Υγιεινή διατροφή και άσκηση για τα παιδιά

Διατροφή και άσκηση στη παιδική ηλικία – Οδηγίες για γονείς 

Υγιεινή διατροφή και άσκηση για τα παιδιά

Υγιεινή διατροφή για παιδιά - Τα παιδιά χρειάζονται μια ισορροπημένη διατροφή και καθημερινή άσκηση

Bigstock

Κάθε παιδί από τη στιγμή που θα γεννηθεί χρειάζεται καθοδήγηση μέχρι να ενηλικιωθεί. Και εδώ έρχονται οι γονείς και ο ρόλος τους. Μεταξύ άλλων, οι γονείς θα πρέπει να μάθουν στα παιδιά τη σημασία της υγιεινής διατροφής και της άσκησης στη ζωή τους.

Γιατί είναι σημαντική η υγιεινή διατροφή και η άσκηση στη ζωή των παιδιών

Η καλή διατροφή και η άφθονη άσκηση είναι δύο πράγματα που θα βοηθήσουν στην σωστή και υγιή ανάπτυξη του παιδιού και φυσικά στη δια βίου ευημερία του.

Τα τελευταία χρόνια, πάρα πολλά παιδιά δεν τρέφονται υγιεινά και δεν ασκούνται τακτικά.

Η βιταμίνη C είναι από τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του παιδιού.

Bigstock

Πιο συγκεκριμένα:

Δεν τρώνε αρκετά: Περίπου 16 με 17 εκατομμύρια παιδιά ζουν σε σπίτια όπου υπάρχει κίνδυνος να πεινάσουν κάποια στιγμή (αυτό συμβαίνει περίπου στο ένα από τα έξι νοικοκυριά).

Δεν τρώνε αρκετά υγιεινά τρόφιμα: Εκτιμάται ότι ένα στα τρία παιδιά είναι υπέρβαρο και περίπου ένα στα έξι (ηλικίες 6 έως 17 ετών) είναι παχύσαρκο.

Δεν ασκούνται αρκετά: Μόνο το 30% των παιδιών (ηλικίας 6 έως 17 ετών) έκαναν 20+ λεπτά έντονη γυμναστική σε καθημερινή βάση. Τα παιδιά πρέπει να ασκούνται τουλάχιστον 60 λεπτά κάθε μέρα.

Ποια είναι τα οφέλη της καθημερινής άσκησης και της υγιεινής διατροφής για τα παιδιά;

Οφέλη στην ψυχική υγεία

Η υγιεινή διατροφή είναι απαραίτητη για την υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών.

Τα παιδιά που ασκούνται τακτικά και τρώνε υγιεινά είναι πιθανό να:

  • αποδώσουν καλύτερα στο σχολείο
  • νιώθουν καλύτερα για τον εαυτό τους, το σώμα και τις ικανότητές τους
  • αντιμετωπίζουν το άγχος και ρυθμίζουν τα συναισθήματά τους καλύτερα
  • αποφεύγουν συναισθήματα χαμηλής αυτοεκτίμησης, άγχους και κατάθλιψης

Οι υγιεινές διατροφικές συνήθειες και η άσκηση, θα ακολουθούν τα παιδιά ακόμη και στην ενήλικη ζωή τους.

Οφέλη στην φυσική άσκηση και υγεία

Τα παιδιά χρειάζονται μια μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών (π.χ. πρωτεΐνες, σύνθετους υδατάνθρακες, υγιή λίπη, μέταλλα και βιταμίνες) που θα ενισχύσουν την ανάπτυξή τους και θα τα προστατέψουν από παιδικές ασθένειες.

Η καθημερινή άσκηση βοηθά τα παιδιά να χτίσουν δυνατότερους μύες, οστά και να μειώσουν το σωματικό λίπος.

Η υγιεινή διατροφή μειώνει επίσης τον κίνδυνο για τερηδόνα, διατροφικές διαταραχές και ανθυγιεινές συμπεριφορές (δηλαδή νηστεία, παράλειψη γευμάτων, κατανάλωση πολύ λίγου φαγητού, εμετού, χρήσης χαπιών αδυνατίσματος, καθαρτικών ή διουρητικών), υποσιτισμού και έλλειψης σιδήρου.

Η υγιεινή διατροφή και η συστηματική σωματική δραστηριότητα βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών που εμφανίζονται στην ενήλικη ζωή που σχετίζονται με την παχυσαρκία, π.χ. καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και διάφορες μορφές καρκίνου.

Όταν το παιδί δεν ασκείται και δεν ακολουθεί ένα υγιεινό διατροφικό πρόγραμμα - Τι μπορεί να συμβεί

Η έλλειψη πρόσβασης σε υγιεινά τρόφιμα και η ανεπαρκής σωματική δραστηριότητα συμβάλλουν στο να γίνουν υπέρβαρα τα παιδιά και φυσικά να μην αναπτύσσονται σωστά. Τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον 60 λεπτά καθημερινής σωματικής δραστηριότητας είτε μέσα από το παιχνίδι είτε κάποιου αθλήματος.

Πείνα: Τα παιδιά που δεν τρώνε αρκετά κινδυνεύουν να αναπτύξουν χρόνιες παθήσεις υγείας, προβλήματα συμπεριφοράς, συγκέντρωσης στο σχολείο, άγχος, κατάθλιψη ακόμη και παχυσαρκία (ειδικά αν έχουν πρόσβαση μόνο σε επεξεργασμένα τρόφιμα κακής ποιότητας και ανθυγιεινές τροφές).

Οι ανθυγιεινές συμπεριφορές ελέγχου του βάρους έχουν συσχετιστεί με την παχυσαρκία. Πολλοί έφηβοι, ιδιαίτερα τα κορίτσια, έχουν ανησυχίες για την εικόνα του σώματός τους και επιδίδονται σε αυτές τις συμπεριφορές που απειλούν τόσο τη σωματική όσο και την ψυχική τους υγεία.

Γιατί είναι σημαντικό να τρώει όλη η οικογένεια μαζί.

Bigstock

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος ως γονείς - Τι μπορείτε να κάνετε

Είστε τα πρότυπα των παιδιών σας

Τα παιδιά από αρκετά μικρή ηλικία, μιμούνται την συμπεριφορά των γονιών τους. Ασυναίσθητα λοιπόν, κάνουν ό,τι κάνετε και εσείς. Έτσι αν εσείς ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή και ασκείστε καθημερινά, θα κάνουν και τα παιδιά το ίδιο. Εσείς και μόνο εσείς, ασκείτε τη μεγαλύτερη επιρροή στη συμπεριφορά των παιδιών σας και μπορείτε να διαμορφώσετε υγιεινές συνήθειες τόσο στο φαγητό όσο και τη σωματική δραστηριότητα καθώς μεγαλώνουν.

Είστε οι φροντιστές τους

Οι γονείς ελέγχουν τη διατροφή των παιδιών και φυσικά τα τρόφιμα που έχουν πρόσβαση. Έτσι φροντίστε στο σπίτι να έχετε σε εμφανές σημείο φρούτα όπως μπανάνες, μήλα, αχλάδια, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης και γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά.

Επίσης μπορείτε να ελέγξετε την ποσότητα των τροφών που καταναλώνουν και φυσικά τον χρόνο που περνούν μπροστά από την οθόνη. Μειώστε τον χρόνο που περνούν με το κινητό ή τα βίντεο-παιχνίδια και αυξήστε τη σωματική άσκηση, εγγράφοντάς το σε μία αθλητική ακαδημία ή κάνοντας μαζί περίπατο ή τρέξιμο γύρω από το τετράγωνο της γειτονιάς σας.

Είστε οι γευσιγνώστες που θα εμπιστευθούν

Είπαμε, εσείς επηρεάζετε θετικά ή αρνητικά τα παιδιά σας. Αν εσείς δεν τρώτε συγκεκριμένες τροφές δεν θα μάθουν ούτε τα παιδιά σας να τις τρώνε. Αυτή η επιρροή μπορεί να διαρκέσει μια ζωή. Ο καθένας από εμάς θυμάται ένα αγαπημένο σπιτικό φαγητό από την παιδική του ηλικία, έτσι δεν είναι;

Επίσης, σημαντικό είναι να τρώτε μαζί με τα παιδιά σας. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη δημιουργία θετικών διατροφικών συνηθειών και φυσικά τα παιδιά να έχουν ένα υγιές βάρος.

πηγή: apa.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved