Βρεφική διατροφή: Τα καλύτερα λαχανικά για το μωρό τον πρώτο χρόνο

Ποια λαχανικά να εντάξετε στη βρεφική διατροφή τον έκτο και ποια τον όγδοο μήνα;

Βρεφική διατροφή: Τα καλύτερα λαχανικά για το μωρό τον πρώτο χρόνο
Bigstock

Τα λαχανικά είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και άλλα θρεπτικά συστατικά και είναι απαραίτητα στη διατροφή του μωρού από τον έκτο μήνα κι έπειτα. Κάποια από αυτά θεωρούνται ακόμα πιο κατάλληλα για τη βρεφική διατροφή και αυτό γιατί είναι εύπεπτα και έχουν μαλακή υφή.

Λαχανικά κατάλληλα για μωρά 6 μηνών

Τα μωρά ξεκινούν συνήθως τις στερεές τροφές από τον έκτο μήνα. Σε αυτήν την ηλικία το πεπτικό τους σύστημα δεν είναι ακόμα αρκετά ανεπτυγμένο και οι τροφές που καταναλώνουν πρέπει να είναι εύπεπτες και αρκετά μαλακές ώστε να μπορούν να τις καταπιούν σε περίπτωση που δεν αλεστούν.

Κατάλληλα για την ηλικία αυτή σύμφωνα με το momjunction.com θεωρούνται τα παρακάτω λαχανικά:

Καρότα: Τα καλά μαγειρεμένα καρότα μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε πουρέ και το μωρό μπορεί να τα μασήσει. Είναι επίσης πλούσια σε β-καροτίνη η οποία είναι απαραίτητη για την υγεία των ματιών και του δέρματος.

Αρακάς: Ο αρακάς είναι εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης και βιταμίνης Β1 που ενισχύει την εγκεφαλική ανάπτυξη και λειτουργία. Είναι ένα ιδανικό fingerfood για βρέφη, ενώ μπορείτε να τον συνδυάσετε και με άλλα λαχανικά ή κρέας σε κάποια κρέμα ή πουρέ.

Σπανάκι: Το σπανάκι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β2, Β6 και Κ, φολικό οξύ, κάλιο και σίδηρο. Βράστε καλά το σπανάκι και βάλτε το στο μπλέντερ μέχρι να γίνει πουρές.

Γλυκοπατάτα: Είναι εύπεπτη και εφόσον την βράσετε καλά μπορείτε να την κάνετε πουρέ με ένα πιρούνι και να την σερβίρετε κατευθείαν στο μωρό. Η γλυκοπατάτα είναι πλούσια σε βιταμίνη C, κάλιο, β-καροτίνη και φυτικές ίνες.

Κολοκύθα: Η κολοκύθα είναι θρεπτική, νόστιμη, εύπεπτη και με μαλακή υφή, μία ιδανική τροφή μωρά όταν πρωτοξεκινάνε τις στερεές τροφές.

Μπρόκολο: Είναι εξαιρετική πηγή β-καροτίνης, βιταμίνης B6, B9, C και Κ. Μπορείτε να κάνετε το μπρόκολο πουρέ ή να το κόψετε σε μικρά κομμάτια για finger food.

mprokolo.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Reinaldo Kevin

Λαχανικά κατάλληλα για μωρά 8 μηνών

Η λίστα με λαχανικά που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή του μωρού διευρύνεται με τα παρακάτω.

Κολοκυθάκι: Το κολουθάκι είναι πλούσιο σε θρεπτικά μικροσυστατικά όπως είναι η βιταμίνη C, το φολικό οξύ, το μαγνήσιο και το κάλιο.

Μελιτζάνα: Η μελιτζάνα είναι ένα λαχανικό με πολλά θρεπτικά συ στατικά που μπορείτε να το εντάξετε στη βρεφική διατροφή με μορφή πουρέ, σε σούπες ή κομμένη σε μικρά κομμάτια σε μορφή finger food.

Ντομάτα: Πλούσια σε λυκοπένιο, βιταμίνη C και β- καροτίνη, η ντομάτα είναι ένα ακόμα θρεπτικό συστατικό που μπορείτε να εντάξετε στη διατροφή του μωρού από τον όγδοο μήνα κι έπειτα. Δοκιμάστε να τις σερβίρετε σε μορφή σούπα ή finger food.

Παντζάρι: Tο παντζάρι είναι πλούσιο σε κάλιο, μαγνήσιο, φυτικές ίνες, φώσφορο, σίδηρο, β-καροτίνη και βιταμίνες Α, C και B9. Εάν η γεύση του παντζαριού δεν αρέσει στο μωρό, δοκιμάστε να αναμείξετε το παντζάρι με φρούτα όπως τα μύρτιλα και το μάνγκο.

Με πληροφορίες από momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved