Παιδική διατροφή: Πώς θα ψήσετε λαχανικά για τα μωρά και τα νήπια

Πώς θα προετοιμάσετε και πώς θα σερβίρετε στα παιδιά σας τα λαχανικά τους.

Παιδική διατροφή: Πώς θα ψήσετε λαχανικά για τα μωρά και τα νήπια
Bigstock

Τα ψητά λαχανικά βγάζουν μια φυσική γλυκύτητα και για αυτό τα μωρά και τα νήπια λατρεύουν τη γεύση τους. Ορίστε ένας mini οδηγός για να μάθετε να ψήνετε σωστά τα λαχανικά τους.

Τα ψητά λαχανικά είναι η καλύτερη τροφή για τα μεγαλύτερα μωρά επειδή ετοιμάζονται εύκολα και είναι γεμάτα με γεύση. Επιπλέον; Όλη η οικογένεια θα τα λατρέψει. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία λαχανικών που είναι νόστιμα όταν ψήνονται και επίσης έχουν μαλακή υφή που δεν θα ξεροψηθεί και θα είναι ιδανική για να πολτοποιηθεί ώστε να τα φάνε με ευκολία τα μωρά σας.

Ορίστε ένα οδηγός βήμα-βήμα για να φτιάξετε νόστιμα ψητά λαχανικά για τα μωρά και τα νηπιάκια σας.

Προετοιμάστε τα λαχανικά σας

Το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα καρότα, οι πατάτες, οι γλυκοπατάτες, η γλυκιά κολοκύθα και τα παντζάρια είναι υπέροχα λαχανικά και μπορούν να ψηθούν. Κόψτε τα λαχανικά σας σε μικρά κομμάτια, βάλτε τα σε ένα αντικολλητικό χαρτί και ψήστε τα στον φούρνο. Μπορείτε να ψήσετε ένα λαχανικό ή να ψήσετε πολλά διαφορετικά λαχανικά τα οποία θα ενώσετε μετά δημιουργώντας έναν νόστιμο πουρέ.

Διαλέξτε σκεύος

Η λαδόκολλα που θα τοποθετηθεί απευθείας στη σχάρα ή στο ταψί είναι η καλύτερη λύση. Αν ωστόσο δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε αντικολλητικό χαρτί μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φόρμες σιλικόνης ή αντικολλητικά ταψάκια. Αυτό θα βεβαιώσει ότι κάθε κομμάτι θα καραμελώσει και θα αποκτήσει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.

Προσθέστε τα μπαχαρικά

Το ελαιόλαδο είναι το καλύτερο που μπορείτε να προσθέσετε στα λαχανικά των μωρών σας από τη στιγμή που θα ενισχύσει το γεύμα τους με καλά λιπαρά. Επιπλέον, θα βοηθήσει στο να μην κολλήσουν τα λαχανικά στο σκεύος που θα χρησιμοποιήσετε.

Τα περισσότερα λαχανικά δεν χρειάζονται επιπλέον γεύση, αλλά αν θέλετε να τα κάνετε περισσότερο ενδιαφέροντα μπορείτε να προσθέσετε μια πρέζα αλάτι (μόνο αν τα παιδιά σας είναι νήπια - όχι όταν είναι μωρά) και μια πρέζα ξηρά μυρωδικά όπως θυμάρι, σκόρδο ή δεντρολίβανο. Ανακατέψτε τα πάντα καλά και απλώστε τα στο σκεύος σας ή στη λαδόκολλά. (εμείς θα σας προτείνουμε λαδόκολλα για να μην έχετε πολλά να πλύνετε)

Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν

Προθερμάνετε τον φούρνο σας στους 220 βαθμούς Κελσίου και βάλτε τα λαχανικά σας. Χαμηλώστε τη θερμοκρασία στους 190 βαθμούς και αφήστε για 20-25 ή μέχρι να μαλακώσουν. Εξαρτάται από τα λαχανικά που έχετε διαλέξει να ψήσετε μιας και πολλά λαχανικά (πατάτες, γλυκιά κολοκύθα) θέλουν λίγο χρόνο περισσότερο.

Αφήστε να κρυώσουν

Μόλις βγάλετε από τον φούρνο τα ψητά λαχανικά αφήστε τα να κρυώσουν τόσο όσο χρειάζεται για να μην κάψουν τα παιδιά. Αν προορίζονται τα λαχανικά για τα μωρά σας μπορείτε να πολτοποιήσετε σε ένα μπλέντερ, αν προορίζονται για τα νήπιά σας, αφήστε τα σε μικρά κομμάτια και σερβίρετέ τα στα παιδιά σας. Οι πατάτες κρατούν τη θερμοκρασία στο κέντρο τους γι' αυτό καλό είναι να τις κόβετε στη μέση πριν τις δώσετε στα μικρά σας.

Σερβίρετε τα ψητά λαχανικά στα παιδιά σας είτε σκέτα, είτε συνοδεύοντάς τα με ένα νόστιμο ντιπάκι.

Αποθηκεύστε τα λαχανικά που θα περισσέψουν σε ένα δοχείο αποθήκευσης με αεροστεγές καπάκι και βάλτε το για 3-4 μέρες στο ψυγείο. Ζεστάνετε καλά τα λαχανικά πριν τα σερβίρετε στο μικρό σας ξανά.

με πληροφορίες από το parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved