Συμπτώματα τροφικών αλλεργιών στα παιδιά

Εσείς μπορείτε να αναγνωρίσετε τα συμπτώματα μιας αλλεργίας;

Συμπτώματα τροφικών αλλεργιών στα παιδιά

Σύμφωνα με το Food Allergy Research & Education (FARE) 1 στα 13 παιδιά μπορεί να επηρεαστούν από τροφικές αλλεργίες. Εσείς, γνωρίζετε εάν το παιδί σας είναι ένα από αυτά;

Συμπτώματα τροφικής αλλεργίας που πρέπει να προσέξετε

Ο εντοπισμός συμπτωμάτων τροφικής αλλεργίας, ιδιαίτερα στα μικρά παιδιά, μπορεί να είναι δύσκολος - και ο εντοπισμός της αιτίας τους είναι ακόμη πιο δύσκολος. Όπως σημειώνει η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP), ενώ οι περισσότερες αλλεργικές αντιδράσεις τείνουν να εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά από την κατάποση, μερικές μπορεί να καθυστερήσουν αρκετές ώρες. Επιπλέον, τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από παιδί σε παιδί.

Όπως αναφέρει η Dr. Lauren Crosby, συνεργάτης της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας, οι γονείς θα πρέπει να ψάχνουν για σημάδια όπως έκζεμα ή κνίδωση, φτέρνισμα, κνησμό στο λαιμό, ναυτία, έμετο και ζάλη. (Μερικά από αυτά είναι πιο σοβαρά από άλλα.)

trofikes allergies sta paidia 5

Η διάρροια, ο βήχας, η ρινική καταρροή ακόμη και οι κολικοί είναι επίσης συχνά συμπτώματα. Το τελευταίο, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, είναι ιδιαίτερα κοινό σε βρέφη που είναι αλλεργικά στο γάλα. Επίσης και τα παιδιά που έχουν κοιλιοκάκη (που είναι ένας τύπος αλλεργίας στη γλουτένη), μπορεί να παρουσιάσουν κακή αύξηση βάρους ή αργή ανάπτυξη.

Σε σοβαρές περιπτώσεις τροφικών αλλεργιών - όπως με αναφυλαξία, μια απειλητική για τη ζωή κατάσταση που απαιτεί επείγουσα ιατρική θεραπεία - ένα παιδί μπορεί να παρουσιάσει συριγμό, δυσκολία στην αναπνοή, πρήξιμο της γλώσσας ή των χειλιών, πτώση της αρτηριακής πίεσης, να έχει αδύναμο ή γρήγορο καρδιακό παλμό και / ή σοβαρό έμετο ή διάρροια μετά το φαγητό.

Τα παιδιά μπορεί να μην είναι σε θέση να γνωστοποιήσουν τα συμπτώματά τους με σαφήνεια, οπότε οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την παρακολούθηση.

Κοινές αλλεργιογόνες τροφές

trofikes allergies sta paidia 1

Οποιαδήποτε τροφή - φρούτα, λαχανικά, σοκολάτα κ.λπ. - μπορεί να προκαλέσει αλλεργική αντίδραση. Ωστόσο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα HealthyChildren.org, το 90% των τροφικών αλλεργιών στα παιδιά προκαλείται από έξι κοινές ομάδες τροφίμων: γαλακτοκομικά προϊόντα, σόγια, αυγά, φιστίκια, ξηρούς καρπούς και σιτάρι. Τα ψάρια και τα οστρακοειδή είναι επίσης αλλεργιογόνα, αλλά κυρίως στους ενήλικες, σύμφωνα με τοAmerican College of Allergy, Asthma & Immunology.

Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι τα παιδιά με αλλεργία σε ένα φαγητό μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αλλεργία σε ένα άλλο φαγητό. Σύμφωνα με το FARE, περίπου το 40% των παιδιών με τροφικές αλλεργίες έχουν περισσότερες πιθανότητες. Η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία σημειώνει, για παράδειγμα, ότι ορισμένα παιδιά με αλλεργία στο γάλα είναι επίσης ευαίσθητα στην πρωτεΐνη σόγιας. Ομοίως, τα παιδιά με αλλεργίες στα φιστίκια είναι πιο πιθανό από άλλα να έχουν αλλεργίες στα καρύδια, παρόλο που τα φιστίκια δεν είναι αποξηραμένοι καρποί.

trofikes allergies sta paidia 2

Τι πρέπει να γνωρίζετε για το τεστ τροφικής αλλεργίας στα παιδιά

Η διάγνωση της τροφικής αλλεργίας έχει ως βάση το ιστορικό του παιδιού, δηλαδή την καταγραφή των συμπτωμάτων και τη χρονική συσχέτιση με την κατανάλωση των τροφών. Στην περίπτωση της άμεσου τύπου αλλεργίας, που είναι και η πιο επικίνδυνη, τα συμπτώματα εμφανίζονται πολύ σύντομα σε σχέση με τη λήψη του τροφίμου, συνήθως μέσα σε λίγα λεπτά. Η επιβεβαίωση της αλλεργίας επιτυγχάνεται εύκολα με τις δερματικές δοκιμασίες νυγμού, που είναι πρακτικά ανώδυνες και μας δίνουν μέσα σε λίγα λεπτά την απάντηση για το αν το παιδί έχει φτιάξει αλλεργικού τύπου αντισώματα για τη συγκεκριμένη τροφή. Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εξετάσεις αυτές είναι εξαιρετικά αξιόπιστες από τους πρώτους μήνες της ζωής του παιδιού, ειδικά στο να αποκλείσουν την περίπτωση άμεσου τύπου αλλεργίας.

trofikes allergies sta paidia 4

Αν τα δερματικά τεστ είναι θετικά, το παιδί συνήθως υποβάλλεται σε αιματολογική εξέταση, με την οποία προσπαθούμε να ποσοτικοποιήσουμε τα αλλεργικά αντισώματα, να εκτιμήσουμε δηλαδή τη βαρύτητα της αλλεργίας.

Τα τελευταία χρόνια, είναι δυνατή και η ανάλυση σε μοριακό επίπεδο των υπεύθυνων αλλεργιογόνων, οπότε και μπορούμε να επιτύχουμε καλύτερο χαρακτηρισμό της αλλεργίας: πότε είναι πολύ επικίνδυνη, πότε είναι απλώς ενοχλητική, αν αναμένεται να ξεπεραστεί εύκολα ή δύσκολα, και ποιες άλλες τροφές θα μπορούσαν να προκαλούν παρόμοια συμπτώματα.

Τέλος, σε περιπτώσεις που πιθανολογούμε καθυστερημένου τύπου αλλεργία (όπως πχ στις διάφορες πρωκτοκολίτιδες ή όταν υποπτευόμαστε ότι κάποια τροφή προκαλεί επιδείνωση της ατοπικής δερματίτιδας του παιδιού), είναι πολύ υποβοηθητικά τα atopy patch tests. Πρόκειται για ειδικά αυτοκόλλητα που τοποθετούνται στην πλάτη του παιδιού, περιέχουν τις τροφές προς εξέταση και κατευθύνουν τον ειδικό ιατρό προς τα ένοχα αλλεργιογόνα, ακόμα και όταν δεν υπάρχει κλινική υποψία για τα συγκεκριμένα τρόφιμα.

πηγές: mom.com / allergikos.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved