Τι σημαίνουν τα όνειρα της εγκύου;

 Τα όνειρα της εγκύου είναι περίεργα, κάποιες φορά τρελά και πολύ έντονα.

Τι σημαίνουν τα όνειρα της εγκύου;

Την περίοδο της εγκυμοσύνης οι γυναίκες βλέπουν περισσότερα όνειρα και αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συμβαίνουν ήδη από το πρώτο τρίμηνο κύησης. Τα όνειρα αυτά είναι πιο ζωντανά και οι μέλλουσες μαμάδες τα θυμούνται λόγω του ότι ο ύπνος τους διακόπτεται συχνά το βράδυ. Τα πιο συνήθη όνειραστην εγκυμοσύνη περιλαμβάνουν μωρά, μωρά ζωάκια και νερό και αντανακλούν το άγχος, την αγωνία, τον φόβο αλλά και τον ενθουσιασμό για τον επικείμενο ερχομό του νέου μέλους της οικογένειας. Εξίσου συχνοί είναι και οι εφιάλτες και τα όνειρα που περιλαμβάνουν ερωτική επαφή.

Γιατί διαφοροποιούνται τα όνειρα στην εγκυμοσύνη;

Τα όνειρα αντανακλούν την εκάστοτε συναισθηματική κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, συνεπώς, την περίοδο της εγκυμοσύνης κατά την οποία τα συναισθήματα είναι πολλά και ιδιαίτερα, είναι λογικό να βλέπετε όνειρα πιο έντονα από ότι συνήθως.

Επίσης, οι ορμονικές αλλαγές και ιδιαίτερα η αύξηση της προγεστερόνης, κάνουν τα όνειρά πιο συχνά και "ζωντανά". Όσο η εγκυμοσύνη προχωράει, τα όνειρα διαφοροποιούνται, ανάλογα με το τι σας απασχολεί την κάθε περίοδο.

Tα όνειρα της εγκύου και η σημασία τους

Όνειρα που περιλαμβάνουν ερωτική επαφή

Πολλές μέλλουσες μαμάδες βλέπουν όνειρα που περιλαμβάνουν ερωτική επαφή, ιδιαίτερα το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Ο λόγοι ποικίλουν. Κάποιοι σχετίζονται με την ανατομία του σώματος: την περίοδο της εγκυμοσύνης, αυξάνεται η κυκλοφορία του αίματος στα γεννητικά όργανα και σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα ορμονών, η ερωτική επιθυμία γίνεται πιο έντονη.

Κάποιοι άλλοι είναι περισσότερο ψυχολογικοί: Πολλές έγκυες ανησυχούν για την επίπτωση που θα έχει η εγκυμοσύνη στην ερωτική τους ζωή. Επίσης, η ερωτική επαφή γίνεται πιο δύσκολη και λιγότερο συχνή τους τελευταίους μήνες και φαίνεται ότι η επιθυμία αυτή να αντανακλάται στα όνειρα.

egkymosini oneira

Εφιάλτες στην εγκυμοσύνη

Οι εφιάλτες είναι επίσης συχνοί στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα του τελευταίους τρεις μήνες. Οι αλλαγές που καλείται να διαχειριστεί η έγκυος, τόσο σε σχέση με το σώμα, όσο και σε σχέση με την ψυχολογία της, είναι πολλές. Κατά την διάρκεια του ύπνου, το μυαλό συνεχίζει να δουλεύει και στα όνειρα προβάλλονται τυχόν ανησυχίες, αγωνίες και άγχη που έχετε για την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη μητρότητα.

Οι εφιάλτες, σίγουρα δεν είναι ευχάριστοι, ωστόσο είναι φυσιολογικοί και καθόλου ανησυχητικοί.

Τα όνειρα των εγκύων φυσικά ποικίλουν. Η ψυχολόγος Patricia Garfield η οποία και εξειδικεύεται στα θέματα ύπνου, περιγράφει μερικά όνειρα που είχαν γυναίκες στην εγκυμοσύνη τους και αναλύει τη σημασία τους:

  • "Ονειρεύτηκα ότι γέννησα ένα μεγάλο παιδί. Ήταν σαν μία μινιατούρα ενός ενήλικα. Ντυνόταν σαν ενήλικας, περπατούσε και μιλούσε κανονικά"

"Πολλές μέλλουσες μητέρες ονειρεύονται ότι γεννούν ένα μεγάλο παιδί και αυτό γιατί ίσως ένα παιδί μεγαλύτερης ηλικίας φαντάζει λιγότερο εύθραυστο από ένα νεογέννητο. Ιδιαίτερα τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης που η έγκυος δε γνωρίζει ακόμα πολλά για τον τοκετό, η ελπίδα για μία εύκολη γέννα και η άγνοια για τον τοκετό έχει ως αποτέλεσμα τέτοιου είδους όνειρα." αναφέρει η ειδικός.

  • "Οδηγώ ένα αυτοκίνητο. Την ίδια στιγμή είναι περασμένο ένα τεράστιο λάστιχο γύρω από τη μέση μου"

H Patricia Garfield εξηγεί: "Οι έγκυες συχνά ονειρεύονται ότι οδηγούν ογκώδη οχήματα όπως φορτηγά, λεωφορεία κ.α., ή ότι έχουν πάνω τους αντικείμενα που τις δυσκολεύουν να κινηθούν και τα όνειρα αυτά αντανακλούν τη γενικότερη δυσκινησία που νιώθουν στην εγκυμοσύνη".

egkymosyni upnow oneira
  • "Είμαι σε ένα τροπικό δάσος και βρέχει καταρρακτωδώς."

"Τα όνειρα μία μέλλουσας μητέρα περιλαμβάνουν συχνά νερό. Είναι πιθανό να βλέπει ότι κολυμπάει σε ωκεανούς και εάν ονειρεύεται ζώα δεν αποκλείεται αυτά να είναι της θάλασσας.

Αυτό πιθανότατα συμβαίνει γιατί υποσυνείδητα γνωρίζει την ύπαρξη του αμνιακού υγρού στην κοιλιά που ολοένα μεγαλώνει και όσο προχωράει η εγκυμοσύνη και η ώρα που θα σπάσουν τα νερά, τα όνειρα αυτά ενδέχεται να είναι πιο έντονα" λέει η Patricia Garfield.

  • "Έχω πάει για να κάνω υπέρηχο. Μπορώ να δω το μωρό μας και είναι ίδια με εμένα και τον άντρα μου, λες και είμαστε εμείς σε μινιατούρα"

Η ειδικός εξηγεί: "Τα όνειρα προσφέρουν τη δυνατότητα στη μέλλουσα μαμά να φανταστεί το παιδί της. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, το 15% των ονείρων των εγκύων σχετίζεται με το πώς είναι το μωρό και τα όνειρα αυτά φαίνεται να είναι πιο συχνά στο τρίτο τρίμηνο."

  • "Επιβιβάζομαι σε ένα αεροπλάνο για μία ξένη χώρα. Είμαι έγκυος, αλλά όχι σε τόσο προχωρημένη εγκυμοσύνη. Έχω ένα κακό προαίσθημα, σαν να μη θέλω στην πραγματικότητα να πάω."

"Ένα τέτοιο όνειρο, εκφράζει ένα συναίσθημα που πολλές γυναίκες βιώνουν όσο πλησιάζουν στον τοκετό: τον φόβο του αγνώστου." αναφέρει η Patricia Garfield.

Πηγή: babycenter.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved