Η υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών στην ανάπτυξη του εμβρύου

Νέα έρευνα αναδεικνύει τα οφέλη της ισορροπημένης και υγιεινής διατροφής καθ' όλη τη διάρκεια της κύησης. 

Η υγιεινή διατροφή στην εγκυμοσύνη μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών στην ανάπτυξη του εμβρύου

Η διατροφή την περίοδο της εγκυμοσύνης παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του εμβρύου.

Bigstock

Η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών στην ανάπτυξη του εμβρύου, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο Society for Maternal – Fetal Medicine’s.Πιο συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι έγκυες που είχαν υγιεινές διατροφικές συνήθειες είχαν 67% λιγότερες πιθανότητες για επιπλοκές στην ανάπτυξη του μωρού και 54% λιγότερες πιθανότητες για υψηλή αρτηριακή πίεση στην εγκυμοσύνη.

Η έρευνα

Οι ερευνητές μελέτησαν τις διατροφικές συνήθειες 562 συμμετεχόντων τους τρεις τελευταίους μήνες της εγκυμοσύνης και τους πρώτους τρεις μήνες μετά τον τοκετό. Οι ειδικοί χρησιμοποιήσαν ως εργαλείο αξιολόγησης-βαθμολόγησης μία κλίμακα από το 1 έως το 100 ανάλογα με το πόσο υγιεινές είναι οι διατροφικές συνήθειες των εγκύων και των μαμάδων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι συμμετέχοντες που είχαν βαθμολογία πάνω από 70 είχαν σημαντικά μικρότερες πιθανότητες το μωρό να εμφανίσει επιπλοκές στην ανάπτυξή του ή να γεννηθεί με χαμηλότερο βάρος γέννησης.

Η σημασία της δίαιτας

Το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων αναφέρει ότι η ισορροπημένη διατροφή είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνει μία μαμά στο αγέννητο μωρό της.

Η ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη δεν έχει σημαντικές διαφορές από την ισορροπημένη διατροφή ανεξαρτήτου κύησης.

Η Lauri Wright, πρόεδρος της διατροφής και της διαιτολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Φλόριντα αναφέρει:

«Στην εγκυμοσύνη η διατροφή είναι υψηλότερη περιεκτικότητα σε θερμίδες, πρωτεΐνες, φολικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και βιταμίνη D. H αύξηση των αναγκών σε θερμίδες και θρεπτικά συστατικά μεταφράζεται σε μία επιπλέον μερίδα κρέατος, γαλακτοκομικών και εξασφαλίζοντας τουλάχιστον 5 μερίδες φρούτων και λαχανικών.»

Η ειδικός αναφέρει επίσης ότι στην εγκυμοσύνη οι γυναίκες πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με το τι τρώνε, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για αλλαντικά και ψάρια.

«Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος δηλητηρίασης ή άλλης ασθένειας, θα πρέπει οι έγκυες να αποφεύγουν το ωμό κρέας και τα ωμά ψάρια. Θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν τα αλλαντικά, τα οποία μπορεί να είναι μολυσμένα με λιστέρια, καθώς και τα ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο.»

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved