Το παιδί μου φοβάται να κοιμηθεί μόνο του - Τips για να καταπραΰνω τα άγχη του

Το παιδί μου φοβάται να κοιμηθεί μόνο του - Τips για να καταπραΰνω τα άγχη του
Photo by Annie Spratt on Unsplash

Μερικά παιδιά φοβούνται να κοιμηθούν μόνα τους, και κάθε βράδυ, ένας γονέας πρέπει να είναι με το παιδί μέχρι να αποκοιμηθεί. Συχνά, το παιδί κοιμάται στο κρεβάτι των γονιών του, ή ένας γονιός πρέπει να κοιμάται στο κρεβάτι του παιδιού.

Ίσως αυτό να ήταν εντάξει όταν το παιδί ήταν μικρό. Αλλά όταν το παιδί φτάνει 7 ή 8 ετών, η υπερβολική εξάρτηση του παιδιού από τους γονείς είναι ανθυγιεινή. Οι γονείς θέλουν το παιδί τους να έχει αυτοπεποίθηση, και όχι να φοβάται.

Οι γονείς προσπαθούν να κάνουν το παιδί να κοιμηθεί μόνο του, αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Γιατί να φοβάται ένα παιδί να κοιμηθεί μόνο του;

Τα παιδιά που υποφέρουν από άγχη κατά τη διάρκεια της ημέρας - για το σχολείο, τον αποχωρισμό από τους γονείς ή άλλες ανησυχίες - είναι πιο πιθανό να φοβούνται το σκοτάδι και να φοβούνται να κοιμούνται μόνα τους. Ίσως μπορέσετε να μειώσετε τους νυχτερινούς φόβους του παιδιού σας βοηθώντας το να αντιμετωπίσει το άγχος της ημέρας.

Εάν το παιδί σας αγχώνεται μήπως μείνει μόνο του, ενημερώστε το ότι θα το τσεκάρετε περιοδικά. Ξεκινήστε να επισκέπτεστε το δωμάτιό του συχνά σε 5 λεπτά, μετά 10 λεπτά, μετά 15 λεπτά και μετά 20 λεπτά μέχρι το παιδί σας να κοιμηθεί. Προσέξτε να μην αφιερώσετε πολύ χρόνο κατά την περίοδο της επιβεβαίωσης.

paidi koimatai me goneis



Φωτογραφία από τον χρήστη Pavel Danilyuk στο Pexels



Σε ποια ηλικία πρέπει ένα παιδί να κοιμάται μόνο του;

Οι ειδικοί γενικά συστήνουν γύρω στην ηλικία των 3 ετών. Αποφασίστε αν είναι η κατάλληλη στιγμή για την οικογένειά σας και, στη συνέχεια, ορίστε κυριολεκτικά μια ημερομηνία. Εάν το παιδί σας είναι αρκετά μεγάλο, μπορείτε να το συζητήσετε και να αρχίσετε να μετράτε αντίστροφα.

Είναι φυσιολογικό για ένα 10χρονο να φοβάται να κοιμάται μόνο του;

Πολλά παιδιά δυσκολεύονται να αποκοιμηθούν μόνα τους, και χρειάζονται τη διαβεβαίωση ενός γονέα που να είναι παρών για να κοιμηθούν αρχικά ή/και να ξανακοιμηθούν όταν ξυπνήσουν τη νύχτα.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να κοιμάται μόνο του;

  • Μιλήστε στο παιδί σας. Εξηγείστε του για ποιο λόγο θα ήταν καλό να μάθει να κοιμάται στο κρεβάτι του.

  • Προετοιμαστείτε μέσα στην ημέρα. Προσφέρετε σωματικό παιχνίδι κατά τη διάρκεια της ημέρας, έτσι ώστε το παιδί σας να είναι κουρασμένο και έτοιμο για ύπνο το βράδυ.

  • Ακούστε το παιδί σας. Ρωτήστε το τι είναι αυτό που το τρομάζει και το κάνει να νιώθει ανασφάλεια, και ακούστε προσεκτικά τα συναισθήματά του.

  • Προσφέρετε υποστήριξη και ασφάλεια, μέσω της τρυφερότητας. Να λέτε συχνά στο παιδί σας πως το αγαπάτε.

  • Να έχετε υπομονή και κατανόηση.

Με πληροφορίες από: https://ogradywellbeing.com/services/child-sleep/

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved