Γιατί τα παιδιά ζητούν νερό πριν πάνε για ύπνο

Διψάνε πραγματικά ή είναι μια πρόφαση για να μην πάνε για ύπνο;

Γιατί τα παιδιά ζητούν νερό πριν πάνε για ύπνο
Bigstock

Πολλά παιδιά ενώ έχουν ήδη ξαπλώσει, ζητούν από τους γονείς τους ένα ποτήρι νερό.

Συνήθως συμβαίνει τη στιγμή που σηκώνεστε όσο πιο αθόρυβα μπορείτε για να βγείτε από το δωμάτιο και ξαφνικά ακούτε το παιδί σας να λέει: « διψάω!».

Προφανώς κι αν συμβεί μια με δύο φορές δεν θα σας απασχολήσει όμως από τη στιγμή που το σκηνικό επαναλαμβάνεται καθημερινά, εύλογα θα αναρωτηθείτε: διψάει πραγματικά ή είναι μια δικαιολογία για να μη πάει νωρίς για ύπνο;

water.jpg

Είναι βιολογική ή συναισθηματική ανάγκη;

Σύμφωνα με το Slumber Party , μελέτη έδειξε ότι υπάρχει σχέση μεταξύ του νερού πριν τον ύπνο και της λειτουργίας του βιολογικού κιρκάδιου ρολογιού. Αυτό το εσωτερικό ρολόι «λέει» στο μυαλό και στο σώμα μας ότι είναι ώρα για ύπνο.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να έχουμε μια ενστικτώδη λειτουργία στο σώμα μας που δίνει εντολή να πίνουμε νερό πριν κοιμηθούμε για να μην ξυπνήσουμε αφυδατωμένοι. Τα πειράματα σε αρουραίους έδειξαν ότι όσοι δεν έπιναν νερό πριν τον ύπνο ξυπνούσαν αφυδατωμένοι σε σύγκριση με τους αρουραίους που έπιναν νερό πριν κοιμηθούν.

Φαίνεται επίσης να υπάρχει μια συναισθηματική ανάγκη του παιδιού για νερό πριν τον ύπνο θέλοντας να παρατείνει την ώρα του ύπνου γιατί επιθυμεί την προσοχή σας.

streptokokkos-paidi-2.jpg

Νερό πριν τον ύπνο: Πλεονεκτήματα

Το νερό μόνο οφέλη έχει για τον οργανισμό. Το προφανές είναι ότι τον κρατά ενυδατωμένο τη νύχτα ενώ σύμφωνα με το Motherly , κάθε φορά που το παιδί σας ζητά ένα ποτήρι νερό, πιθανόν να θέλει να περάσει χρόνο μαζί σας.

Νερό πριν τον ύπνο: Μειονεκτήματα

Το πιο σημαντικό μειονέκτημα είναι να βρέξει το παιδί το κρεβάτι του ή να ξυπνήσει μέσα στη νύχτα θέλοντας να πάει στην τουαλέτα. Σύμφωνα με το WebMD , αν το παιδί σας πρόσφατα σταμάτησε την πάνα, καλό είναι να αποφεύγετε να του δίνετε νερό πριν τον ύπνο.

Πηγή: moms.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved