Μαμά και διατροφή: Ποια είδη τσαγιού βοηθούν στην απώλεια βαρους;

  • Πράσινο τσάι
  • Τσάι Pu Erh
  • Μαύρο τσάι
  • Τσάι Oolong
  • Λευκό τσάι
Μαμά και διατροφή: Ποια είδη τσαγιού βοηθούν στην απώλεια βαρους;

To τσάι είναι ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα ανά τον κόσμο και όχι άδικα καθώς τα τα οφέλη από την κατανάλωσή του είναι πολλά όπως ότι μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και ότι προστατεύει τα κύτταρα. Κάποιες μελέτες δείχνουν επίσης ότι το τσάι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους και την καύση του κοιλιακούς λίπους. Μάλιστα, κάποια συγκεκριμένα είδη θεωρούνται πιο αποδοτικά για τον συγκεκριμένο σκοπό. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

Πράσινο τσάι

prasino tsai

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Tamara Schipchinskaya

Το πράσινο τσάι θεωρείται ιδιαίτερα ωφέλιμο για τον οργανισμό, αλλά και το πιο αποδοτικό τσάι για την απώλεια βάρους. Σε έρευνα του 2008, 60 άτομα ακολουθούσαν την ίδια ακριβώς δίαιτα για 12 εβδομάδες και παράλληλα κάποιοι έπιναν πράσινο τσάι ενώ άλλοι άλλο ρόφημα που κατά βάση αποτελούνταν από νερό. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι αυτοί που έπιναν πράσινο τσάι έχασαν 3,3 περισσότερα κιλά κατά μέσο όρο από ότι οι υπόλοιποο. Άλλη αντίστοιχη έρευνα, επιβεβαίωσε τα ευρήματα της προηγούμενης και έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που κατανάλωναν πράσινο τσάι για τρεις μήνες παρατήρησαν σημαντική μείωση στο σωματικό βάρος τους, το κοιλιακό λίπος και την περίμετρο της μέσης τους.

Το πράσινο τσάι βοηθά στην απώλεια βάρους πιθανά λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε κατεχίνες, τα φυσικά αυτά αντιοξειδωτικά που ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και αυξάνουν την καύση του κοιλιακού λίπους. Το ίδιο συμβαίνει και με το τσάι matcha, ένα συγκεκριμένο είδος πράσινου τσαγιού.

Τσάι Pu Erh

Το τσάι Pu Erh είναι ένα είδος μαύρου τσαγιού που παράγεται στην Κίνα. Σύμφωνα με έρευνες, φαίνεται ότι μειώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, αλλά και ότι συμβάλλει στην απώλεια βάρους. Σε μία από αυτές συμμετείχαν 70 άντρες εκ των οποίων κάποιοι έπαιρναν συστηματικά κάψουλες τσαγιού Pu Erh για τρεις μήνες και άλλοι όχι. Σε μέτρηση του σωματικούς τους βάρους φάνηκε ότι αυτοί που κατανάλωναν τις κάψουλες του τσάι Pu Erh, έχασαν ένα κιλό παραπάνω σε σχέση με τους υπόλοιπους. Ωστόσο, οι μελέτες που έχουν γίνει πάνω στο συγκεκριμένο είδος τσαγιού είναι ακόμα λίγες.

Μαύρο τσάι

mauto tsai apwleia brous

Πηγή φωτογραφίας: Unsplash.com / Lucas George Wendt

Το μαύρο τσάι είναι ένα είδος τσαγιού το οποίο έχει υποστεί περισσότερη οξείδωση σε σχέση με άλλα είδη όπως είναι το πράσινο ή το λευκό. Η οξείδωση είναι μια χημική αντίδραση που συμβαίνει όταν τα φύλλα του τσαγιού εκτίθενται στον αέρα, με αποτέλεσμα να μαυρίζουν κάτι το οποίο δίνει στο μαύρο τσάκ και το χαρακτηριστικό σκούρο χρώμα του.

Αρκετές είναι οι έρευνες που δείχνουν ότι το μαύρο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια κιλών. Μία από αυτές στην οποία συμμετείχαν 111 άτομα, έδειξε ότι η κατανάλωση τριών φλιτζανιών μαύρου τσαγιού κάθε μέρα για τρεις μήνες αυξάνει σημαντικά την απώλεια βάρους και μειώνει την περίμετρο της μέσης, σε σύγκριση με την κατανάλωση ενός ροφήματος που περιέχει καφεΐνη.

Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του μαύρου τσαγιού σε φλαβόνες, ένα είδος φυτικής χρωστικής με αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τσάι Oolong

To τσάι Oolong είναι ένα παραδοσιακό κινέζικο τσάι που έχει εν μέρει οξειδωθεί και είναι ουσιαστικά κάτι ενδιάμεσο σε πράσινο και μαύρο τσάι. Έρευνα στην οποία συμμετείχαν 103 άτομα που αντιμετώπιζαν προβλήματα με την παχυσαρκία, έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση του συγκεκριμένου είδους τσαγιού βοηθά στην μείωση του σωματικού βάρους και στην καύση του λίπους.

Λευκό τσάι

Το λευκό τσάι είναι αρκετά διαφορετικό από όλα τα υπόλοιπα. Υφίσταται ελάχιστη επεξεργασία και έχει ξεχωριστή, ελαφρώς γλυκιά γεύση.

Τα οφέλη από την κατανάλωσή του είναι πολλά, όπως ότι βελτιώνει την υγεία της στοματικής κοιλότητας και ότι καταστρέφει καρκινικά κύτταρα. Η περιεκτικότητα του λευκού τσαγιού σε κατεχίνες είναι παρόμοια με αυτήν του πράσινου τσαγιού, συνεπώς και αυτό θεωρείται ότι μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Με πληροφορίες από healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved