Το παιδί μου ντρέπεται να βγει στην παραλία - Πώς να το βοηθήσω να αγαπήσει το σώμα του

Body positivity: Το παιδί σας ντρέπεται να βγει στην παραλία; Να πώς μπορείτε να το βοηθήσετε!

Το παιδί μου ντρέπεται να βγει στην παραλία - Πώς να το βοηθήσω να αγαπήσει το σώμα του
Photo by Limor Zellermayer on Unsplash

To καλοκαίρι είναι εδώ, και το παιδί σας αγχώνεται για το πως θα βγει στην παραλία; Ότι τα μπουτάκια του, του φαίνονται χοντρά, ότι έχει περισσότερες τρίχες στα πόδια από τα άλλα κοριτσάκια, ότι φοβάται μήπως τα άλλα παιδιά το κοιτάνε περίεργα;

Οι ανασφάλειες πιστεύεται ότι είναι συνυφασμένες μονάχα με την ενήλικη ζωή, όμως αυτό δεν ισχύει! Οι ανασφάλειες γεννιούνται σχεδόν τη στιγμή που γεννιόμαστε και εμείς!

Είναι πολύ στενάχωρο να ακούς το μικρό παιδί σου, να μιλάει άσχημα για το σώμα του, και να ανησυχεί μήπως δεν είναι «αρκετά καλό» για την παραλία.

Πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να νιώσει ασφάλεια με το σώμα του;

Μίμηση

Τα παιδιά μιμούνται πολύ, και συγκεκριμένα μας μιμούνται!

Αν το παιδί σας βλέπει να δυσανασχετείτε και να γκρινιάζετε και εσείς για το δικό σας σώμα, τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ακολουθήσει τα «σκοτεινά χνάρια» της μαμάς του, και αντί να είναι χαρούμενο, και ελεύθερο στην παραλία, να χαρεί τη φύση, την άμμο, τη θάλασσα, να παίξει με τα κουβαδάκια του, να φάει τα φρούτα του, τους λουκουμάδες του, ή ό,τι λαχταρά, εκείνο θα είναι εγκλωβισμένο σε ένα ατέρμονο κυνήγι μιας «ιδανικής» εικόνας, ενός ψευτο-τέλειου κοινωνικού προτύπου!

Και το χειρότερο όλο αυτό γίνεται υποσυνείδητα, δεν μπορεί να καταλάβει το παιδί γιατί νιώθει έτσι.

pos to paidi mou tha agapisei to soma tou

Photo by Vitolda Klein on Unsplash

Να είστε και εσείς ανέμελες

Αν εσείς για να πάτε στην παραλία, βάφεστε έντονα, φοράτε μέχρι και κραγιόν, κάνετε τα μαλλιά σας με το ισιωτικό, τελοσπάντων ετοιμάζεστε πολλές ώρες για να πάτε στη θάλασσας, που όλη αυτή την ετοιμασία θα την «πάρει το κύμα», τότε το παιδί σας θα πιστέψει ότι αυτό είναι το φυσιολογικό! Ότι και εκείνο πρέπει για να πάει στην παραλία να είναι στην τρίχα!

Για να μην παρεξηγηθώ, δεν σας λέω, ότι απαγορεύεται να καλλωπιστείτε, αν αυτό σας ευχαριστεί, όμως προσέξτε τις υπερβολές, γιατί αυτό θα μπερδέψει την μικρή σας.

Και λέω μικρή και όχι μικρό, γιατί δυστυχώς, οι γυναίκες ακόμα και από όταν ήταν μικρά κοριτσάκια, ανησυχούσαν για τέτοια πράγματα, για το «φαίνεσθαι». Και δεν μας αδικώ καθόλου, αφού αυτό μας έχουν μάθει, ότι είμαστε το ωραίο φύλο, και πρέπει να είμαστε πάντοτε σαν να παίζουμε σε διαφήμιση.

Κάντε κομπλιμέντα στο παιδί σας

Πείτε του, πόσο πολύ του πάει αυτό το μαγιό, πόσο όμορφα είναι τα μαλλιά του, πόσο έχει ψηλώσει! Όμως μην μείνετε μόνο στις φιλοφρονήσεις για την εξωτερική του εμφάνιση, είναι ζωτικής σημασίας να πείτε στην κόρη σας πόσο δυνατή είναι, η δύναμη δεν είναι αποκλειστικότητα των αγοριών, πόσο έξυπνη, πόσο ικανή, πόσο υπερήφανες είστε!

Όπως λένε θέλεις ένα σώμα να πας στην παραλία; Έχεις σώμα; Πήγαινε στην παραλία! Τόσο απλά!

Να είσαι ο εαυτός σου, όλοι οι άλλοι ρόλοι είναι πιασμένοι – Oscar Wilde

Καλές βουτιές, μαμά και κόρη, είστε υπέροχες όπως ακριβώς είστε!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved