Τα οφέλη της αγκινάρας στη γονιμότητα

Οι αγκινάρες έχουν πολλά θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν τη γονιμότητα.

Νίκη Παπανικολάου
Τα οφέλη της αγκινάρας στη γονιμότητα
Bigstock

Οι αγκινάρες δεν είναι μόνο θρεπτικές αλλά και με πολλά οφέλη για την υγεία.
Κατά πολλούς θεωρείται υπερτροφή που ενισχύει τη γονιμότητα.

Θρεπτικά συστατικά αγκινάρας

Οι αγκινάρες περιέχουν κερσετίνη, ρουτίνη, γαλλικό οξύ (gallic acid), και κυναρίνη, τα οποία συμβάλλουν στην καταπολέμηση μιας σειράς σοβαρών ασθενειών για τον άνθρωπο, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων, της ηπατικής δυσλειτουργίας, της υψηλής χοληστερόλης και του διαβήτη.

Αντιοξειδωτικά

Όπως αναφέρει το onmed.gr μία αγκινάρα περιέχει κατά μέσο όρο 15% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης σε βιταμίνη C (βάσει διατροφής 2.000 θερμίδων την ημέρα). Η βιταμίνη C είναι ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει τις πρωτεΐνες, τα λιπίδια, τους υδατάνθρακες και τα νουκλεϊκά οξέα από τις ελεύθερες ρίζες. Σύμφωνα με τους ειδικούς η αντιοξειδωτική ικανότητα της αγκινάρας είναι εννέα φορές υψηλότερη από ό,τι άλλες πηγές βιταμίνης C, όπως ο χυμός πορτοκαλιού και οι κόκκινες πιπεριές.

Φυτικές ίνες

Η φυτική ίνα στην αγκινάρα ονομάζεται ινουλίνη και συμβάλλει στην καλή εντερική λειτουργία ευνοώντας την ανάπτυξη "καλών" βακτηρίων στο παχύ έντερο. Είναι επίσης μια διαλυτή ίνα, η οποία βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης και τον έλεγχο του επιπέδου σακχάρου στο αίμα. Μια αγκινάρα περιέχει περίπου 10,3gr ινών, αριθμός που αντιστοιχεί στο 41% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας.

Αγκινάρα και γονιμότητα

Οι αγκινάρες βοηθούν στην ωχρινική φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου, που διαρκεί από την 15η ως την 28η ημέρα περίπου του κύκλου. Κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης, το ωοθυλάκιο που απελευθέρωσε το ωάριο μεταμορφώνεται σε ωχρό σωμάτιο, το οποίο παράγει την ορμόνη προγεστερόνη προετοιμάζοντας τη μήτρα για την εγκυμοσύνη.

Μεταξύ των βιταμινών που περιέχουν οι αγκινάρες και θεωρούνται σημαντικές για τη γονιμότητα είναι οι:

  • Βιταμίνη Β9 ( φυλλικό οξύ ), η οποία είναι απαραίτητη για το DNA και την ανάπτυξη του εμβρύου.
  • Βιταμίνη C , ένα φυσικό αντιοξειδωτικό, που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των κυττάρων του σώματος από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες .
  • Βιταμίνη Κ , η οποία είναι ζωτικής σημασίας για την ισορροπία των ορμονών και βοηθά με άλλα προβλήματα γονιμότητας όπως το PCOS και η ενδομητρίωση .

Με πληροφορίες από το fertilitytips.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved