Φράσεις εμπνευσμένες από τη μέθοδο Μοντεσσόρι που ενισχύουν την παιδική αυτοπεποίθηση

Φράσεις εμπνευσμένες από τη μέθοδο Μοντεσσόρι που ενισχύουν την παιδική αυτοπεποίθηση

Υπάρχει κάτι πιο ενοχλητικό από το να ακούς το παιδί σου να λέει «Είμαι τόσο χαζό»; Μπορεί να νιώθουμε πολύ άβολα να ακούμε τα παιδιά μας να μιλάνε άσχημα για τον εαυτό τους. Τα παιδιά αισθάνονται τη δυσφορία μας και μπορεί να την ερμηνεύσουν με αρνητικό τρόπο.

Όταν τα παιδιά μιλούν άσχημα για τον εαυτό τους

Ενώ αυτόματα η απάντησή σας μπορεί να είναι: "αυτό που λες είναι ανόητο, είσαι αρκετά έξυπνο και τέλειο", το καλύτερο θα ήταν να σκεφτείτε την απάντηση σας, ώστε να του πείτε κάτι που θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του. Όλοι οι γονείς θα πρέπει να ενισχύουν την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του παιδιού, όταν πληγώνεται.

Δοκιμάστε αυτές τις φράσεις εμπνευσμένες από τη μέθοδο Μοντεσσόρι για να δώσετε στο παιδί σας μια ώθηση και να το βοηθήσετε μάθει πώς να μην αποθαρρύνεται μακροπρόθεσμα.

aytopepithisi paidiou 2

Φράσεις Μοντεσσόρι για να ενισχύσετε την αυτοπεποίθηση του παιδιού

1. "Φαίνεσαι αποθαρρυνμένος. Μίλησέ μου γι' αυτό."

Ενώ εύλογα θέλουμε να αποκλείσουμε τυχόν αρνητικά συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά μας, πρέπει να δημιουργήσουμε χώρο για να αναλογιστούμε την κατάσταση. Εάν δεν μιλήσετε μαζί του δεν θα διαχειριστείτε την κατάσταση.

Εάν το παιδί σας λέει ότι είναι ανόητο ή χαζό, πάρτε μια ανάσα και προσπαθήστε να καθίσετε κοντά του, αφήνοντας το παιδί σας να ηγηθεί της συζήτησης. Είναι πολύ πιο πιθανό να ρίξετε μια ματιά στο πώς νιώθει και να το βοηθήσετε πραγματικά αν εστιάσετε περισσότερο στο να το ακούσετε παρά στο να αλλάξετε τα συναισθήματά του.

2. «Χρειάζομαι τη βοήθειά σου»

Για να δώσετε ώθηση στην αυτοπεποίθηση του παιδιού σας, δοκιμάστε να του ζητήσετε βοήθεια.

Σκεφτείτε κάτι στο οποίο το παιδί σας είναι υπέροχο και ενημερώστε το ότι βλέπετε τα ιδιαίτερα ταλέντα του και ότι έχουν αξία για εσάς. Γνωρίζει το παιδί σας το όνομα κάθε δεινοσαύρου; Ζητήστε τη βοήθειά τους για να φτιάξετε μια κάρτα για τα γενέθλια ενός φίλου του που του αρέσουν οι δεινόσαυροι.

Του αρέσει να παίζει μπάσκετ; Ζητήστε του να σας δείξει πώς να σουτάρετε από μακριά. Αφήστε το παιδί σας να νιώσει σαν ο ειδικός και να βιώσει την αυτοπεποίθηση που συνοδεύει τον ρόλο.

3. «Θυμάμαι όταν έμαθες να διαβάζεις»

Τα παιδιά μπορεί να αισθάνονται περίεργα όταν εργάζονται σκληρά σε μια νέα δεξιότητα και δεν τους κάνει αρέσει και τόσο. Βοηθήστε το δικό σας να θυμηθεί κάτι δύσκολο που κατάφερε στο παρελθόν, είτε ήταν να δέσει τα παπούτσια του είτε να μάθει να διαβάζει και να γράφει. Θυμίστε του πόσο σκληρή ήταν εκείνη η δεξιότητα παλιά, και πόσο εύκολη είναι για εκείνο, τώρα.

aytopepithisi paidiou 4

4. «Έτσι νιώθω και για τον εαυτό μου μερικές φορές»

Γίνετε λίγο ευάλωτοι και αφήστε το να καταλάβει ότι ούτε εσείς νιώθετε πάντα υπέροχα με τον εαυτό σας. Μιλήστε για το πόσο ανόητοι αισθανθήκατε όταν συνειδητοποιήσατε ότι το πουκάμισό σας ήταν ανάποδα ή όταν ξεχάσατε τα κλειδιά στο σπίτι και κλειδωθήκατε απ' έξω.

Τα παιδιά μας, μας βλέπουν ως υπερήρωες και γνωρίζοντας ότι παλεύουμε ακόμη και εμείς με την αυτοπεποίθηση μπορεί να κάνει τα συναισθήματά τους λιγότερο τρομακτικά.

5. «Κάποια πράγματα χρειάζονται περισσότερη εξάσκηση»

Ενημερώστε το παιδί σας ότι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα, ανταποδοτικά πράγματα στη ζωή χρειάζονται πολλή εξάσκηση. Είτε μαθαίνει μια νέα γλώσσα είτε μαθαίνει να παίζει ένα όργανο, τα νέα πράγματα είναι δύσκολα, και αυτό είναι εντάξει.

Μιλήστε του για το πώς ο αγαπημένος του μουσικός έπρεπε να ξεκινήσει στην αρχή και να μάθει πώς να παίζει κιθάρα ή πώς ο αγαπημένος του παίκτης του ποδοσφαίρου έπρεπε να μάθει τάκλιν. Μιλήστε του για το πώς έπρεπε να εξασκηθείτε πολύ για να γίνετε καλύτερες στη γιόγκα και πώς το πρώτο σας μάθημα ας έκανε να νιώθετε σαν... αγγούρι. Αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι κακή στη γιόγκα, απλά έπρεπε να εξασκηθείτε περισσότερο.

Δώστε έμφαση στη σκληρή δουλειά και την εξάσκηση, αντί στο ταλέντο και τη φυσική ικανότητα, για να ενθαρρύνετε το παιδί σας να επιμείνει και να καλωσορίσει την πρόκληση που έρχεται όταν μαθαίνει κάτι νέο.

aytopepithisi paidiou 3

6. «Σ’ αγαπώ όπως ακριβώς είσαι»

Όποιος κι αν είναι ο λόγος που το παιδί σας νιώθει απογοητευμένο με τον εαυτό του, δεν υπάρχει τίποτα πιο ανακουφιστικό από το να ακούει ότι το αγαπάτε όπως ακριβώς είναι, χωρίς προσδοκίες ή επιφυλάξεις.

Προσπαθήστε να αφιερώσετε χρόνο για να πείτε «σ’ αγαπώ» ενώ το παιδί σας εργάζεται με τα συναισθήματά του.

7. "Καλή δουλειά! Συνέχισες να προσπαθείς και το κατάλαβες μόνος σου."

Ενώ το να λέτε στο παιδί σας ότι είναι έξυπνο είναι ένα φυσικό ένστικτο, η υπερβολική έμφαση στην ευφυΐα του μπορεί πραγματικά να το κάνει να φοβάται. Φοβάται να αποτύχει, απογοητεύεται και προσπαθεί περισσότερο, με άγχος αυτή τη φορά.

Αν και δεν χρειάζεται να το λογοκρίνετε συνέχεια ή να επαινείτε τη νοημοσύνη του παιδιού σας, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στον έπαινο της διαδικασίας. Ενημερώστε το ότι βλέπετε την επιμονή του, την προσπάθεια και τον κόπο του. Ενημερώστε το ότι αυτά είναι τα πράγματα που έχουν σημασία όχι μόνο για εσάς αλλά και για εκείνο.

Θυμηθείτε να το ενθαρρύνετε με κάθε ευκαιρία, αλλά προσπαθήστε να παραμείνετε ήρεμες και αφήστε το να ηγηθεί.

Βοηθήστε το παιδί σας να αναπτυχθεί, επαινέστε τη σκληρή δουλειά που κάνει και εμπιστευτείτε ότι η αυτοπεποίθησή του θα αυξηθεί με το χρόνο και την ενθάρρυνση.

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved