Aποφύγετε τις πολλές πατάτες στην εγκυμοσύνη σας

Οπως φαίνεται, υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για τον οποίο πρέπει να αποφεύγετε τις πατάτες στην εκγυμοσύνη σας, κι αυτός δεν είναι άλλος από τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κύησης.

Aποφύγετε τις πολλές πατάτες στην εγκυμοσύνη σας

Μελέτη που δημοσιεύτηκε στη «Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση» (BMJ) βασιζόμενη σε στοιχεία σχεδόν 22.000 κυήσεων ενός εμβρύου όπου στις 854 είχε διαγνωσθεί σακχαρώδης διαβήτης, έδειξε ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πατάτας και τον διαβήτη κύησης.

Η συσχέτιση ανάμεσα στο διαβήτη και τις πατάτες πριν την εγκυμοσύνη πιθανώς οφείλεται στο ότι το άμυλο προκαλεί απότομη αύξηση στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα – και όταν αυτό γίνεται συχνά μέσα στην εβδομάδα επιβαρύνει τον οργανισμό, πράγμα που δεν είναι τόσο σπάνιο αν σκεφτεί κανείς πως η πατάτα είναι αγαπημένο συνοδευτικό, διαπίστωσαν ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Μάλιστα, όσες γυναίκες αντικατέστησαν τους μήνες πριν από την εγκυμοσύνη δύο μερίδες πατάτες την εβδομάδα με άλλα λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως, μείωσαν τον κίνδυνο διαβήτη που διέτρεχαν κατά 9%, 10% και 12% αντιστοίχως.

Αν και ο διαβήτης της κυήσεως συνήθως υποχωρεί μετά την εγκυμοσύνη, αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση τύπου 2 διαβήτη αργότερα στη ζωή. Ο διαβήτης της κυήσεως μπορεί να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα στην προεκλαμψία και την υπέρταση της κυήσεως , δύο επιπλοκές οι οποίες μπορεί να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις για την υγεία της μητέρας και του εμβρύου.

Αν και η εμφάνιση διαβήτη είναι ένα σύνθετο πρόβλημα οι επιστήμονες συστήνουν στις υποψήφιες μητέρες να μειώσουν την κατανάλωση αυτού του τροφίμου πριν μείνουν έγκυοι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved