Τι είδους κέικ μπορείτε να φάτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ανακαλύψτε ποια κέικ είναι ασφαλή για να ικανοποιήσετε τις λιγούρες σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μαργαρίτα Νικολάου
Τι είδους κέικ μπορείτε να φάτε κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Bigstock

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό για τις γυναίκες να προσέχουν τι τρώνε, ώστε να διασφαλίσουν την υγεία και την ευεξία τόσο τη δική τους όσο και του αναπτυσσόμενου μωρού τους. Όταν πρόκειται να ικανοποιήσουν την επιθυμία τους για γλυκό με κάποιο κέικ, υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι που είναι πιο ασφαλείς για κατανάλωση από τις εγκύους.

Εγκυμοσύνη: Επηρεάζει τις λιγούρες το φύλο του μωρού;

Angel food κέικ

Το Angel food κέικ είναι μια ανάλαφρη και αέρινη επιλογή, φτιαγμένη κυρίως από ασπράδια αυγών, ζάχαρη και αλεύρι. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και χοληστερόλη, καθιστώντας το μια πιο υγιεινή επιλογή για τις εγκύους. Επιπλέον, είναι νόστιμο και μπορεί να καταναλωθεί με φρέσκα φρούτα για πρόσθετα θρεπτικά συστατικά.

Συνταγή για να το φτιάξετε:

Υλικά:

  • Περίπου 1 1/2 φλιτζάνι ασπράδια αυγών (μπορείς να χρησιμοποιήσεις παστεριωμένα ασπράδια που θα βρεις στο σουπερμάρκετ) σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού κρεμόριο (cream of tartar)
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Μην βουτυρώσεις ή λαδώσεις τη φόρμα για κέικ, καθώς το κέικ χρειάζεται να "σκαρφαλώσει" στις πλευρές της.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ, χτύπησε τα ασπράδια με το κρεμόριο και το αλάτι μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα.
  3. Πρόσθεσε σταδιακά τη ζάχαρη άχνη, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι η μαρέγκα να γυαλίσει και να σχηματίζονται σταθερές κορυφές. Πρόσθεσε και το εκχύλισμα βανίλιας.
  4. Κοσκίνισε το αλεύρι πάνω στη μαρέγκα σε τρεις δόσεις. Ανακάτεψε απαλά με μια σπάτουλα με κυκλικές κινήσεις από κάτω προς τα πάνω, μέχρι να ενσωματωθεί το αλεύρι.
  5. Μετέφερε το μείγμα στη φόρμα και ψήσε για 35-45 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρά και ένα ξυλάκι που θα βυθίσεις στο κέντρο να βγει καθαρό.
  6. Αφού ψηθεί, αναποδογύρισε αμέσως τη φόρμα σε ένα μπουκάλι ή σε βάση για κέικ με πόδια (αν έχει) για να κρυώσει εντελώς. Αυτό το βήμα είναι απαραίτητο για να διατηρήσει το κέικ το ύψος του.

Η διατροφή της εγκύου - Πλήρης οδηγός

Κέικ καρότου

Το κέικ καρότου είναι μια ακόμη καλή επιλογή για τις εγκύους, καθώς περιέχει καρότα που είναι πλούσια σε Βιταμίνη Α και φυτικές ίνες . Απλώς φροντίστε να το καταναλώνετε με μέτρο, καθώς το κέικ καρότου μπορεί να έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και θερμίδες.

Συνταγή για να το φτιάξετε:

  • 2 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κούπα καστανή ζάχαρη
  • 3 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλιά της σούπας baking powder
  • ½ κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • ⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

Υγρά υλικά:

  • ¾ κούπας γάλα καρύδας ή αμυγδάλου
  • ⅓ κούπας ελαιόλαδο ή σπορέλαιο
  • 2 κουταλάκια του γλυκού υγρή βανίλια
  • 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο τζίντζερ
  • 2½ κούπες καρότα τριμμένα

Έξτρα υλικά:

  • ¾ κούπα καρύδια
  • ½ κούπα σταφίδες

Δείτε την εκτέλεση εδώ.

Κέικ γιαουρτιού

keik.jpg

Το κέικ γιαουρτιού είναι μια αφράτη και γευστική επιλογή που μπορεί να παρασκευαστεί με ελληνικό γιαούρτι για πρόσθετη πρωτεΐνη. Το ελληνικό γιαούρτι είναι επίσης μια καλή πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη των οστών και των δοντιών του μωρού.

Συνταγή για να το φτιάξετε:

Υλικά:

  • 1 αβγό
  • 60 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
  • 90 γραμμάρια γιαούρτι
  • 60 γραμμάρια ηλιέλαιο
  • 1 βανίλια
  • 90 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1/2 κ.τ.γ baking powder
  • 1/4 κ.τ.γ μαγειρική σόδα
  • μια πρέζα αλάτι

Δείτε την εκτέλεση εδώ.

Κέικ ολικής άλεσης

keik-olikis-alesis.jpg

Η επιλογή ενός κέικ φτιαγμένου με αλεύρι ολικής άλεσης αντί για επεξεργασμένο λευκό αλεύρι μπορεί να προσφέρει περισσότερες φυτικές ίνες και θρεπτικά συστατικά. Το κέικ ολικής άλεσης μπορεί να είναι εξίσου νόστιμο με το παραδοσιακό κέικ και προσφέρει πρόσθετα οφέλη για την υγεία των εγκύων.

Συνταγή για να το φτιάξετε:

Υλικά:

  • 1 1/2 φλιτζάνι αλεύρι ολικής άλεσης
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 3/4 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1/2 φλιτζάνι γιαούρτι (προαιρετικά) ή μήλο πολτό
  • 1/4 φλιτζάνι λιωμένο βούτυρο ή λάδι καρύδας
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Εκτέλεση:

  1. Προθέρμανε τον φούρνο στους 180°C. Λάδωσε ή βουτύρωσε μια φόρμα για κέικ.
  2. Σε ένα μπολ, ανακάτεψε το αλεύρι ολικής άλεσης, τη σόδα και το αλάτι.
  3. Σε ένα άλλο μπολ, χτύπησε το μέλι, το γιαούρτι, το λιωμένο βούτυρο, τα αυγά και τη βανίλια.
  4. Πρόσθεσε τα ξηρά υλικά στα υγρά και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν, χωρίς να το παρακάνεις. Το μείγμα μπορεί να είναι λίγο πιο σφιχτό από ένα κανονικό κέικ.
  5. Άδειασε το μείγμα στη φόρμα και ψήσε για 30-40 λεπτά.

Όταν απολαμβάνεις κέικ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι σημαντικό να θυμάσαι να το καταναλώνεις με μέτρο και να το εξισορροπείς με μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και άπαχες πρωτεΐνες.

Διατροφή στην εγκυμοσύνη: 5 διατροφικά οφέλη του kale

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved