Νευρικά και αντιδραστικά παιδιά- Μήπως μας στέλνουν ένα μήνυμα με τη συμπεριφορά τους;

Ορισμένα παιδιά συμπεριφέρονται νευρικά, μιλούν άσχημα, είναι κουραστικά και συχνά μας φέρνουν στα όρια των αντοχών μας.

Νευρικά και αντιδραστικά παιδιά- Μήπως μας στέλνουν ένα μήνυμα με τη συμπεριφορά τους;

Έχετε αναρωτηθεί γιατί συμπεριφέρονται έτσι, τι είναι αυτό που τους φταίει;

Μήπως έχει σχέση με τον τρόπο που ζούμε σήμερα; Μήπως η καθημερινή τριβή με τα παιδιά μας, η ανάγκη να διατηρήσουμε τις ρουτίνες, να γίνουν όλα στην ώρα τους, να έχουν διαβάσει, να είναι καθαρά, να γίνουν όλες οι καθημερινές δουλειές, να μη δώσουμε δικαιώματα στους γείτονες, πολύ συχνά μας οδηγούν να μη θυμόμαστε ποια είναι η πραγματική σχέση με το παιδί μας.

Μήπως εμείς οι γονείς δεν ασχολούμαστε όσο θα έπρεπε ή ασχολούμαστε με λάθος τρόπο με το παιδί μας;

Ο ειδικός προτρέπει να αναρωτηθείτε πόσες φορές και πόσο συχνά μέσα στην καθημερινότητα η αντίδρασή σας είναι:

  • Του θυμώνουμε, όταν καθυστερεί να μπει στο αμάξι την ώρα που πάμε στο σχολείο.
  • Του φωνάζουμε, όταν αργεί και χαζεύει το πρωί να βάλει τα ρούχα του.
  • Το διακόπτουμε, όταν θέλει να μας πει ένα αστείο, γιατί πρέπει να μιλήσουμε στο κινητό για ένα θέμα της δουλειάς μας.
  • Το προσβάλλουμε ή το μαλώνουμε, γιατί παίζει και φωνάζει, ενώ εμείς είμαστε κουρασμένοι και δεν αντέχουμε τη φασαρία.

Κάθε φορά που δεχόμαστε μια προκλητική συμπεριφορά από το παιδί μας γιατί ζητάει κάτι, επιμένει να γίνει το δικό του, γίνεται αντιδραστικό, ανάγωγο, επιθετικό.

Συνειδητοποιούμε ότι κάτι δεν πάει καλά με αυτό το παιδί. Ενώ τα έχει όλα, ενώ του τα προσφέρουμε όλα, ωστόσο συμπεριφέρεται ανάρμοστα, είναι ανικανοποίητο, δε δείχνει κανένα σεβασμό και πάνω από όλα δε δείχνει να είναι χαρούμενο, ήρεμο και ικανοποιημένο.

Ξεχνάμε τη σπουδαιότητα που κρύβει κάθε καθημερινή στιγμή μαζί με το παιδί μας

Μήπως η καθημερινότητα μας στερεί κοινό χρόνο με το παιδί μας, που θα μας δώσει την ευκαιρία να γελάσουμε μαζί του, να το πάρουμε αγκαλιά, να παίξουμε μαζί του ένα επιτραπέζιο, να ακούσουμε με προσοχή τι έχει να μας πει από τη δική του καθημερινότητα;

Τα παιδιά που οι γονείς ασχολούνται μαζί τους καθημερινά και ποιοτικά είναι ήρεμα και συνεργάσιμα

Κάθε παιδί που περνά χρόνο με τους γονείς του, το παιδί που έχει χρόνο να χαλαρώσει μαζί με τους γονείς του, το παιδί που έχει τη δυνατότητα να παίξει, να κάνει αστεία, να γελάσει, είναι ένα ήρεμο παιδί, συνεργάσιμο, χαρούμενο, ικανοποιημένο. Το παιδί που του ικανοποιούνται όλες οι βασικές συναισθηματικές ανάγκες νομοτελειακά είναι ήρεμο και χαρούμενο παιδί.

Το ήρεμο παιδί δε γίνεται αντιδραστικό. Το ήρεμο παιδί δε γίνεται επιθετικό, αυθάδικο, χειριστικό, γιατί γνωρίζει ότι οι γονείς του το αποδέχονται όπως είναι.

Τα ευτυχισμένα παιδιά είναι ήρεμα παιδιά

Η ευτυχία είναι μια ροή, μια κατάσταση συνηθειών, όπου όλα εξελίσσονται απλά, κανονικά, όπως πρέπει. Ένα ευτυχισμένο παιδί είναι ήρεμο όχι γιατί τα έχει όλα, όχι γιατί έπαψε να διεκδικεί, αλλά επειδή γνωρίζει ότι οι ανάγκες του αναγνωρίζονται, η φωνή του ακούγεται, η γνώμη του λαμβάνεται υπόψη, οι τρόποι συμπεριφοράς του είναι αποδεκτοί από τους γονείς του.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved