Αγκινάρα Ιερουσαλήμ: Λειτουργεί ως «φάρμακο» για την καρδιά & το έντερο - Βοηθά και στο αδυνάτισμα

Αγκινάρα Ιερουσαλήμ: Η υπερτροφή που βοηθά την καρδιά, το έντερο και το βάρος.

Νίκη Παπανικολάου
Αγκινάρα Ιερουσαλήμ: Λειτουργεί ως «φάρμακο» για την καρδιά & το έντερο - Βοηθά και στο αδυνάτισμα
Bigstock

Η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ (Helianthus tuberosus - Ηλίανθος ο κονδυλώδης) ή τοπιναμπούρ, είναι κόνδυλοι που έχουν ποικίλο χρώμα από ανοιχτό καφέ έως λευκό, κόκκινο ή μοβ.

Τα οφέλη της αγκινάρας στη γονιμότητα

Στην όψη μοιάζει με τη ρίζα τζίνσενγκ και η γεύση της είναι ένας συνδυασμός αγκινάρας, σελινόριζας και λίγο γλυκοπατάτας.

Παρά το κοινό της όνομα, η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ δεν έχει σχέση με την Ιερουσαλήμ και δεν είναι είδος αγκινάρας.

Οι κόνδυλοι αποθηκεύουν τους υδατάνθρακές τους ως ινουλίνη (δεν πρέπει να συγχέεται με την ινσουλίνη ) και όχι ως άμυλο. Έτσι, οι κόνδυλοι αγκινάρας της Ιερουσαλήμ είναι μια σημαντική πηγή ινουλίνης που χρησιμοποιείται ως διαιτητική ίνα στην παραγωγή τροφίμων.

Μαμά και διατροφή: Οι υδατάνθρακες που «σαμποτάρουν» την απώλεια βάρους

Αγκινάρα Ιερουσαλήμ: Οφέλη

Ο κόνδυλος περιέχει περίπου 2% πρωτεΐνη, καθόλου λάδι και λίγο άμυλο. Είναι πλούσιος στον υδατάνθρακα ινουλίνη (8 έως 13%), που είναι ένα πολυμερές του μονοσακχαρίτη φρουκτόζη. Οι κόνδυλοι που αποθηκεύονται για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μετατρέπουν την ινουλίνη τους στο συστατικό της φρουκτόζη. Οι αγκινάρες της Ιερουσαλήμ έχουν γλυκιά γεύση λόγω της φρουκτόζης, η οποία είναι περίπου μιάμιση φορά πιο γλυκιά από τη σακχαρόζη. Οι αγκινάρες της Ιερουσαλήμ έχουν 650 mg καλίου ανά 1 φλιτζάνι (150 g) και υψηλή περιεκτικότητα σε σίδηρο ενώ περιέχουν 10-12% της προσλαμβανόμενης ποσότητας αναφοράς σε φυτικές ίνες, νιασίνη, θειαμίνη, φώσφορο και χαλκό.

Όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, υποστηρίζουν διάφορες σωματικές διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των οστών και της λειτουργίας των ενζύμων.

Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, η αγκινάρα Ιερουσαλήμ, βοηθά σημαντικά στην υγεία του εντέρου θρέφοντας τα ευεργετικά βακτήρια στο πεπτικό σύστημα. Οι διαιτητικές ίνες σε αυτούς τους κονδύλους προάγουν το αίσθημα πληρότητας και μπορεί να συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους.

Πρωτεΐνες και υδατάνθρακες

Αν και δεν είναι σημαντική πηγή πρωτεΐνης, η αγκινάρα της Ιερουσαλήμ περιέχει μικρές ποσότητες που συμβάλλουν στην ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης. Το κύριο μακροθρεπτικό τους συστατικό είναι οι υδατάνθρακες, κυρίως με τη μορφή σύνθετων υδατανθράκων.

Αυτοί οι σύνθετοι υδατάνθρακες παρέχουν σταθερή ενέργεια και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν γρήγορες αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος σε σύγκριση με τους απλούς υδατάνθρακες. Ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης της αγκινάρας Ιερουσαλήμ την καθιστά μια καλή επιλογή για σταθερή απελευθέρωση ενέργειας.

Ένα φλιτζάνι αγκινάρες Ιερουσαλήμ σε φέτες περιέχει περίπου 110 θερμίδες, όσο και το θερμιδικό περιεχόμενο της ωμής πατάτας. Αυτή η μέτρια περιεκτικότητα σε θερμίδες επιτρέπει την εύκολη ενσωμάτωσή της σε διάφορες δίαιτες.

grigori-diaita-10-diaites-1.jpg

Πώς μπορείτε να καταναλώσετε την αγκινάρα Ιερουσαλήμ

Οι κόνδυλοι χρησιμοποιούνται για μαγείρεμα και ψήσιμο με τους ίδιους τρόπους όπως οι πατάτες, αλλά μπορούν να καταναλωθούν και ωμοί.

Όταν η αγκινάρα είναι ωμή και κομμένη σε λεπτές φέτες, είναι κατάλληλη για σαλάτα. Η ινουλίνη ως υδατάνθρακας αποδίδει στους κόνδυλους την τάση να γίνονται μαλακοί και να χυλώνουν όταν τους βράζετε αλλά διατηρούν καλύτερα την υφή τους όταν μαγειρεύονται στον ατμό.

Η ινουλίνη δεν μπορεί να διασπαστεί από το ανθρώπινο πεπτικό σύστημα αλλά μεταβολίζεται από βακτήρια στο κόλον. Αυτό μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό και, σε ορισμένες περιπτώσεις, γαστρικό πόνο.

Για όσους έχουν ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, συνιστάται η σταδιακή εισαγωγή της αγκινάρας Ιερουσαλήμ. Η έναρξη με μικρές μερίδες και η αργή αύξηση της πρόσληψης μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση των πεπτικών προβλημάτων.

Γλυκόξινο χοιρινό στο φούρνο και πουρές αγκινάρας - Δοκιμάστε το!

Συνταγή για σαλάτα αγκινάρας Ιερουσαλήμ

Για να φτιάξετε τη σαλάτα με αγκινάρα Ιερουσαλήμ, θα χρειαστείτε:

Υλικά

  • δύο ή τρεις αγκινάρες Ιερουσαλήμ
  • ένα καρότο
  • ένα μήλο
  • χυμό από μισό λεμόνι
  • μια κουταλιά ελαιόλαδο
  • αλατοπίπερο
  • προαιρετικά: ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι

Εκτέλεση

Πλένετε καλά όλα τα λαχανικά. Στη συνέχεια, ξεφλουδίζετε την αγκινάρα της Ιερουσαλήμ και την τρίβετε σε χοντρό τρίφτη. Το ίδιο κάνετε με το μήλο και το καρότο.

Ανακατέψτε όλα τα υλικά μαζί και στη συνέχεια προσθέστε το χυμό λεμονιού ( εμποδίζει την αγκινάρα και το μήλο να μαυρίσουν). Περιχύνετε με ελαιόλαδο και αν θέλετε πιο γλυκιά γεύση, προσθέστε μέλι. Αλατοπιπερώνετε κατά βούληση.

Με πληροφορίες από howtoeatthis.com, kirsche.hu

© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved