Λαχανικά - Λίστα για μωρά

Τα καλύτερα λαχανικά για να ταΐσεις το μωρό σου σε όλα τα στάδια

Μαργαρίτα Νικολάου
Λαχανικά - Λίστα για μωρά
Bigstock

Όλοι θέλουμε τα παιδιά μας να μεγαλώσουν με υγιεινή διατροφή – και είναι δύσκολο να σκεφτούμε καλύτερη και πιο υγιεινή τροφή από τα λαχανικά. Γεμάτα με σύνθετους υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, τα λαχανικά σημαντικά για την υγεία και την ευεξία, ακόμη και των πολύ μικρών παιδιών σε ηλικία.

Αλλά το ερώτημα παραμένει το ίδιο εδώ και πολλά χρόνια: Μπορείτε πραγματικά να μάθετε το παιδί σας να λατρεύει τα λαχανικά; Η μάχη για ένα πιάτο με λαχανικά είναι κλασική ανάμεσα σε γονείς και παιδιά. Μάλιστα κάποιοι γονείς την ονομάζουν και «μάχη εξουσίας».

Δείτε παρακάτω πώς όχι μόνο να επιλέξετε τα καλύτερα λαχανικά για το μωρό σας, αλλά και πώς να τα προετοιμάσετε με τρόπους που θα βοηθήσουν το παιδί σας να γίνει λάτρης των λαχανικών για μια ζωή.

Παιδική διατροφή: Πλήρης οδηγός για τους γονείς

Τα καλύτερα λαχανικά για μωρά - Λίστα

Για τα μωρά που μόλις αρχίζουν να τρώνε στερεές τροφές (περίπου 6 μηνών), δοκιμάστε αυτά τα έξι πιο μαλακά λαχανικά που μπορούν μάλιστα να αναμειχθούν και να πολτοποιηθούν εύκολα.

Καρότα

Τα αγαπημένα πορτοκαλί λαχανικά του Bugs Bunny είναι μια βασική παιδική τροφή. Τα καρότα, μόλις ψηθούν, πολτοποιούνται εύκολα και προσφέρουν μια όχι πολύ πικάντικη γεύση για τον ευαίσθητο ουρανίσκο του μωρού.

Επιπλέον, περιέχουν άφθονες φυτικές ίνες, καθώς και βήτα καροτίνη, η οποία μετατρέπεται σε βιταμίνη Α για να ενισχύσει την όραση και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Σπανάκι

Μιλώντας για τα αγαπημένα λαχανικά των χαρακτήρων κινουμένων σχεδίων, θυμάστε την αγάπη του Ποπάι για το σπανάκι; Αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό αξίζει τη φήμη του και ναι, είναι πλούσιο σε σίδηρο - ένα θρεπτικό συστατικό που τα μωρά χρειάζονται ιδιαίτερα για ενέργεια και ανάπτυξη.

Το μαγειρεμένο, πολτοποιημένο σπανάκι είναι το καλύτερο για τα μικρότερα βρέφη. Προσθέστε λίγο αλάτι για να βελτιώσετε τη γεύση του.

Κολοκύθα

Η κολοκύθα μπορεί να σας θυμίζει φθινόπωρο, αλλά το παιδί σας μπορεί να την απολαύσει οποιαδήποτε εποχή του χρόνου. Η λεία υφή της πολτοποιημένης κολοκύθας είναι ιδανική ως μία από τις πρώτες τροφές του μωρού και οι υψηλές ποσότητες σε βιταμίνη Α και C ολοκληρώνουν το θρεπτικό της προφίλ.

Αβοκάντο

Τα αβοκάντο είναι οι ήρωες των υγιεινών μονοακόρεστων λιπαρών. Τα σημαντικά μακροθρεπτικά συστατικά που περιέχονται μέσα σε αυτά βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και του νευρικού συστήματος του μωρού, καθώς και στην αύξηση της απορρόφησης των λιποδιαλυτών βιταμινών A, D, E και K. Εν τω μεταξύ, κάθε μερίδα αβοκάντο συνοδεύεται από μια αρκετά μεγάλη δόση φυτικών ινών και φυλλικού οξέος.

Ξεκινήστε με μια μερίδα, περίπου δηλαδή 1 κουταλιά της σούπας, πολτοποιημένη.

Γλυκοπατάτες

Ο πουρές μαγειρεμένης γλυκοπατάτας όχι μόνο κάνει εύκολη τη διαδικασία σερβιρίσματος στο μικρό σας, είναι επίσης γεμάτος με θρεπτικά συστατικά! Όπως τα καρότα και η κολοκύθα, έτσι και οι γλυκοπατάτες είναι γεμάτες με βιταμίνη Α που υποστηρίζει το ανοσοποιητικό και την όραση, καθώς και άφθονες φυτικές ίνες, μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C.

Όταν σερβίρετε γλυκοπατάτα στο μωρό σας, φροντίστε να πολτοποιήσετε καλά και να αφαιρέσετε τη φλούδα.

Αρακάς

Ο αρακάς είναι μια εξαιρετική επιλογή για τα βρέφη. Αυτές οι μικρές πράσινες μπάλες έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη - 4 γραμμάρια ανά μερίδα.

Για να τα σερβίρετε, απλώς μαγειρέψτε τα στον ατμό και ανακατέψτε τα μέχρι να γίνουν πουρές. Μπορείτε ακόμη να προσθέσετε λίγο μητρικό γάλα για πιο αραιή σύσταση.

Τα καλύτερα λαχανικά για μεγαλύτερα μωρά - Λίστα

Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και αρχίζει να μασά, δοκιμάστε να εισάγετε αυτά τα έξι λαχανικά.

Μπρόκολο

Με ενώσεις που καταπολεμούν τον καρκίνο και άφθονα μικροθρεπτικά συστατικά, το μπρόκολο είναι ένα εξαιρετικά υγιεινό λαχανικό για άτομα όλων των ηλικιών.

Δώστε στο μωρό σας αυτή την υπερτροφή σερβίροντας το μπρόκολο μαγειρεμένο στον ατμό ή ψητό. Αν θέλετε μπορείτε να το βάλετε σε ένα πιάτο με ζυμαρικά, πιτάκια, ψητές πατάτες, σούπες, ακόμη και μπιφτέκια.

Κουνουπίδι

Έχει αρχίσει να μασάει και να κόβει με τα κοφτερά του δοντάκια το μικρό σας; Αν ναι, τώρα είναι η ώρα να δοκιμάσετε να σερβίρετε μαγειρεμένο κουνουπίδι!

Κολοκυθάκια

Κατά του καλοκαιρινούς μήνες, επωφεληθείτε από τη μεγάλη παραγωγή κολοκυθιών μαγειρεύοντας τα στα μικρά σας. Τα κολοκυθάκια έχουν ήπια γεύση και θρεπτικά συστατικά όπως μαγγάνιο, κάλιο και βιταμίνη Α.

Δοκιμάστε να σερβίρετε στο μωρό σας κολοκυθάκι, είτε μαγειρεμένο, είτε κομμένο σε λεπτές ροδέλες.

Ντομάτες

Σε λίγο καιρό, το παιδί σας πιθανότατα θα τρώει όλα τα είδη φαγητών με βάση την ντομάτα, όπως πίτσα και μακαρόνια με σάλτσα. Προς το παρόν, ξεκινήστε με τη φρέσκια, ολόκληρη εκδοχή της, σερβίροντας μερικά μικρά κομματάκια.

Η άφθονη περιεκτικότητα σε νερό και οι βιταμίνες C και A κάνουν την ντομάτα ένα από τα πρώτα υγιεινά λαχανικά που θα απολαύσει το παιδί σας.

Κρεμμύδια

Λόγω της πικρής και καυτερής τους γεύσης, μπορεί να αποφεύγετε να τα ταΐσετε στο παιδί σας. Αλλά με τα κρεμμύδια θα προσθέσετε γεύση στη διατροφή του μωρού χωρίς να κάνετε χρήση αλατιού. Δοκιμάστε να ανακατέψετε μαγειρεμένα κρεμμύδια μαζί με άλλα λαχανικά.

Παντζάρια

Θα είμαστε ειλικρινείς: Τα παντζάρια είναι καταπληκτικά και έχουν απίθανη γεύση. Τούτου λεχθέντος, μπορείτε να τα κάνετε πιο δελεαστικά για το μωρό, κάνοντάς τα πουρέ ή ανακατεύοντάς τα με φρούτα όπως μούρα ή κεράσια. Η υψηλή περιεκτικότητα των παντζαριών σε φυλλικό οξύ, μαγγάνιο και φυτικές ίνες αξίζει τον κόπο.

Τα καλύτερα λαχανικά για τη μέθοδο BLW (baby led weaning)

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να απογαλακτιστεί σιγά-σιγά, εφαρμόζοντας τη μέθοδο BLW . Mέθοδος που βοηθά ένα παιδί να φάει μόνο του. Βάλτε στη διατροφή του αυτά τα τέσσερα λαχανικά σε μέγεθος μπουκιάς.

*στην μέθοδο BLW θα πρέπει να έχετε εποπτεία του μωρού σας και πάντα να το επιβλέπετε κατά τη διάρκεια των γευμάτων.

Baby led Weaning: Τα υπέρ και τα κατά αυτής της μεθόδου

Κολοκύθα γλυκιά

Η τρυφερή υφή και η γλυκιά γεύση της κολοκύθας, θα κάνει τα μωρά να τη λατρέψουν. Τα κομμάτια μαγειρεμένης γλυκιάς κολοκύθας, αποτελούν μια εξαιρετική τροφή για τα μωρά που αρχίζουν να πιάνουν και να τρώνε μόνα τους. Πασπαλίστε τα μαγειρεμένα κομμάτια με λίγη κανέλα για ακόμα περισσότερη γεύση.

Πιπεριές

Οι πιπεριές περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C από τα πορτοκάλια! Αυτή η σημαντική βιταμίνη όχι μόνο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αλλά δρα ως αντιφλεγμονώδες αντιοξειδωτικό. Κόψτε τις πιπεριές σε κομματάκια ή μπαστουνάκια και σερβίρετέ τες με χούμους ή άγλυκο γιαούρτι.

Αγγουράκια

Δεν υπάρχει τίποτα τόσο δροσιστικό όσο ένα τραγανό αγγούρι. Η αίσθηση δροσιάς αυτών των λαχανικών μπορεί να είναι ιδιαίτερα καταπραϋντική για τα ούλα που βγάζουν τα βρέφη. Για να μειώσετε τον κίνδυνο πνιγμού, ξεφλουδίστε τα και κόψτε τα σε μικρά κομμάτια.

Edamame

Όλοι γνωρίζουν ότι το να βγάζεις τα φασόλια edamame από το κέλυφός τους είναι η μισή απόλαυση αυτών των τρυφερών οσπρίων.

Λαχανικά και υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα

Τα λαχανικά είναι από τις πιο υγιεινές τροφές στον πλανήτη. Μπορεί κάτι να πάει στραβά με το να τα ταΐζετε στο μωρό σας;

Για τα πολύ μικρά παιδιά, υπάρχουν ορισμένες ανησυχίες για την ασφάλεια σχετικά με τα νιτρικά άλατα - ενώσεις που απορροφούν ορισμένα λαχανικά από το έδαφος.

Η υπερβολική ποσότητα νιτρικών αλάτων, μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση που ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία. Τα μωρά με αυτή την πάθηση μπορεί να αναπτύξουν μια μπλε απόχρωση στα χέρια, τα πόδια και το στόμα τους και μπορεί να έχουν κόπωση και δυσκολία στην αναπνοή.

Εάν το μωρό σας έχει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα - ιδιαίτερα δύσπνοια - αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τα λαχανικά (ρίζες) όπως τα παντζάρια και τα καρότα και τα φυλλώδη λαχανικά (ειδικά το σπανάκι) περιέχουν σχετικά υψηλά επίπεδα νιτρικών αλάτων. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ταΐζετε αυτά τα υγιεινά λαχανικά στο μωρό σας όταν ξεκινούν στερεές τροφές.

Παλαιότερη έρευνα από το 2005 δείχνει ότι οι υψηλές ποσότητες νιτρικών αλάτων από τα λαχανικά είναι κυρίως επιβλαβείς για μωρά ηλικίας 3 μηνών και κάτω — αλλά επειδή δεν συνιστάται η εισαγωγή στερεών τροφών μέχρι τους 6 μήνες περίπου, αυτό είναι πιθανό να μην είναι πρόβλημα.

paidi-laxanika.jpg

Άλλα λαχανικά που πρέπει να αποφεύγετε

Baby καρότα: Το "Baby" μπορεί να υπάρχει στο όνομά τους, αλλά τα baby καρότα δεν είναι καλή επιλογή για τα βρέφη. Το μέγεθος και η σκληρότητά τους τα καθιστούν επικίνδυνα για πνιγμό.

Ωμό σέλινο: Οι ίνες του ωμού σέλινου μπορούν εύκολα να κολλήσουν στο λαιμό ενός μωρού. Εάν επιλέξετε να σερβίρετε το σέλινο του μωρού σας, βεβαιωθείτε ότι είναι καλά μαγειρεμένο και πολτοποιημένο.

Καλαμπόκι: Το πολτοποιημένο καλαμπόκι είναι καλό για τα βρέφη, αλλά αποφύγετε να σερβίρετε τους μικρούς, μαστιχωτούς πυρήνες μόνους τους σε μορφή popcorn.

Οποιοδήποτε σκληρό ή ωμό λαχανικό: Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, τα κομμάτια ωμών λαχανικών αποτελούν κίνδυνο πνιγμού μέχρι τα παιδιά να φτάσουν την ηλικία των 4 ετών.

Πότε να μιλήσετε με τον παιδίατρό σας

Αν και οι αλλεργίες στα λαχανικά είναι σπάνιες και κανένα λαχανικό δεν συγκαταλέγεται στα οκτώ κορυφαία τροφικά αλλεργιογόνα, είναι πάντα πιθανό ένα παιδί να έχει αλλεργική αντίδραση σε οποιοδήποτε τρόφιμο.

Εάν το μωρό σας έχει συμπτώματα όπως εμετό, διάρροια, συριγμό, κνίδωση ή εξάνθημα μετά την κατανάλωση ενός συγκεκριμένου λαχανικού, μιλήστε με τον παιδίατρό σας για την πιθανότητα αλλεργίας ή ευαισθησίας στα τρόφιμα.

πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved