Όνειρα στην εγκυμοσύνη: Επηρεάζει η εγκυμοσύνη τον τρόπο που ονειρεύεστε;

  • Τύποι ονείρων στην εγκυμοσύνη
  • Εφιάλτες στην εγκυμοσύνη
  • Γιατί αλλάζει ο τρόπος που ονειρεύεστε στην κύηση
  • Να σας προβληματίσουν τα όνειρα της εγκυμοσύνης ή όχι;
Όνειρα στην εγκυμοσύνη: Επηρεάζει η εγκυμοσύνη τον τρόπο που ονειρεύεστε;

Οι περισσότεροι μιλούν για το πόσο μπορεί να αλλάξει ο ύπνος σας όταν έρθει ένα νεογέννητο στο σπίτι, αλλά, κανείς δεν μιλά για τον "όλεθρο" που προκαλεί στις νύχτες η εγκυμοσύνη πολύ πριν έρθει το μωρό.

Μεταξύ της αϋπνίας, της κούρασης και της εξοικείωσης με την ιδέα ενός μωρού που βρίσκεται καθ' οδόν, μπορεί να αρχίσετε να δυσκολεύεστε με τον ύπνο πολύ πριν καν μάθετε ότι είστε έγκυος.

Όσο πιο κουρασμένες νιώθετε, τόσο περισσότερο το σώμα σας μπορεί να λαχταράει την ξεκούραση. Όμως, ενώ η αύξηση του ύπνου σας μπορεί να σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα, μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα πράγματα είναι διαφορετικά ακόμα και όταν κοιμάστε λίγο. Είναι μια κοινή εμπειρία ότι τα όνειρα αλλάζουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Να τι πρέπει να ξέρετε για τους διαφορετικούς τύπους ονείρων εγκυμοσύνης, για τις αλλαγές, καθώς και γιατί μπορεί να συμβούν.

Τι διαφορετικό έχουν τα όνειρα εγκυμοσύνης;

oneira stin egkimosini 1

Σχεδόν όλοι έχουν όνειρα. Συχνά εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του ύπνου REM (ταχεία κίνηση των ματιών), το στάδιο του ύπνου που σχετίζεται με τα όνειρα.

Κατά τη διάρκεια των ονείρων, μπορεί να δείτε εικόνες και να αισθανθείτε συναισθήματα, ενώ μερικά όνειρα μπορεί να πυροδοτήσουν ιδέες. Μερικοί άνθρωποι θυμούνται τα όνειρά τους αφού ξυπνήσουν, ενώ άλλοι μπορεί να έχουν πολλά όνειρα, αλλά δεν μπορούν να θυμηθούν ούτε ένα το πρωί.

Συμπέρασμα: Το όνειρο είναι ένα φυσιολογικό, υγιές μέρος του ύπνου. Αλλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να παρατηρήσετε διαφορά στη συχνότητα και τους τύπους των ονείρων που βλέπετε. Δεν είναι ασυνήθιστο να θυμάστε περισσότερα από τα όνειρά σας, να βιώσετε πιο ζωντανά όνειρα, ακόμα και να παλεύετε με εφιάλτες.

Η ακόλουθη λίστα περιλαμβάνει κοινές αλλαγές στα όνειρα που βιώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Τύποι ονείρων στην εγκυμοσύνη

oneira stin egkimosini 3

Πιο ζωντανά όνειρα

Μερικοί άνθρωποι συνήθως έχουν ζωντανά όνειρα κατά τη διάρκεια του βαθύ ύπνου. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει όνειρα με δυνατά, έντονα συναισθήματα και σαφείς εικόνες, και αυτά τα όνειρα μπορεί να φαίνονται σαν τα γεγονότα που συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Ενώ τα ζωντανά όνειρα μπορούν να συμβούν σε οποιονδήποτε, η εγκυμοσύνη φαίνεται να πυροδοτεί περισσότερα από αυτά τα είδη ονείρων. Αντί για ασαφείς εικόνες που μόλις και μετά βίας μπορείτε να συνδυάσετε, αυτά τα όνειρα φαίνονται σαν την πραγματική ζωή σας. Μπορεί να ξυπνήσετε από αυτά τα όνειρα και να χρειαστείτε μια στιγμή για να διακρίνετε να πρόκειται για όνειρο ή για πραγματικότητα.

Πιο συχνά όνειρα

Μερικές έγκυες γυναίκες πιστεύουν ότι έχουν περισσότερα όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Είναι πιθανό στην πραγματικότητα να ονειρεύονται περισσότερα όνειρα σε έναν κύκλο ύπνου 8 ωρών ή η αύξηση αυτή να οφείλεται στο ότι κοιμούνται ή χαλαρώνουν περισσότερες ώρες κάθε μέρα.

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει κόπωση. Όσο περισσότερο κοιμάστε, τόσο περισσότερο αυξάνεται και η πιθανότητα να ονειρευτείτε.

Όνειρα εγκυμοσύνης ή μητρότητας

Η ζωή τρέχει μέσα από το σώμα σας και φυσικά, είστε ενθουσιασμένες που σε λίγο καιρό θα κρατάτε στην αγκαλιά σας το νέο μέλος της οικογένειάς σας.

Εξαιτίας αυτού του ενθουσιασμού και ίσως μιας μικρής νευρικότητας, είναι επίσης φυσικό και σύνηθες να βλέπετε όνειρα που αφορούν εσάς και το μωρό σας — όπως διαπίστωσε αυτή η παλιά μελέτη του 1993 (δεν υπάρχει πολλή έρευνα σχετικά με την εγκυμοσύνη και τα όνειρα!).

Το να κουβαλάτε ένα μωρό είναι πιθανώς κάτι που σκέφτεστε συχνά κάθε μέρα, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι αυτές οι σκέψεις συμβαίνουν και ενώ κοιμάστε.

Μερικές γυναίκες βλέπουν επίσης όνειρα με το μωρό τους να τους μιλάει, όνειρα για το όνομα του μωρού τους και όνειρα για το φύλο του μωρού τους.

Όνειρα άγχους

Μην εκπλαγείτε αν έχετε και όνειρα βασισμένα στο άγχος.

Η προετοιμασία για ένα μωρό απαιτεί πολύ χρόνο και ενέργεια. Και όσο ενθουσιασμένες κι αν είστε, μπορεί να είστε και λίγο ανήσυχες.

Τα όνειρα μπορούν δείχνουν μερικές από τις μεγαλύτερες ανησυχίες και αγωνίες σας. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ανησυχίες για τα οικονομικά, για την υγεία του νεογέννητου, για το πώς θα επιστρέψετε στη δουλειά μετά τον τοκετό καθώς και το άγχος για τον τοκετό σας.

Με τόσα πολλά στο μυαλό σας, είναι φυσιολογικό ο εγκέφαλός σας να αξιοποιεί τις ανησυχίες σας και τα όνειρα να αναδεικνύουν τα άγχη και τους φόβους σας.

oneira stin egkimosini 2

Πιο εύκολο να θυμάστε τα όνειρα

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να είναι πιο εύκολο για σας να θυμηθείτε μερικά από τα όνειρά σας. Πριν από την εγκυμοσύνη, ίσως δυσκολευόσασταν να θυμηθείτε τα όνειρά σας το πρωί. Ίσως να λέγατε μάλιστα, ότι δεν είδατε καθόλου όνειρα.

Όλα αυτά μπορούν να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και να θυμάστε πολλά από τα όνειρα που είδατε το βράδυ.

Εφιάλτες

Με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε να έχετε χαρούμενα και συναρπαστικά όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει επίσης η πιθανότητα να έχετε και εφιάλτες.

Οι εφιάλτες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ασυνήθιστοι, όπως σημειώνεται σε αυτήν τη μελέτη του 2016, και συνήθως προκαλούνται από τα συναισθήματά σας. Αυτό μπορεί να είναι φόβος ή άγχος για τον τοκετό και τον τοκετό ή κάτι που συμβαίνει στο μωρό ή για την υγεία του μωρού.

Αυτοί οι εφιάλτες μπορούν να πάρουν διαφορετικές μορφές. Μπορεί να ονειρευτείτε για παράδειγμα ότι θα αφήσετε το μωρό σας ή χάνετε κυριολεκτικά το μωρό σας. Ή, εάν είχατε μια αποβολή στο παρελθόν, μπορεί να ονειρευτείτε ότι αυτό θα συμβεί ξανά. Τα όνειρα για απώλεια ή παγίδευση είναι επίσης κοινά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Αυτού του είδους τα όνειρα είναι φυσιολογικά και αρκετά ενοχλητικά.

Γιατί αλλάζει ο τρόπος που ονειρεύεστε στην κύηση

Οι αλλαγές στα όνειρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις. Και όπως πιθανώς υποψιάζεστε, οι ορμονικές αλλαγές είναι ένας μεγάλος παράγοντας.

Οι διακυμάνσεις των ορμονών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορούν να έχουν τεράστιο αντίκτυπο στο σώμα σας. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των ορμονικών αλλαγών που ορισμένες έγκυες γυναίκες βιώνουν αρκετές εναλλαγές στη διάθεσή τους.

Με τον ίδιο τρόπο που οι ορμόνες μπορούν να κάνουν τα συναισθήματά σας πιο έντονα με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, κάνουν και τα όνειρα πιο έντονα.

Επιπλέον, οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να προκαλέσουν αυξημένη κούραση, που σημαίνει ότι είναι πιθανό να κοιμάστε πιο συχνά και επομένως να έχετε περισσότερα όνειρα.

Τα όνειρα μπορούν να σας βοηθήσουν να επεξεργαστείτε πληροφορίες και να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματά σας. Επομένως, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η έντονη συναισθηματική εμπειρία της εγκυμοσύνης θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο συχνά και αξέχαστα όνειρα.

Να σας προβληματίσουν τα όνειρα της εγκυμοσύνης ή όχι;

oneira stin egkimosini 5

Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα και οι εφιάλτες που βασίζονται στο άγχος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν θέλετε να μιλήσετε για αυτά τα όνειρα μιλήστε, είτε στον σύντροφό σας είτε στον γιατρό σας.

Το να είστε ειλικρινείς και να συζητάτε τα συναισθήματά σας με άλλους, θα σας βοηθήσει να δείτε ότι οι ανησυχίες σας είναι φυσιολογικές και στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε και να ανησυχείτε.

Για να το καταπολεμήσετε αυτό, προσπαθήστε να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα ύπνου και να ξεκουράζεστε όσο περισσότερο μπορείτε.

Συμβουλές ύπνου

  • Μην πίνετε υγρά πριν από τον ύπνο για να αποφύγετε την επιθυμία για ούρηση στη μέση της νύχτας
  • Διατηρήστε το δωμάτιό σας σκοτεινό, ήσυχο και σε σταθερή θερμοκρασία.
  • Κλείστε την τηλεόραση, κλείστε τις κουρτίνες και αφαιρέστε τις ηλεκτρονικές συσκευές από το δωμάτιο.
  • Ενώ είναι εντάξει να κοιμάστε κατά τη διάρκεια της ημέρας εάν είστε κουρασμένες, αποφύγετε τους μεγάλους ύπνους που θα μπορούσαν να σας κρατήσουν ξύπνιες τη νύχτα.
  • Χαλαρώσετε πριν κοιμηθείτε. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει διάβασμα ενός βιβλίου, ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ντους ή την αγαπημένη σας μουσική.

πηγή: Healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved