Οι συμβουλές του Harvard για να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα

Μερικά απλά tips για να αυξήσετε την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών στην καθημερινή σας διατροφή. 

Άλκηστις Κοϊνάκη
Οι συμβουλές του Harvard για να τρώτε περισσότερα φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα
Bigstock

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι σημαντικό κομμάτι της ισορροπημένης διατροφής. Το κάθε ένα περιέχει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά πολύτιμα για τον οργανισμό, για αυτό και η ποικιλία θεωρείται εξίσου σημαντική με την ποσότητα.

Σύμφωνα με το Harvard, μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση, τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού, τα προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα, ενώ προάγει συνολικά την υγεία του οργανισμού. Κάποια λαχανικά και φρούτα όπως τα μήλα, τα αχλάδι, το μπρόκολο και το σπανάκι φαίνεται ότι ενισχύει ακόμα και την απώλεια βάρους.

«Υπάρχουν τουλάχιστον εννέα διαφορετικές οικογένειες φρούτων και λαχανικών, η κάθε μία από τις οποίες περιέχει εκατοντάδες ενώσεις που είναι ωφέλιμες για την υγεία» αναφέρει το Harvard στη δημοσίευσή του και συμπληρώνει: «Θα πρέπει να τρώτε μία ποικιλία φρούτων και λαχανικών να δίνεται συνέχεια στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται.»

salata-apwleia-varous.jpg

Πώς να τρώτε περισσότερα λαχανικά και φρούτα κάθε μέρα

Έχετε φρούτα μαζί σας, στο σπίτι, στο γραφείο. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι η πιο γρήγορη και εύκολη λύση όταν πεινάσετε και θέλετε ένα σνακ ενδιάμεσα από τα κύρια γεύματα της ημέρας. Εάν σας βοηθάει μπορείτε επίσης να τα έχετε ήδη πλύνει και καθαρίσει μερικά σε τάπερ.

Δοκιμάστε περισσότερα νέα φρούτα. Η ποικιλία είναι μεγάλη. Στην επόμενη βόλτα στην λαϊκή ή στο σούπερ μάρκετ δοκιμάστε να πάρετε φρούτα που δεν έχετε ξαναπάρει ή έχετε να πάρετε καιρό. Γενικά, τις περισσότερες μέρες προσπαθήστε να τρώτε ένα φρούτο και λαχανικό από τις παρακάτω κατηγορίες:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
  • Κίτρινα ή πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά
  • Κόκκινα φρούτα και λαχανικά
  • Εσπεριδοειδή φρούτα

Εντάξτε τα φρούτα και τα λαχανικά σας στις συνταγές σας. Είτε αυτή είναι η πολύ απλή συνταγή για τοστ και ομελέτα, είτε μία πιο περίπλοκή με κρέας, ψάρι κτλ.

Τι να φάτε τώρα τον χειμώνα

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι καλύτερο να τα τρώμε στην εποχή τους. Τώρα τον χειμώνα, τα παρακάτω έχουν την τιμητική τους.

Πορτοκάλια, μανταρίνια, σαγκουίνι. Και γενικά τα εσπεριδοειδή φρούτα. Είναι πλούσια σε βιταμίνη C και πολυφαινόλες όπως η νευρατίνη και η ναρινγίνη. Η βιταμίνη C υποστηρίζει τη λειτουργία των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, ενώ οι πολυφαινόλες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και μειώνουν τις φλεγμονές στο σώμα.

Ρόδι. Είναι πλούσιο σε βιοενεργά συστατικά τα οποία είναι γνωστά για αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές τους, όπως οι πολυφαινόλες ανθοκυανίνες και το ελλαγικό οξύ.

Μούρα και πιπεριές. Είναι παντός καιρού και εποχής, άρα και τον χειμώνα. Τα φρούτα και τα λαχανικά με έντονο σκούρο κόκκινο ή μωβ χρώμα περιέχουν ρεσβερατρόλη ουσία που χρησιμοποιείται και σε πολλά φάρμακα ιώσεων και κρυολογήματος.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved