Μπορείτε να τρώτε ξινόκρεμα (sour-cream) στην εγκυμοσύνη;

Bigstock

Είναι ασφαλής η κατανάλωση ξινόκρεμας όταν είστε έγκυος ή όχι; 

Η ξινόκρεμα ή ξινή κρέμα (sour-cream) είναι γαλακτοκομικό προϊόν που παρασκευάζεται με ζύμωση της κρέμας γάλακτος με βακτήρια γαλακτικού οξέος. Όταν τα βακτήρια αναμειχθούν με την κρέμα, πυκνώνει η υφή της και αποκτά ελαφρώς ξινή γεύση, εξ ου και το όνομά της.

Ορισμένες μάρκες ξινής κρέμας περιέχουν πρόσθετα και συντηρητικά, αλλά μπορείτε επίσης να φτιάξετε τη δική σας στο σπίτι, ανακατεύοντας κρέμα γάλακτος με ένα οξύ, όπως χυμό λεμονιού ή ξίδι, και λίγο γάλα.

Πόσο ασβέστιο χρειάζεσαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Η ξινή κρέμα χρησιμοποιείται κυρίως ως συνοδευτικό ή επικάλυψη σε διάφορα φαγητά όπως σε:

  • πατάτες, είτε ψητές είτε τηγανητές,

  • σούπες και τσίλι, για να προσφέρει κρεμώδη υφή,

  • νάτσος ή άλλα μεξικάνικα πιάτα,

  • σάντουιτς και τορτίγιες, για πρόσθετη γεύση,

  • σάλτσες και ντιπ, συνδυασμένη με μπαχαρικά και μυρωδικά.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική για να δώσει πλούσια υφή σε ψητά φαγητά ή σε γλυκά όπως κέικ και τάρτες.

Επειδή πρόκειται για γαλακτοκομικό προϊόν, ίσως αναρωτιέστε αν μπορείτε να καταναλώνετε ξινή κρέμα κατά την εγκυμοσύνη χωρίς ανησυχία. Γενικά θεωρείται ασφαλής, όμως υπάρχουν ορισμένα σημεία που αξίζει να προσέξετε όταν την απολαμβάνετε όταν είστε έγκυος.

Εγκυμοσύνη: Πόσο ασβέστιο χρειάζεται η μέλλουσα μαμά;

Γιατί θεωρείται γενικά ασφαλής κατά την εγκυμοσύνη

Η ξινή κρέμα που αγοράζεται από το κατάστημα έχει υποστεί παστερίωση, δηλαδή θερμική επεξεργασία που σκοτώνει τα επικίνδυνα βακτήρια και την καθιστά ασφαλή για κατανάλωση. Για να είστε σίγουρες, ελέγξτε αν στη συσκευασία αναγράφεται η λέξη «παστερίωση».

Πιθανοί κίνδυνοι

Η κατανάλωση μη παστεριωμένης ξινής κρέμας θεωρείται επικίνδυνη κατά την εγκυμοσύνη, καθώς μπορεί να περιέχει το βακτήριο Listeria monocytogenes. Η λιστερίωση είναι σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να προκαλέσει πυρετό και συμπτώματα παρόμοια με τη γρίπη στη μέλλουσα μητέρα και να οδηγήσει σε αποβολή, πρόωρο τοκετό ή απειλητικές για τη ζωή λοιμώξεις στο νεογνό.

Λιστερίωση στην εγκυμοσύνη: Πώς μπορεί να επηρεάσει την έγκυο;

Ακόμη και αν αγοράσετε παστεριωμένο προϊόν, είναι σημαντικό να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης και να διατηρείτε την ξινή κρέμα σε θερμοκρασία 4°C ή χαμηλότερη, όπου μπορεί να κρατηθεί ασφαλής για περίπου 1–3 εβδομάδες.

Μπορείτε να καταλάβετε αν η ξινή κρέμα έχει χαλάσει από την παρουσία μούχλας ή νερού στην επιφάνεια. Οι έγκυες γυναίκες θεωρούνται πιο ευάλωτες στη λιστερίωση, γι’ αυτό καλό είναι να καταναλώνετε την ξινή κρέμα κοντά στην ημερομηνία λήξης.

Επιπλέον, αποφύγετε να βάζετε κουτάλι που έχει έρθει σε επαφή με το στόμα σας πίσω συσκευασία, για να μην μολυνθεί το προϊόν. Όταν τρώτε έξω, ρωτήστε το προσωπικό αν η ξινή κρέμα που χρησιμοποιείται είναι παστεριωμένη.

Είναι η ξινή κρέμα υγιεινή επιλογή κατά την εγκυμοσύνη;

Η ξινόκρεμα καταναλώνεται συνήθως σε μικρές ποσότητες ως συνοδευτικό ή επικάλυψη. Ωστόσο, κατά την εγκυμοσύνη μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη επιθυμία για κρεμώδη και πλούσια σε λιπαρά τρόφιμα.

Η ξινή κρέμα περιέχει αρκετά λιπαρά, τα οποία είναι απαραίτητα κατά την εγκυμοσύνη, αλλά η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης. Το μισό των λιπαρών της ξινής κρέμας είναι κορεσμένα, τα οποία συνδέονται με προβλήματα καρδιακής υγείας.

Διαβήτης στην εγκυμοσύνη: Τι πρέπει να γνωρίζει κάθε μέλλουσα μαμά

Επειδή είναι ζυμωμένο προϊόν, θεωρητικά ενδέχεται να περιέχει προβιοτικά που ωφελούν την πέψη. Ωστόσο, οι περισσότερες εμπορικές μάρκες παστεριώνονται, άρα τα προβιοτικά έχουν καταστραφεί.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά και της περιορισμένης θρεπτικής αξίας, καλό είναι να καταναλώνετε ξινή κρέμα με μέτρο. Ως εναλλακτική, μπορείτε να επιλέξετε απλό γιαούρτι, που έχει παρόμοια υφή και γεύση αλλά προσφέρει περισσότερη πρωτεΐνη και ασβέστιο.

Γενικά να θυμάστε ότι τα παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένης της ξινής κρέμας, είναι ασφαλή κατά την εγκυμοσύνη.

με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved