Μπορεί η έντονη γυμναστική να προκαλέσει προβλήματα στη γονιμότητα;

  • Πώς επηρεάζει η γυμναστική τη γονιμότητα;
  • Υπάρχουν ασκήσεις που ενισχύουν τη γονιμότητα;
Μπορεί η έντονη γυμναστική να προκαλέσει προβλήματα στη γονιμότητα;

Η γονιμότητα επηρεάζεται από ποικίλους παράγοντες και μεταξύ αυτών η διατροφή και γενικά ο τρόπος ζωής της γυναίκας αλλά και του άντρα πριν τη σύλληψη.

Πώς επηρεάζει η γυμναστική τη γονιμότητα;

Η γυμναστική συμβάλλει στη συνολική υγεία του οργανισμού σύμφωνα με τους ειδικούς και μπορεί να ενισχύσει τη γονιμότητα. Ισχύει όμως το ίδιο και για την έντονη γυμναστική;

Η έντονη και συστηματική γυμναστική δεν προκαλεί προβλήματα στη γονιμότητα αρκεί να γίνεται στα πλαίσια ενός υγιούς τρόπου ζωής. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν επηρεάζει τα επίπεδα της προγεστερόνης, δεν προκαλεί αλλαγές στον κύκλο της γυναίκας, αλλά ούτε και προβλήματα στην εμφύτευση του ωαρίου στη μήτρα.

Ωστόσο πολλές γυναίκες, κυρίως αυτές που ασχολούνται επαγγελματικά με τη γυμναστική, είναι πολύ αδύνατες λόγω της έντονης και συχνής γυμναστικής. Ένα υπερβολικά αδύνατο σώμα, εμποδίζει τον υποθάλαμο να απελευθερώσει σωστά την ορμόνη γοναδοτροπίνη και αυτό με τη σειρά του μπορεί να αποτρέψει την παραγωγή οιστρογόνων και την ωορρηξία. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι μία πολύ αδύνατη γυναίκα είναι πιθανό να έχει αρκετά υγιή ωάρια στο σώμα της, τα οποία όμως ίσως να μην μπορούν να απελευθερωθούν κατά την ωορρηξία λόγω μη παραγωγής συγκεκριμένων ορμονών. Σε αυτήν την περίπτωση, ο κύκλος διαταράσσεται και η γυναίκα δεν έχει περίοδο.

Ενδιαφέρουσα είναι και η άποψη του Δρ Richard J. Paulson, διευθυντή της Γονιμότητας USC στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας: «Η ακραία άσκηση, όπου το σώμα τεντώνεται και ασκεί πίεση, μπορεί να θεωρηθεί από τον εγκέφαλο ως πολύ αγχωτικό για να επιτρέψει την ωορρηξία».

gymnastiki gonimothta 2

Υπάρχουν ασκήσεις που ενισχύουν τη γονιμότητα;

Η αλήθεια είναι ότι η άσκηση δεν είναι κάποια "μαγική" τεχνική που υπόσχεται άμεσα αποτελέσματα σε ό,τι έχει να κάνει με τη γονιμότητα. Η ικανότητά της γυναίκας να συλλάβει εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, σε ό,τι αφορά όμως τη γυμναστικής, δεδομένου ότι μπορεί να ωφελήσει τη συνολική υγεία, είναι λογικό να μπορεί να ενισχύσει και τη γονιμότητα.

Ένας είδος γυμναστικής που προτείνεται στις γυναίκες που προσπαθούν να μείνουν έγκυες είναι η yoga. Δεν υπάρχει κάποια μεγάλη έρευνα για το πώς ή ακόμα και αν η γιόγκα επηρεάζει τη γονιμότητα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι έχει οφέλη, όπως η ανακούφιση από το άγχος, που μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν την -μερικές φορές- δύσκολη διαδικασία της δημιουργίας οικογένεια.

Πηγή πληροφοριών: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved