Εγκυμοσύνη: Πόσο ασβέστιο χρειάζεται η μέλλουσα μαμά;

  • Ασβέστιο και εγκυμοσύνη: Παίρνετε αρκετό;
  • Γιατί είναι απαραίτητο το ασβέστιο στην εγκυμοσύνη;
  • Επιπλοκές από την έλλειψη ή την υπερβολική πρόληψη ασβεστίου
  • Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου;
Εγκυμοσύνη: Πόσο ασβέστιο χρειάζεται η μέλλουσα μαμά;

Το ασβέστιο είναι ένα από τα βασικά θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται η μέλλουσα μαμά την περίοδο της εγκυμοσύνης και μαζί με άλλα μέταλλα και βιταμίνες βοηθούν την υγιή ανάπτυξη του εμβρύου στη μήτρα.

Οι ανάγκες σε ασβέστιο διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία και η έλλειψη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στην υγεία της εγκύου.

Ασβέστιο και εγκυμοσύνη: Παίρνετε αρκετό;

Σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Γυναικολόγων οι έγκυες και οι θηλάζουσες μητέρες άνω των 19 ετών πρέπει να προσλαμβάνουν πάνω από 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα.

Γιατί είναι απαραίτητο το ασβέστιο στην εγκυμοσύνη;

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οι ανάγκες του οργανισμού σε ασβέστιο αυξάνονται. Ας δούμε παρακάτω γιατί είναι σημαντική η επαρκής πρόσληψη την ιδιαίτερη αυτή περίοδο.

Από τη μία το έμβρυο που μεγαλώνει μέρα με τη μέρα χρειάζεται ασβέστιο για να σχηματίσει δυνατά οστά και δόντια. Το ασβέστιο είναι επίσης σημαντικό για την υγεία της καρδιάς και τον σχηματισμό του μυϊκού και νευρικού συστήματος του μωρού.

Από την άλλη, για τη μέλλουσα μητέρα το ασβέστιο είναι απαραίτητο γιατί έτσι και αλλιώς το σώμα της θα δώσει στο έμβρυο την ποσότητα του ασβεστίου που χρειάζεται, το οποίο σημαίνει ότι αν δεν αναπληρωθεί αυτήν την ποσότητα, τα οστά γίνονται πιο αδύναμα και αυξάνεται ο κίνδυνος οστεοπόρωσης.

asvestio egimosini

Επιπλοκές από την έλλειψη ή την υπερβολική πρόληψη ασβεστίου

Η έλλειψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει:

  • Υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη
  • Πρόωρο τοκετό
  • Χαμηλό βάρος γέννησης του μωρού
  • Αργή ανάπτυξη του εμβρύου
  • Καρδιακά προβλήματα
  • Κράμπες
  • Απώλεια όρεξης για φαγητό

Αντίστοιχα, προβλήματα μπορεί να προκαλέσει και η υπερβολική πρόσληψη ασβεστίου, η οποία όμως σπάνια προκύπτει μόνο μέσω των τροφών που καταναλώνει η μέλλουσα μητέρα. Στις περιπτώσεις αυτές συνήθως η έγκυος παίρνει και συμπληρώματα για αυτό και πριν πάρετε το οποιοδήποτε συμπλήρωμα καλό είναι να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι έγκυες γυναίκες πάνω των 19 ετών και οι θηλάζουσες μητέρες δεν πρέπει να προσλαμβάνουν περισσότερο από 2.500 mg ασβεστίου την ημέρα.

Η υεπερβολική πρόσληψη ασβεστίου μπορεί να προκαλέσει:

  • Δυσκοιλιότητα
  • Πέτρες στα νεφρά
  • Πρόβλημα την απορρόφηση άλλων μετάλλων όπως ο σίδηρος
  • Ασταθής καρδιακός παλμός

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές ασβεστίου;

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Πιο συγκεκριμένα:

  • 1 φλιτζάνι γάλα πλούσιο σε λιπαρά, περιέχει 276 mg ασβεστίου
  • 2 κομμάτια τυρί περιέχουν 307 mg ασβεστίου
  • 225 γραμμάρια γιαούρτι περιέχουν 415 mg ασβεστίου
  • 1 φλιτζάνι κεφίρ περιέχει 316 mg ασβεστίου

Άλλες τροφές πλούσιες σε ασβέστιο είναι:

  • Μπρόκολο (1 φλιτζάνι μαγειρεμένο μπρόκολο περιέχει 64 mg ασβεστίου)
  • Φασόλια (1 φλιτζάνι μαγειρεμένα φασόλια περιέχει 160 mg ασβεστίου)
  • Αμύγδαλα (1 φλιτζάνι αλατισμένα, ψημένα αμύγδαλα περιέχει 370 mg ασβεστίου)
  • Σολομός (τα 160 γραμμάρια περιέχουν 15 mg ασβεστίου)

Με πληροφορίες από verywellfamily.com

DPG Network
Δείτε επίσης
© 2012-2022 Mothersblog.gr - All rights reserved