Μαμά και διατροφή: Οι υδατάνθρακες που «σαμποτάρουν» την απώλεια βάρους

Ποιες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες να αποφεύγετε;

Μαμά και διατροφή: Οι υδατάνθρακες που «σαμποτάρουν» την απώλεια βάρους
Bigstock

Οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας και το κύριο καύσιμο για τους μύες και τον εγκέφαλο. Πολλοί τους θεωρούν εχθρό για την απώλεια βάρους, κάτι που όμως δεν ισχύει ή τουλάχιστον όχι για όλες τις τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες. Για παράδειγμα, τα φρούτα, τα λαχανικά και τα όσπρια τα οποία περιέχουν σύνθετους υδατάνθρακες είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και άλλα θρεπτικά μικροσυστατικά. Η κατανάλωση αυτού του τύπου υδατανθράκων συνδυαστικά με μία ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου, βελτιώνει το μικροβίωμα του εντέρου, επιβραδύνει τη γήρανση και βοηθά στην απώλεια βάρους.

Και ενώ οι σύνθετοι υδατάνθρακες έχουν σημαντικά οφέλη για τον οργανισμό, δεν ισχύει το ίδιο για τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται σε τροφές πλούσιες σε πρόσθετα σάκχαρα. Η υπερκατανάλωση αυτών των υδατανθράκων μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας ενώ έχει συσχετιστεί και με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Ποιες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα να αποφεύγετε εάν θέλετε να χάσετε βάρος σύμφωνα με τους ειδικούς;

Δημητριακά με ζάχαρη

dimitriaka.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / micheile dot com

Τα δημητριακά μπορεί να θεωρούνται μία υγιεινή επιλογή για το πρωινό γεύμα, είναι όμως σημαντικό να βλέπετε πάντα στη συσκευασία τα συστατικά που περιέχουν και την προσθήκη ζάχαρης.

«Οι περισσότεροι έχουν συσχετίσει τα δημητριακά με την υγιεινή διατροφή, όμως τα δημητριακά με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη συχνά έχουν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη από ότι ένα μπισκότο και είναι πολύ εύκολο να ξεφύγει κανείς με την ποσότητα που καταναλώνει στο πρωινό του σε ένα μπολ με γάλα» αναφέρει η διαιτολόγος dr Lisa Υoung.

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες.

«Τα αναψυκτικά και τα ζαχαρούχα ροφήματα είναι από τις χειρότερες επιλογές υδατανθράκων κατά τη γνώμη μου γιατί δεν προσφέρουν τίποτε άλλο πέρα από μία μεγάλη ποσότητα ζάχαρης» αναφέρει η ειδικός Morgyn Clair.

Επίσης, έρευνα που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity έδειξε ότι η κατανάλωση αναψυκτικών οδήγησε σε αύξηση του σωματικού βάρους ανεξάρτητα από φυσική κατάσταση και τη σωματική δραστηριότητα των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα.

Λευκό ψωμί του τοστ

psomi-tou-tost.jpg

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Vicky Ng

Το λευκό ψωμί του τοστ είναι επεξεργασμένο σε μεγάλο βαθμό, έχουν αφαιρεθεί σχεδόν όλα τα θρεπτικά συστατικά και αν καταναλώνεται σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του βάρους.

Λευκά ζυμαρικά

Τα ζυμαρικά μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους κυρίως λόγω της μεγάλης ποσότητας που είθισται να καταναλώνουμε ανά μερίδα. Επιπλέον, τα λευκά ζυμαρικά δεν περιέχουν καθόλου φυτικές ίνες με αποτέλεσμα να μην βοηθούν στον κορεσμό.

Προτιμήστε τα ζυμαρικά ολικής άλεσης ή ζυμαρικά από όσπρια που επίσης υπάρχουν στο εμπόριο.

*Με πληροφορίες από eatthis.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved