Εφιάλτες και εγκυμοσύνη: Τι σημαίνουν και πώς αντιμετωπίζονται

Εφιάλτες και εγκυμοσύνη: Τι σημαίνουν και πώς αντιμετωπίζονται
Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Είναι αλήθεια ότι τα όνειρα μπορούν να γίνουν πιο έντονα και ζωντανά κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ενώ μερικές έγκυες βλέπουν πολύ συχνά εφιάλτες.

Ένας πιθανός λόγος είναι ότι η εγκυμοσύνη προκαλεί μια αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών, η οποία με την σειρά της επηρεάζει τους ρυθμούς ύπνου, οδηγώντας σε νέα μοντέλα ονείρων. Πώς όμως η εγκυμοσύνη μπορεί να επηρεάσει τα όνειρά σου και πώς μπορείς να αντιμετωπίσεις αυτές τις αλλαγές;

Καινούρια πρότυπα ονείρων

Οι γυναίκες τείνουν να έχουν περισσότερα όνειρα όταν είναι έγκυες. Εκτός από τα πιο ζωντανά όνειρα, πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι έχουν καλύτερη ανάκληση ονείρων. Το περιεχόμενο των ονείρων τους μπορεί επίσης να αλλάξει.

Πολλές γυναίκες αναφέρουν ότι ονειρεύονται το νερό, τη γονιμότητα, τις αλλαγές του σώματός τους, τη μετάβαση στην εργασία και το μελλοντικό μωρό τους. Μερικά από αυτά τα όνειρα μπορεί να εκδηλωθούν ως εφιάλτες ή φόβους σχετικά με το μωρό.

ginaika koimatai

Φωτογραφία από τον χρήστη Mikhail Nilov στο Pexels

Τι κρύβεται όμως πίσω από αυτές τις αλλαγές στα όνειρα την περίοδο της εγκυμοσύνης;

Οι μεταβολές που συμβαίνουν στις ορμόνες είναι υπεύθυνες για τα πιο έντονα και συχνότερα όνειρα. Οι έγκυες γυναίκες τείνουν επίσης να είναι πιο κουρασμένες και να κοιμούνται πιο συχνά, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους παρατηρούν αύξηση των ονείρων συνολικά.

Επιπλέον, η μεγαλύτερη ανάκληση των ονείρων σχετίζεται με τη μεταβολή των ρυθμών ύπνου. Οι έγκυες γυναίκες τείνουν να ξυπνούν πιο συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας λόγω διαφόρων διαταραχών που συμβαίνουν, όπως όταν το μωρό κινείται μέσα στη μήτρα ή εξαιτίας της ανάγκης τους για συχνή ούρηση. Αυτές οι αφυπνίσεις μπορεί να εμφανιστούν στη μέση ενός κύκλου ονείρου και οδηγούν σε ευκολότερη ανάκληση των ονείρων.

Τέλος, οι έγκυες γυναίκες μπορούν να ξοδέψουν χρόνο σκεπτόμενες το μωρό τους, τη διαδικασία της γέννας, καθώς και τη νέα τους ζωή με ένα παιδί. Είναι φυσιολογικό αυτές οι σκέψεις, οι φαντασιώσεις και οι φόβοι να παίζουν σημαντικό ρόλο στα όνειρά τους και μερικές φορές να εκδηλώνονται με τη μορφή εφιάλτη.

eggios koimatai

Φωτογραφία από τον χρήστη Janko Ferlic στο Pexels

Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε τα δυσάρεστα όνειρα;

Το να ονειρεύεται μια γυναίκα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι ένας υγιής τρόπος να «δουλέψει» με τις ελπίδες και ανησυχίες της.
Ακόμα, τα δυσάρεστα όνειρα, ειδικά τα ζωντανά που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι ενοχλητικά.

Ίσως να μπορείτε να μειώσετε την συχνότητά τους συζητώντας με τον θεραπευτή ή τον γιατρό σας σχετικά με τις ανησυχίες σας αναφορικά με την εγκυμοσύνη, την εργασία ή τη μητρότητα.

Ακολουθήστε τις συνήθεις συμβουλές ύπνου για τις έγκυες γυναίκες

  • Αποφυγή λήψης υπερβολικής ποσότητας υγρών πριν από τον ύπνο
  • Τεχνικές αναπνοής και χαλάρωσης λίγο πριν την ώρα ύπνου
  • Πολλά μαξιλάρια
  • Ψεκάστε το μαξιλάρι ή και τα σεντόνια σας με λεβάντα
  • Μειώστε τα τηγανιτά ειδικά για βραδινό
  • Κάντε ειδική γυμναστική για εγκύους (η γιόγκα ενδείκνυται)
© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved