Θυμώνω με το παιδί μου - Πώς να το διαχειριστώ;

Να τι μπορείτε να κάνετε για να διαχειριστείτε αποτελεσματικά τις εκρήξεις που έχετε ως γονιός.

Μαρίνα Μόσχα
Θυμώνω με το παιδί μου - Πώς να το διαχειριστώ;

Πώς να γίνεται πιο ήρεμος γονιός

Bigstock

Οι γονείς διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο όσον αφορά την ανάπτυξη των παιδιών τους σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά. Επομένως, ένας γονέας πρέπει να είναι προσεκτικός όταν φροντίζει το παιδί του. Χρειάζεται προσοχή στον τρόπο συμπεριφοράς καθώς το παιδί αντιγράφει και μιμείται τον δικό σας τρόπο. Επίσης, προσοχή και στην πιθανή αρνητικότητα που βγάζετε προς το παιδί σας γιατί θα μπορούσε να επηρεάσει τον τρόπο που αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του. Ως γονείς, μπορεί να έχετε πολλές ευθύνες ως προς το μεγάλωμα των παιδιών και την φροντίδα της οικογένειας, την οικονομική διαχείριση και πολλά άλλα. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να κρατήσετε στην άκρη τον θυμό και την απογοήτευσή σας.

Μην ξεχνάτε πως εσείς με τον/τη σύντροφό σας είστε οι αρχηγοί της οικογένειας. Είστε εκείνα τα άτομα που θα καθοδηγήσετε σωστά και θα παρέχετε την καλύτερη κατεύθυνση για την καλύτερη απόδοση στα μικρά σας, οδηγώντας τα στην επιτυχία. Είστε εκείνοι που λόγω της δικής σας εμπειρίας θα τους δείξετε τον σωστό δρόμο.

Ασφαλώς και δεν είστε παντογνώστες, ούτε και σίγουροι για το που θα οδηγήσει η λήψη μιας απόφασης. Πάντα θα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού το ερωτηματικό για το τι θα συνέβαινε αν επιλέγατε έναν άλλο δρόμο στη ζωή σας ή σε κάποια καίρια απόφαση. Πόσο μάλλον όταν αυτή η απόφαση μπορεί να επηρεάσει τα μέλη της οικογένειάς σας. Ωστόσο, ως γονείς πρέπει να κάνετε θυσίες, να πάρετε σωστές αποφάσεις εφόσον οι αποφάσεις αυτές παίζουν καθοριστικό ρόλο στο να κάνετε την οικογένειά σας ευτυχισμένη. Επομένως, επιλέξτε με σύνεση τι είναι σημαντικό για εσάς.

Προσπαθήστε να είστε πιο διαλλακτικοί και να αποφύγετε την παγίδα ότι ως μεγαλύτεροι και πιο έμπειροι, εσείς ξέρετε και έχετε πάντα δίκιο. Αντίθετα, φροντίστε να εκπαιδεύσετε το παιδί σας ανάμεσα στο σωστό και το λάθος. Η διάκριση μεταξύ σωστού και λάθος θα περιορίσει από το να κάνουν λάθος πράγματα. Βέβαια, ας έχετε στο μυαλό σας ότι πολλές φορές οι άνθρωποι μαθαίνουν μέσα από τα λάθη τους. Φτάνει να μην τα επαναλαμβάνουν. Δώστε λοιπόν χώρο στο παιδί σας και επιτρέψτε του να έχει χώρο να κινηθεί και να πάρει πρωτοβουλίες, έστω και αν βλέπετε ότι θα κάνει λάθος, φτάνει να μην είναι καταστροφικό αυτό το λάθος.

Φτάνουμε στο θυμό. Πόσο εύκολο είναι να θυμώσει ένας άνθρωπος και να ξεφύγει στη συμπεριφορά του. Προσπαθήστε να ελέγξετε το θυμό σας, προτού το κύμα του θυμού να έχει καταστροφικές συνέπειες. Δεν είναι εύκολο στις έντονες αυτές στιγμές να ελέγξουμε τα νεύρα μας. Για αυτό, σε μια τέτοια περίπτωση, μην φωνάζετε στο παιδί σας, απομακρυνθείτε λίγο από την συγκεκριμένη κατάσταση, δώστε λίγο χρόνο στον εαυτό σας να ηρεμήσει και επανέλθετε αργότερα να συζητήσετε το τι έχει συμβεί πιο ήρεμα. Είναι σημαντικό να δείτε με τι έχετε θυμώσει, τι έχει προκαλέσει την οργή σας.

Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο στην οικογένειά σας. Προσπαθήστε να περάσετε ποιοτικό χρόνο, να είστε φιλικοί, να παίξετε με το παιδί σας, να ακούσετε τις ιστορίες του και πολλά άλλα. Ανάλογα και με το έτερον ήμισυ, ως ζευγάρι εφόσον είστε μαζί. Μία χαρούμενη οικογένεια χρειάζεται να μπορεί να μοιραστεί τις στιγμές της αλλά και τα μέλη της να διατηρούν τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες μαζί με μία πιο ήρεμη ψυχοσυναισθηματική ζωή. Αυτό είναι το καλύτερο παράδειγμα μιας ευτυχισμένης οικογένειας.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved