Δίαιτα της γονιμότητας: Τι περιλαμβάνει

Πώς η υγιεινή διατροφή μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα γονιμότητας και ποια τρόφιμα μπορούν να βοηθήσουν στην αύξησή τους.

Δίαιτα της γονιμότητας: Τι περιλαμβάνει
Bigstock

Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 6% των γυναικών οι οποίες είναι σε αναπαραγωγική ηλικία, σύμφωνα με μια εθνική έρευνα που διεξήχθη από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Αναμφισβήτητα, τα ζευγάρια δεν μπορούν να ελέγξουν όλες τις αιτίες της υπογονιμότητας, μπορούν όμως να ελέγξουν τις διατροφικές τους συνήθειες .

Η διατροφή και το υγιές σωματικό βάρος και για τους δύο συντρόφους μπορεί να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στις πιθανότητες σύλληψης.

Γυναικεία γονιμότητα

Προσπαθείτε να διατηρείτε ένα υγιές βάρος και επιλέξτε τροφές που περιλαμβάνουν φολικό οξύ, σίδηρο και γενικότερα θρεπτικά συστατικά.

Ανδρική γονιμότητα

Οι άνδρες θα πρέπει επίσης να προσπαθούν να διατηρήσουν ένα υγιές σωματικό βάρος και να ακολουθούν μια ισορροπημένη διατροφή, καθώς η ανδρική παχυσαρκία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τα επίπεδα ορμονών.

Επιπλέον, ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων και η μειωμένη κινητικότητα είναι κοινά προβλήματα σε άνδρες που νοσούν από νοσογόνο παχυσαρκία.

Όσον αφορά τις διατροφικές επιλογές, εφοδιαστείτε με φρούτα και λαχανικά , τα οποία περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στη δημιουργία ισχυρού σπέρματος.

Ποιο είναι το υγιές βάρος

Το βάρος επηρεάζει τα επίπεδα ορμονών.

Για τις γυναίκες που θεωρούνται υπέρβαρες , ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι ίσος ή μεγαλύτερος από 25. Από την άλλη πλευρά, εκείνες που ταξινομούνται ως λιποβαρείς ο με ΔΜΣ είναι κάτω από 18,5.

Αποφύγετε τις δίαιτες οι οποίες μπορεί να εξαντλήσουν το σώμα σας. Αντίθετα, βρείτε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής που λειτουργεί για εσάς με την βοήθεια ενός διατροφολόγου.

Επαρκής ποσότητα σιδήρου

Σύμφωνα με αποτελέσματα από τη μελέτη «The Nurses' Health Study II», ένα διατροφικό μοτίβο πλούσιο σε σίδηρο που προέρχεται από λαχανικά και διατροφικά συμπληρώματα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητες υπογονιμότητας.

Τα χορτοφαγικά τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο είναι για παράδειγμα τα φασόλια, οι φακές, το σπανάκι, τα δημητριακά ολικής αλέσεως. Προσθέστε βιταμίνη C από εσπεριδοειδή όπως πιπεριές ή βατόμουρα στα γεύματά σας για να βελτιώσετε την απορρόφηση του σιδήρου.

Δίαιτα γονιμότητας

Μια ομάδα ερευνητών του Χάρβαρντ το 2007, βρήκε πως γυναίκες που ακολουθούσαν ένα συγκεκριμένο διατροφικό πρότυπο είχαν 27% μειωμένο κίνδυνο υπογονιμότητας

Η δίατα αυτή περιλαμβάνει:

  • Αρκετά μονοακόρεστα λιπαρά από τροφές όπως το αβοκάντο και το ελαιόλαδο
  • Λιγότερη ζωική πρωτεΐνη και περισσότερη φυτική
  • Τροφές πλούσιες σε υδατάνθρακες με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως
  • Περισσότερες χορτοφαγικές πηγές σιδήρου και λιγότερες πηγές κρέατος
  • Πολυβιταμίνες
  • Γαλακτοκομικά με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αντί για γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά

Σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών, η επιλογή μονοακόρεστων λιπαρών αντί για κορεσμένα και η λήψη αρκετών τροφών πλούσιων σε ασβέστιο, συμπεριλαμβανομένων των γαλακτοκομικών , θα σας βοηθήσουν να καλύψετε τις ανάγκες σας σε θρεπτικά συστατικά και να διατηρείτε ένα υγιές βάρος.

Μην ξεχνάτε το φολικό οξύ

Αν και δεν επηρεάζει θετικά την γονιμότητα , το φολικό οξύ είναι απαραίτητο για την πρόληψη ελαττωμάτων του νευρικού σωλήνα.

Ο νευρικός σωλήνας αναπτύσσεται στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη κατά την διάρκεια της τρίτης με τέταρτης εβδομάδας μετά τη σύλληψη, πριν καν δηλαδή οι περισσότερες γυναίκες συνειδητοποιήσουν ότι είναι έγκυοι.

Συνιστάται ένα ημερήσιο συμπλήρωμα που περιέχει 400 έως 800 μικρογραμμάρια φυλλικού οξέος εκτός από την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φολικό οξύ, όπως σκούρα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και δημητριακά.

Εάν σκέφτεστε να πάρετε συμπλήρωμα διατροφής , μιλήστε πρώτα με τον/ την γιατρό σας.

Πηγή: eatright.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved