Λιστερίωση στην εγκυμοσύνη: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε

Τι είναι η λιστερίωση, ποια τα πιο επίφοβα τρόφιμα και ποια τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε.

Λιστερίωση στην εγκυμοσύνη: Τα συμπτώματα που πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Λιστερίωση είναι μία σοβαρή λοίμωξη η οποία προκαλείται από την κατανάλωση μολυσμένων από το βακτήριο λιστέρια τροφίμων. Το συγκεκριμένο βακτήριο βρίσκεται σε υγρά, βρώμικα περιβάλλοντα και στο ωμό κρέας. Τα ζώα μπορούν επίσης να το μεταδώσουν.

Οι ειδικοί συμβουλεύουν να μαγειρεύετε τα κρέατα και γενικά τα φαγητά σε πολύ ψηλές θερμοκρασίες. Το συγκεκριμένο βακτήριο μπορεί επίσης να βρεθεί στον πάγκο κουζίνας ή και σε διάφορα μαγειρικά σκεύη εάν δεν καθαριστούν καλά.

Ποια είναι τα συμπτώματα της λιστερίωσης

Τα συμπτώματα της λιστερίωσης ποικίλουν και εκδηλώνονται συνήθως από λίγες ώρες μετά την έκθεση στο βακτήριο, έως και μερικές μέρες μετά. Επίσης, είναι χρήσιμο να γνωρίζετε ότι μπορεί να αναπτύξετε συμπτώματα έως και τρεις μήνες μετά την κατανάλωση μολυσμένης τροφή ή την έκθεση στο βακτήριο.

Κάποια γενικά συμπτώματα είναι:

Άλλα συμπτώματα είναι επίσης:

  • Πονοκέφαλος
  • Σύγχυση
  • Δυσκαμψία αυχένα
  • Απώλεια ισορροπίας σώματος

Εάν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Η έγκαιρη διάγνωση θα προλάβει την επιδείνωση της κατάστασης της υγείας.

Είναι συμπτώματα της λιστερίωσης διαφορετικά στην εγκυμοσύνη;

Κάποια από τα συμπτώματα της λιστερίωσης μοιάζουν με τα κλασικά συμπτώματα της εγκυμοσύνης όπως είναι η ναυτία και οι ζαλάδες, για αυτό και είναι σημαντικό να παρατηρείτε τα συμπτώματά σας συνολικά και να πραγματοποιείτε συχνές επισκέψεις ρουτίνας στον γιατρό σας.

Ποια τρόφιμα είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από λιστέρια;

Η ισορροπημένη διατροφή είναι πολύ σημαντική για την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου και την υγεία της μέλλουσας μαμάς. Οι ειδικοί συνιστούν την κατανάλωση τροφίμων που έχουν παστεριωθεί, καθώς έσω αυτής της διαδικασίας οι υψηλές θερμοκρασίες σκοτώνουν το βακτήριο λιστέρια.

Πιο πιθανό να μολυνθούν από το βακτήριο είναι τρόφιμα όπως:

  • Μη παστεριωμένο γάλα
  • Συγκεκριμένα τυριά όπως η φέτα, το μπρι και το καμαμπέρ
  • Το ωμό και καπνιστό κρέας
  • Έτοιμα συσκευασμένα γεύματα
  • Συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά ωμά

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο;

Κάποιοι μπορεί να καταναλώσουν τρόφιμα που έχουν μολυνθεί από το βακτήριο λιστέρια και να μην το καταλάβουν ποτέ. Ωστόσο, συγκεκριμένες κατηγορίες του πληθυσμού θεωρούνται υψηλού κινδύνου και μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά. Πιο συγκεκριμένα:

  • Έγκυες
  • Ηλικιωμένοι μεγαλύτεροι των 65 ετών
  • Όσοι έχουν ένα ήδη ανίσχυρο ανοσοποιητικό σύστημα
  • Νεογέννητα

Λιστερίωση: Συνέπειες στην εγκυμοσύνη

Η λιστερίωση μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση ή και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη. Το βακτήριο λιστέρια θεωρείται επικίνδυνο για το έμβρυο και εάν δεν αντιμετωπισθεί εγκαίρως, η μόλυνση μπορεί μολύνει τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό και να προκαλέσει αποβολή, πρόωρο τοκετό ή και χαμηλό βάρος γέννησης.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved