Πόσο νερό πρέπει να πίνει ένα μωρό;

Μήπως είστε από τις μανούλες που ανησυχεί για το πότε πρέπει να δώσει νερό στο μωράκι της; Μήπως δεν ξέρετε πόσο νερό να του δώσετε; Αν ναι, τότε πρέπει να διαβάσετε το άρθρο μας.

Πόσο νερό πρέπει να πίνει ένα μωρό;

Έχει ένα μωρό ανάγκη το νερό;

Το νερό είναι απαραίτητο για όλες τις ζωτικές λειτουργίες του σώματος. Η έλλειψη του νερού μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας. Η ανάγκη για νερό διαφέρει σε κάθε άτομο. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως είναι η ηλικία, το επίπεδο δραστηριότητας, οι διατροφικές συνήθειες, οι καιρικές συνθήκες κλπ.

Όταν πρόκειται για τα μωρά, το μητρικό γάλα καλύπτει την ανάγκη τους για νερό. Μέχρι και έξι μηνών, τα βρέφη χρειάζονται περίπου 0,7 λίτρα νερού. Από 7 έως 12 μηνών, η ανάγκη αυτή αυξάνεται σε περίπου 0,9 λίτρα. Τα βρέφη έως έξι μηνών, εκτός από το μητρικό γάλα, λαμβάνουν το νερό και μέσα από το συμπλήρωμα γάλατος που μπορεί να πίνουν, ενώ τα παιδιά από 6-12 μηνών μπορούν να πάρουν νερό από το μητρικό γάλα, τους χυμούς και τα στερεά τρόφιμα που αρχίζουν σιγά σιγά να μπαίνουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα διατροφής.

Κίνδυνοι υπερβολικής πρόσληψης νερού σε βρέφη

Είναι σημαντικό να μην δίνουν οι γονείς πάρα πολύ νερό στα βρέφη τους μέχρι να εντάξουν στο διατροφικό τους πρόγραμμα στερεά τροφή.

  • Τα μωρά που είναι κάτω των έξι μηνών δεν μπορούν να φάνε καλά αν η κοιλιά τους είναι γεμάτη νερό. Αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξή τους.
  • Η υπερβολική πρόσληψη νερού μπορεί να οδηγήσει σε σπασμούς τα βρέφη και να διαταράξει την ισορροπία του νατρίου που επικεντρώνεται στο σώμα τους, η οποία με τη σειρά της να οδηγήσει σε διόγκωση των ιστών.
  • Το πολύ νερό προκαλεί επίσης πόνο στην κοιλιά των μωρών.

Κίνδυνοι από την ανεπαρκή πρόσληψη νερού σε βρέφη

Αφυδάτωση:
Ο πυρετός, η διάρροια και ο εμετός μπορεί να αφυδατώσουν γρήγορα το μωρό σας. Δώστε προσοχή σε σημάδια αφυδάτωσης, όπως ξηροστομία, υπνηλία, κρύο δέρμα, κυάνωση ή ωχρότητα του δέρματος. Εάν παρατηρήσετε ένα από αυτά τα σημάδια αφυδάτωσης στο μωρό σας, αναζητήστε γρήγορα ιατρική βοήθεια.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, ακόμα και αν το μωρό σας είναι κάτω των έξι μηνών, μπορεί να χρειαστεί πρόσθετη πρόσληψη νερού. Ως εκ τούτου, συμβουλευτείτε ένα γιατρό άμεσα και ακολουθήστε τις οδηγίες που θα σας δώσει. Ο γιατρός ενδεχομένως να σας προτείνει να δώσετε γουλιές νερού κάθε ώρα για να μην υπάρχει ο κίνδυνος της αφυδάτωσης πια.

Παρουσιάζοντας το νερό στο μωρό σας

Από τη στιγμή που ο γιατρός σας, σας δώσει το «πράσινο φως» τότε μπορείτε σιγά-σιγά να εισαγάγετε στο παιδί σας, το νερό.

Μπορείτε να δώσετε για πρώτη φορά νερό στο μωρό σας είτε από ένα μπιμπερό που θα μπορεί να πιει μικρές γουλιές είτε από ένα κουταλάκι που θα του δίνετε εσείς. Το νερό της βρύσης είναι ιδανικό για τα βρέφη. Δεν χρειάζεται να αγοράσετε μπουκάλια με εμφιαλωμένο νερό. Αν η περιεκτικότητα σε φθόριο είναι υψηλή στην περιοχή σας, τότε μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα μείγμα με μισό νέο βρύσης και μισό εμφιαλωμένο.

Ως μαμά, είναι φυσιολογικό να ανησυχείτε για την πρόσληψη νερού. Να θυμάστε πώς όταν εισαγάγετε σε στερεά τροφή το μικρό σας θα μπορείτε επίσης να του δώσετε και γουλιές νερό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved