Μήπως δεν αντέχετε το έφηβο παιδί σας; Τι προτείνουν οι ειδικοί

Τι να κάνετε κάθε φορά που γίνεστε έξαλλοι με τη συμπεριφορά του έφηβου παιδιού σας.

Μήπως δεν αντέχετε το έφηβο παιδί σας; Τι προτείνουν οι ειδικοί
Bigstock

Λίγοι άνθρωποι μπορούν να σας εξοργίσουν και παράλληλα να σας κάνουν να νιώθετε άσχημα, όσο το έφηβο παιδί σας.

Μερικές φορές, αναρωτιέστε πώς είναι δυνατόν να αισθάνεστε έτσι για τον τρόπο που συμπεριφέρεται…

Όσο λυτρωτική κι αν φαίνεται αυτή τη στιγμή μια πιθανή σας έκρηξη, σίγουρα δεν είναι η πιο αποτελεσματική λύση για να αντιμετωπίσετε τη συμπεριφορά του έφηβου παιδιού σας.

«Πρέπει να θυμάστε ότι ο έφηβος με τον οποίο είστε θυμωμένοι είναι το ίδιο παιδί που αγαπάτε βαθιά», λέει ο Δρ. Ken Ginsburg, συγγραφέας του βιβλίου, Raising Kids to Thrive.

Όταν νιώθετε να σας κυριεύουν πρωτόγνωρα συναισθήματα για το παιδί σας, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να ενισχύσετε τη σύνδεσή σας μαζί του. Η διαχείριση του θυμού είναι καθοριστική καθώς θα σας αποτρέψει από το να πείτε ή να κάνετε κάτι που μετά θα μετανιώσετε.

«Όταν είσαι θυμωμένος, συχνά επικοινωνείς αναποτελεσματικά », λέει ο ψυχολόγος Richard Weissbourd, συγγραφέας του βιβλίου The Parents We Mean To Be για να προσθέσει: «Το έφηβο παιδί σας είναι πιθανό να επικεντρωθεί στην αντίδρασή σας την οποία θεωρεί άδικη και υπερβολική κι όχι στο γεγονός ότι έκανε κάτι λάθος».

thimomenos-efivos.jpg

Τι μπορείτε λοιπόν να κάνετε όταν αισθάνεστε ….έξαλλοι με το έφηβο παιδί σας:

Κάντε ένα βήμα πίσω

Δοκιμάστε να κάνετε ένα «time out». Δώστε στον εαυτό σας χώρο και χρόνο για να ηρεμήσει, να ταξινομήσει τις σκέψεις του και να δει πώς θα αντιδράσει.

Προσπαθήστε να δώσετε στον έφηβο το πλεονέκτημα της αμφιβολίας

«Τα παιδιά θέλουν να μας ευχαριστήσουν. Όταν καταλάβουν ότι νοιάζεστε βαθιά, ακόμα και όταν είστε θυμωμένοι, θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να διατηρήσουν αυτή τη σχέση μαζί σας», υποστηρίζει ο Δρ. Ken Ginsburg. Επομένως, αφήστε να ξεσπάσουν και να βεβαιωθούν ότι είστε εκεί, έτοιμοι να τους ακούσετε.

Φυσικά, οι έφηβοι δεν κάνουν πάντα εύκολη αυτή τη διαδικασία. Υπήρξαν φορές, για παράδειγμα, που η Susan Borison, αρχισυντάκτρια του Your Teen , ήταν τόσο θυμωμένη με ένα από τα πέντε παιδιά της που δεν ήθελε να τα κοιτάξει, πόσο μάλλον να τα αγκαλιάσει.

antidrastikos-efivos-2.jpg

Μην προσπαθείτε να αποδείξετε ποιος έχει τα πάνω χέρι

Σε στιγμές έντασης, η λογική πάει …περίπατο. Επομένως το να προσπαθείτε να δείξετε στο έφηβο, θυμωμένο παιδί σας ότι εσείς είστε το «αφεντικό» το μόνο που θα καταφέρετε είναι να κάνετε την ατμόσφαιρα ακόμα πιο εκρηκτική. Το να ξέρετε πότε να υποχωρείτε για να επανέλθετε είναι ένδειξη σοφίας.

Πηγή: yourteenmag.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved