθμού των ωαρίων;

Όπως αναφέρεται και σε μελέτη του 2015 από τα περίπου 400.000 ανώριμα ωάρια, που εντοπίζονται στις ωοθήκες στης γυναίκας στην αρχή της εφηβείας, μόνον τα 300 με 400 θα φθάσουν στην πλήρη ωρίμανσή τους κατά τη διάρκεια της ζωής της. Τα υπόλοιπα θα καταστραφούν μέσω της βιολογικής διαδικασίας, που ονομάζεται απόπτωση. Η απόπτωση των ανωρίμων ωαρίων μάλιστα συνεχίζεται και κατά τη διάρκεια των περιόδων, που η γυναίκα δεν έχει ωορρηξία, όπως είναι η εγκυμοσύνη, ο θηλασμός ή η χρήση αντισυλληπτικών δισκίων. Η διαδικασία της απόπτωσης φαίνεται δε, πως «επιταχύνεται» 10 με 15 έτη πριν την εμμηνόπαυση.

Η ηλικία της μήτρας

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονίσουμε, πως η ηλικία της γυναίκας δεν επηρεάζει την «ικανότητα» της μήτρας να «φιλοξενήσει» κύημα, όπως άλλωστε φαίνεται και από τα υψηλά ποσοστά επιτυχίας της εξωσωματικής σε γυναίκας μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίες κατέφυγαν σε δωρεά ωαρίων. Βέβαια, στην Ελλάδα η νομοθεσία επιτρέπει την εμβρυομεταφορά μόνο μέχρι τη συμπλήρωση του 49ου έτους της ηλικίας της γυναίκας.

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr 

Ενδεικτική βιβλιογραφία

Amanvermez R, Tosun M. An Update on Ovarian Aging and Ovarian Reserve Tests. Int J Fertil Steril. 2016;9(4):411-415. doi:10.22074/ijfs.2015.4591

 

Διαβάστε επίσης

Πώς η γονιμότητα της γυναίκας αλλάζει ανάλογα με την ηλικία της;

Ενισχύει το περπάτημα τη γονιμότητα;

Μασάζ γονιμότητας: Τι είναι και πώς ενισχύει την γονιμότητα;

Ασκήσεις γυμναστικής που ενισχύουν τη γονιμότητα

119.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Harry Potter Hogwarts Clock Tower (75948)
109.99 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
LEGO Creator Volkswagen Beetle (10252)
11.90 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο Λοττο αντικείμενα σπιτιού
19.95 €
ΑΓΟΡΑΣΕ ΤΟ
Djeco Επιτραπέζιο 'Μπλα μπλα μπλα'
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Γιατί δεν πρέπει να έχετε απαιτήσεις από τα μωρά σας

Γιατί δεν πρέπει να έχετε απαιτήσεις από τα μωρά σας

Γιατί πρέπει να δικαιολογείτε τα παιδιά σας και ό,τι κάνουν!
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Πώς θα αυξήσετε τα λιπαρά στο μητρικό γάλα;

Πώς θα αυξήσετε τα λιπαρά στο μητρικό γάλα;

Μια ερώτηση που κάνουν πολλές γυναίκες που θηλάζουν.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Μαγειρεύουμε παίζοντας: Κέικ ρολό με σαντιγί και φράουλες

Μαγειρεύουμε παίζοντας: Κέικ ρολό με σαντιγί και φράουλες

Ένα νόστιμο, ελαφρύ και καλοκαιρινό γλυκάκι.
Διάβασε τη συνέχεια
ΔΙΑΒΑΣΕ ΣΤΟ MOTHERSBLOG
Τριχόπτωση στα παιδιά: Οι πιο συχνές αιτίες απώλειας των μαλλιών

Τριχόπτωση στα παιδιά: Οι πιο συχνές αιτίες απώλειας των μαλλιών

Απώλεια μαλλιών στα παιδιά: Τι πρέπει να γνωρίζετε.
Διάβασε τη συνέχεια
MOTHERTOOLS
novalac-logo
Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Η ανάπτυξη του εμβρύου ανά εβδομάδα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Το μωρό σας μήνα με το μήνα

Υπολογισμός Σύλληψης & Ωορρηξίας

Εξετάσεις

Εξετάσεις

Θηλασμός

Θηλασμός

Μαιευτήριο

Μαιευτήριο

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Ημερομηνία Υπολογισμού Τοκετού

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Υπολογισμός Εβδομάδας Κύησης

Τα πάντα για τον Αυτισμό

©2012-2021 Mothersblog.gr - All rights reserved