Εγκυμοσύνη και όνειρα: Eίναι φυσιολογικό να βλέπω τόσα όνειρα;

Είναι πολλές οι γυναίκες που αναφέρουν ότι έχουν τα πιο έντονα και περίεργα όνειρα στην διάρκεια της εγκυμοσύνης τους από ποτέ άλλοτε.

Εγκυμοσύνη και όνειρα: Eίναι φυσιολογικό να βλέπω τόσα όνειρα;

Αυτό μπορεί από τη μία να οφείλεται στις τρομακτικές αλλαγές στις ορμόνες που βιώνετε, οι οποίες κάνουν τα συναισθήματα σας να είναι πιο υπερβολικά και να εκφράζονται στο υποσυνείδητο στον ύπνο σας.

Αλλά μια άλλη εξήγηση έχει να κάνει με το πόσο καλά ή βαθιά κοιμάστε. Είναι πράγματι πολύ σημαντικό αυτό και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να το αγνοείτε.

Επειδή οι εγκυμονούσες μοιραία τείνουν να ξυπνάνε κατά τη διάρκεια του ύπνου τους και να τον διακόπτουν μέσα στη νύχτα, είτε λόγω αδιαθεσίας, ή γιατί θέλουν να πάνε στην τουαλέτα ή επειδή δεν βολεύονται στο κρεβάτι, ή ακόμα επειδή κουνιέται το μωρό, επηρεάζουν τις λεγόμενες φάσεις REM του εγκεφάλου, δηλαδή τις φάσεις όπου αρχίζουμε να ονειρευόμαστε.

Μόνο σε κατάσταση REM είμαστε το 20% με 25% του συνολικού μας ύπνου και σε περίπτωση που ξυπνήσουμε σε εκείνη τη φάση ή λίγο αργότερα, τα όνειρα είναι πολύ έντονα και ζωντανά και τα θυμόμαστε με ακρίβεια.

Συνήθως τα όνειρα μας αντικατοπτρίζουν τις σκέψεις μας, τις ελπίδες μας αλλά και τους φόβους μας σχετικά με την εγκυμοσύνη μας. Είναι πολύ σύνηθες λοιπόν να ονειρευόμαστε ότι «χάνουμε το μωρό» με κάποιο τρόπο, να βλέπουμε ζώα να μιλάνε (μπορεί να είναι μια αναπαράσταση του μωρού).

Κάποιες γυναίκες ονειρεύονται ακόμα και ότι ο σύζυγος τους τις απατά. Αυτό δείχνει πόση ανάγκη έχουν να νιώσουν σίγουρες ότι θα έχουν την κατάλληλη στήριξη από εκείνον μετά τη γέννα με τον ερχομό του παιδιού.

Μπορεί τα όνειρα ή οι εφιάλτες σας να σας αγχώνουν όμως να ξέρετε ότι είναι απόλυτα φυσιολογικά και μπαίνοντας στην διαδικασία να συζητάτε για αυτά και να τα σκέφτεστε, μπορεί να λύσετε πολλές ανησυχίες σας και να προετοιμαστείτε ακόμα πιο πολύ για τον ερχομό του παιδιού σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved