Τροφές που θεωρούνται επικίνδυνες για τα μωρά

  • Έναρξη στερεών τροφών
  • Επικίνδυνες τροφές για μωρά 
Τροφές που θεωρούνται επικίνδυνες για τα μωρά

Η καλύτερη ηλικία για ν’ αρχίσουν τα μωρά τις στερεές τροφές είναι περίπου η ηλικία των έξι μηνών σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Πριν κάνουν αυτή τη μετάβαση στη στερεά τροφή, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ποιες τροφές μπορούν να τρώνε τα μωρά και ποιες θα πρέπει να αποφεύγουν.

Έναρξη στερεών τροφών

Πριν ξεκινήσει το μωρό να μυείται σε νέες γεύσεις, πέρα από το γάλα, οι γονείς θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι μπορεί να κάθεται στο παιδικό καρεκλάκι και να έχει καλό έλεγχο του αυχένα και του κεφαλιού του.

Επιπλέον, υπάρχουν ορισμένες τροφές που πρέπει να αποκλείσουν από το μενού του παιδιού τους επειδή το σώμα τους μπορεί να μην είναι αρκετά ανεπτυγμένο για να τις αφομοιώσει.

trofes epikindines gia ta mora

Ακολουθεί μια λίστα με μερικά από αυτές τις τροφές:

Μέλι (ή τροφές που παρασκευάζονται με μέλι)

Το μέλι μπορεί να είναι επιβλαβές για παιδιά κάτω του ενός έτους. Τα σπόρια του βακτηρίου, Clostridium botulinum, βρίσκονται στο μέλι και μπορούν να προκαλέσουν αλλαντίαση. Τα συμπτώματα αυτής της ασθένειας περιλαμβάνουν: παράλυση, δύσπνοια, δυσκολία στην κατάποση, έμετος και κοιλιακές κράμπες.

Αγελαδινό γάλα

Τα μωρά μικρότερα του ενός έτους δεν πρέπει να καταναλώνουν αγελαδινό γάλα γιατί είναι δύσκολο να το χωνέψουν.

Aλλαντικά

Τα αλλαντικά, όπως το μπέικον, περιέχουν συνήθως νιτρικά άλατα και άλλες χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για την υγεία των μωρών. Επομένως μη δίνετε στο μωρό να δοκιμάσει από το δικό σας πιάτο που περιέχει αλλαντικά.

trofes epikindines gia ta mora1

Χυμοί φρούτων

Η AAP προτείνει να αποφεύγονται οι χυμοί φρούτων σε βρέφη κάτω των έξι μηνών επειδή περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα τα οποία δεν είναι ωφέλιμα για την υγεία τους και περιέχουν επίσης οξέα που προσβάλλουν το σμάλτο των δοντιών.

Τσάι

Το τσάι μπορεί να περιέχει ουσίες όπως η τανίνη που μπορεί να εμποδίσει τα βρέφη να απορροφήσουν το σίδηρο από τα τρόφιμα.

Αλάτι

Αποφύγετε να δίνετε σε βρέφη κάτω των 12 μηνών τροφές που περιέχουν αλάτι γιατί τα νεφρά τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως ώστε να μπορεί να το επεξεργαστεί.

Ψάρια με υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο

Ορισμένα ψάρια, όπως ο ξιφίας, έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο και δεν πρέπει να δίνονται σε μωρά γιατί μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στο νευρικό τους σύστημα.

Αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό τροφικών αλλεργιών, συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας πριν δώσετε στο παιδί σας τροφές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις όπως ξηρούς καρπούς, οστρακοειδή ή αυγά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved